znów wariacja naleśnikowa na śniadanie, tym razem z szynką. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWczorajsze moje śniadanie to pokłosie przepisu na zapiekany rabarbar i licznych moich przepisów na naleśniki/pankejki:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę jaglaną do tej pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem owoców i bakalii. Najczęściej na śniadanie albo deser. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyzrobieniu musu do naleśników zostało mi jeszcze 1/2 ananasa, w sam raz do wykorzystania w deserze (choć u mnie to było śniadanie), na którego pomysł natrafiłam u Marty Gessler. Jak zwykle co nieco zmodyfikowałam. Deser tak mi się spodobał, że zaraz zrobiłam drugą jego wersję, tym razem na bazie gruszki:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepis zdobył I nagrodę w postaci książki "Ajurwedyjska książka kucharska" Amadea Morningstar i Urmila Desai w konkursie na zdrowe śniadanie do pracy zorganizowanym przez Sztukę Odżywiania i A-ajurwedę :) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKasza jaglana - moje ulubione śniadanie - tym razem z dodatkiem powideł śliwkowych i wędzonych śliwek. Cudowna! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie było przepisu na kaszę jaglaną;), więc podaję, tym razem nie na słodko - rzadkość u mnie;)Zostało mi trochę kaszy ze śniadania i w okolicach popołudniowych przyszła mi nań chęć. Wyjątkowo miałam ochotę na coś jaglanego niesłodkiego, więc po znalezieniu w spiżarni buraków stwierdziłam, że będą pasować:) Miało być proste danie i wyszło proste, taka sałatka jaglano-buraczana
Zdrowa Kuchnia Sowyrazem kasza jaglana z rabarbarem - tego jeszcze nie serwowałam:) 2 wersje: jedna deserowa, a druga śniadaniowa (choć tę pierwszą też na śniadanie można zjeść, dlaczego nie). Różnią się bardziej sposobem podania niż zawartością:)Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyryżem i makaronem, a z kaszą nie. Więc nadrabiam i drugi dzień pod rząd się zajadam i na pewno nieprędko skończę;) Takie danie to ja mogę jeść na śniadanie, na obiad, na deser, a także na kolację:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyŚniadania jaglane tak mi weszły w krew, że zapomniałam całkowicie o naleśnikach - nie robiłam ich już bardzo dawno. Dzisiaj jak zwykle nastawiłam wodę na kaszę, ale kaszy nie ugotowałam, a za to przygotowałam ciasto na naleśniki i owoce do ich wypełnienia. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyNajpierw była całkowita klęska, ale nie poddałam się i drugi pomysł zaowocował pełnym sukcesem! Pomysł na śniadanie miałam taki: placuszki oparte na przepisie na ciasto orzechowo-owsiane polane owocowymi musami. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywypieki z owocami tak mnie/nas zachwycały, to zrobię sobie podobną owsiankę. Tym bardziej, że została mi ostatnia garść orzechów (już są nowe, cudownie!!!) - za mało do ciasta, a na śniadania akurat w sam raz. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKasza jaglana na śniadanie towarzyszyła mi na tyle długo, że zapragnęłam zmian - napatoczył się owies;) Mąki owsianej używam już od jakiegoś czasu, mleko odkryłam niedawno (i bardzo mi jego smak pasuje), a ostatnio zakupiłam również kaszkę owsianą, którą dorzucam do miksowanych owoców na zmianę z otrębami i siemieniem lnianym. Taki mam teraz owsiany czas;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę jaglaną długo, bardzo długo jadłam tylko na słodko - jako śniadanie bądź deser. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę jaglaną jadałam ostatnio rzadko i tylko na śniadanie, taki mam czas. Najczęściej z bakaliami, jabłkiem, śliwkami suszonymi, czyli powielam na wszystkie strony już znane Wam przepisy. Dzisiejsza jest z masłem orzechowym, z którym już kaszę też sobie serwowałam, ale wtedy była z dodatkiem amarantusa i bez banana. A masło orzechowe i banan to duet (prawie) idealny;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy