Śniadanie to podstawa i tego się trzymam:) Jednak nikt nie lubi nudy i czasem warto trochę odmienić nasze zwykłe kanapki zamieniając je np. na tosty:) Tosty bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można do nich dodać wszystko co lubicie. Ja często robię je z serkiem i papryką oraz małą nutką czosnku;) Składniki:4 kromki chleba,50g serka topionego
Z miłości do słodkościpropozycja;) Tym razem są to bardzo smaczne i sycące paszteciki z ciasta francuskiego. Farsz powstał z białego sera, szynki i szczypioru. Całość dodatkowo posypana odrobiną ostrego parmezanu i pyszne śniadanie, bądź przystawka gotowa:) Tak jak poprzednio, wszystko przygotowałam wieczorem a rano tylko zapiekłam;) Składniki:250g ciasta francuskiego,125g białego sera,1/2 pęczka szczypioru,50g szynki,jajko,sól, pieprz
Z miłości do słodkościKolejna moja propozycja na śniadanie to pyszna francuska zapiekanka przypominająca wytrawny pudding chlebowy. Przepis wynalazłam już kilka lat temu w Internecie, niestety źródła nie pamiętam. Gdy mam nadmiar czerstwego chleba często przygotowuję tę zapiekankę. Jeszcze jednym ogromnym plusem jest to, że przygotowujemy ją wieczorem a pieczemy rano:) Składniki: 6 kromek lekko czerstwego chleba,ostra musztarda,6 plastrów sera
Z miłości do słodkościszybkie, tanie i łatwe w przygotowaniu. Takie są właśnie moje pakieciki z ciasta francuskiego. Farsz jest niezwykle prosty, składa się zaledwie z trzech składników. Pakieciki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przystawka. Inspiracja Składniki: 250g ciasta francuskiego, 4 jajka, 4 plastry szynki, 3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, słodka papryka. Przygotowanie Jajka ugotować na twardo
Z miłości do słodkościmoim rodzinnym domu na niedzielnym śniadaniem zawsze była jajecznica;)) Tak się jakoś przyjęło i tak jest do tej pory:) U mnie natomiast zdecydowanie częściej gości chleb w jajku, który uwielbia mój synek. To świetny i naprawdę smaczny pomysł na wykorzystanie resztek chleba. Ja podaję do niego kubek gorącego kakao:) Składniki: 4 jajka, 5 łyżek mąki pszennej
Z miłości do słodkościczęsto piec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki brązowego cukru
Z miłości do słodkościszparagowej, czas więc ją dobrze spożytkować:) tym razem przygotowałam bardzo szybką i łatwą sałatkę albo jak kto woli surówkę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub dodatek do śniadania;) Składniki: 400g fasolki szparagowej, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżki natki pietruszki. Fasolkę umyć, gotować w osolonym wrzątku około
Z miłości do słodkościWypiekania na śniadanie ciąg dalszy:)) Znowu dołączyłam do akcji, tym razem do upieczenia mieliśmy drożdżowe bułeczki z cynamonowym nadzieniem wg Nigelli. ja swoje troszkę przerobiłam, ponieważ moje nadzienie jest czekoladowo - cynamonowe. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, pięknie wyrosły i co najważniejsze wszystkim bardzo smakowały:)) Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu! Ciasto: ok.720 g mąki pszennej
Z miłości do słodkościdużą ilością świeżych warzyw:) Taka jest właśnie moja dzisiejsza tortilla. Lekka, dietetyczna, bez mięsa za to z dodatkiem białego sera i świeżych warzyw. Tortille sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie oraz lekki obiad. Przepis dodaję do kolejnej akcji : Majowego Wyzwania Blogerek. Tortille: 350g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli czosnkowej (użyłam Kamis), łyżka oleju rzepakowego, niepełna
Z miłości do słodkościPonieważ moja rodzina zajada się truskawkami od dłuższego już czasu to nie możne zabraknąć tych cudownych owoców również w wersji wytrawnej. Kanapka przepyszna, idealna na śniadanie, ale ja mogę ją jeść także na kolacje. Kanapki z fetą i truskawkami składniki chleb - najlepiej swój ulubiony truskawki ser typu feta bazylia dresing 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy
Przysmaki Karolkiczasu przeczesując internet w poszukiwaniu takiego chleba. W końcu trafiłam na przepis nietypowy bo wcale nie wyglądał jak chleb, w dodatku bardzo łatwy i wyśmienity na każdą okazję od śniadania po przyjęcie dla gości. Można jeść go na wiele sposobów, od posmarowania masłem po "tąkanie" jak mówią Ślązacy w ciepłej, aromatycznej, czosnkowo-ziołowej oliwie. Przepis pochodzi
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo smaczne. Tak więc chleba nie ma, jest inne domowe pieczywo, mam nadzieję że jestem rozgrzeszona. A przy okazji dodam, że tym razem zdjęcia zrobiła córka rano przed śniadaniem. Apetyczne? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMęskie, jesienne śniadanie? Proszę bardzo. Zamarynowana biała kiełbasa w ziołach, usmażona w solidnej porcji sosu. Oj kaloryczne ale pyszne. Raz na jakiś czas to chyba nie grzech. Co wy na to? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktego przepis znalazłam na blogu Kulinarne.info i go zrobiłam. Córka powiedziała ze dawno tak dobrego chleba nie jadła, wiec wypiek za dwa dni ponowiłam i znowu było pyszne śniadanie. Polecam, bo jest miękki, z chrupiącą skorka i zdrowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpostanowiłam zrobić. Niestety kanapka zawiera sos, którego nie zrobiłam bo nie miała na niego składników ale z użyciem sosu sweet chilli tez była boska. Polecam zrobienie takiej kanapki na śniadanie czy kolacje bo jest genialna. Ja wykorzystałam tym razem kupne bułki, ale polecam wykorzystać ten przepis na domowa bagietkę.Przypominam o konkursie urodzinowym, kończy się jutro o 23.59. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnik