śniadanie wielkanocne to musi być jajko z majonezem albo jajecznica na wędzonce? A muzę postawić na dobra, jajeczna pastw i domowy, orkiszowy chleb? Jeśli macie ochotę zmienić coś w świątecznym menu zapraszam na takie eksperymenty. Jeden właśnie wam przedstawiam - pasta z jajka i awokado oraz świeży, domowy orkiszowy chleb. Porcja dla 3 osób. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPropozycja na wielkanocne śniadanie. Prosta, szybka i pyszna pasta jajeczna zawinięta w szynkę może być mila odmiana dla faszerowanych jajek. Takie roladki wyglądają bardzo apetycznie i tak tez smakują. Tylko niestety zionie się po nich czosnkowym ogniem, ale to tylko lekki skutek uboczny, mimo to polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚniadanie wielkanocne to w wielu domach oprócz jajek także podanie białej kiełbasy. My najbardziej lubimy cienkie, białe kiełbaski, które proponuje tym razem usmażyć, a następnie udusić w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Może zainspiruje was do podania w tym roku kiełbasy inaczej niż dotychczas. Smacznego. Dodam ze przepis i wykonanie jest męża. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikniebo lepszy od tych kupnych. Poniżej znajdziecie linki do idealnych instrukcji jak to dokładnie zrobić, dzięki czemu zaimponujecie nie tylko sobie, ale rodzinie i znajomym a wasze niedzielne śniadanie nabierze całkiem innego wymiaru. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbagietki. Z tego przepisu robiłam już pizze, a tym razem postanowiłam upiec chleb metodą amerykańską, czyli w garnku. Ten chleb może być idealnym dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy nie mają zakwasu, a chcą mieć w okresie świąt własne pieczywo polecam ten przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚniadanie, które mnie ostatnio zaskoczyło to oczywiście to które przygotował mąż. No bo tylko on mógł wpaść na pomysł dodanie mandarynek do smażonej białej kiełbasy z oliwkami. I muszę wam powiedzieć, że to nie był głupi pomysł. Mandarynki fajnie sie wkomponowały w danie, nadały mu lekkości i aromatu, nie zmieniając smaku dania na owocowy. I jak tu nie eksperymentować
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa. A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten pasztet jest o niebo smaczniejszy od kupnych, w dodatku jest prosty, nie wymaga głębokiej znajomości sztuki kulinarnej i uda się każdemu. Z kromką świeżego chleba smakuje wybornie. Przepis lekko zmodyfikowany z gazetki Moje
Bernika - moj kulinarny pamietnikupiec z różnym dodatkami, ja użyłam igieł rozmarynu i pomidorków koktajlowych. Najlepszy jest jeszcze świeży polany aromatyczną ciepłą oliwą. Chlebek piekłam z innym blogerkami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki „Księga smaków Toskanii”. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbabcia robiła z niego ser. Rano kładła grube plastry na bułkę posmarowaną prawdziwym, domowym masłem, które razem z nią ubijałam w maselniczce. Wtedy wydawało mi się to takie zwykle śniadanie, chleb i ser, teraz za taki ser i takie masło oddałabym połowę królestwa. Moje dziecko takiego sera nie zna, dlatego postanowiłam pokazać jej jak smakuje domowy twaróg, jak prosto
Bernika - moj kulinarny pamietnikśniadanie idealne. Pulchne, mięciutkie małe placuszki, które można podawać z wieloma dodatkami. Składniki: 150 g mąki 50 g cukru 280 ml mleka 1 jajko 35 g masła, roztopionego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do podania według upodobań : syrop klonowy, miód, masło, cukier puder lub świeże owoce. W misce wymieszać suche składniki
Zabawa smakiemRewelacyjnie prosta sałatka, sycąca I przepyszna, dobra na śniadanie , kolację, grilla czy też przyjęcie, Ja przygotowałam dla męza do pracy :) Dip bazyliowo czosnkowy jest dopełnieniem niesamowitego smaku :) Zaczynamy Składniki:1 op tortelloni z mozzarella I prosciutto1 słodka papriyka3-4 łyżki startego żółtego seraoliwki nadziewane paprikasałata pekińska4 łyżki majonezu1 łyżeczka bazyli1 łyżeczka soku z cytryny1 ząbek czosnkusól, pieprz
Smaki EdytySzybki pomysł na śniadanie czy kolację? Omlet oczywiście. Tutaj z czerwoną papryką.Dodaję do tego oregano oraz bazylię. Obowiązkowo na masełku.A z czym u Was przeważnie są omlety ? Z wędliną ? Warzywami ? Czy na słodko ? Składniki :* 2 jajka* pół czerwonej papryki* łyżka masła * ulubione zioła* łyżka mąki pszennej* sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Podsmażam paprykę
Magiczne Życie MartyDzisiaj pomysł na świetne śniadanie. Placek otrębowy jest idealny jako oszukana pizza. Właściwie z czym go zjemy zależy tylko od nas. U mnie wersja z roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz twarogiem typu włoskiego. Składniki :* kostka twarogu półtłustego* jajko* 15 łyżek dowolnych otrębów, u mnie pszenne oraz owsiane* sól, pieprz Przygotowanie :Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam
Magiczne Życie MartyKolejna moja wielkanocna propozycja na świąteczne śniadanie to jajka faszerowane. Wybrałam pastę jajeczną z dodatkiem oliwek i świeżych ziół z odrobiną majonezu. Spróbujcie tego połączenia. Składniki :* 6 jajek Farmio ugotowanych na twardo* 2 łyżki majonezu* garść czarnych oliwek* kilka listków świeżej bazylii* rzeżucha* sól, pieprz * szczypta czarnuszki Przygotowanie :Jajka przekroić na pół, ostrożnie wyciągnąć żółtka. Rozgnieść
Magiczne Życie MartyJeśli i dla Was śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia to dzisiaj zjemy je razem. Moja propozycja jest banalnie prosta, szybka i smaczna! Wystarczy ulubiony serek wiejski wymieszać z warzywami i miętą. Gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni i z chęcią sięgnięcie po więcej! Składniki :* serek wiejski* papryka czerwona* ogórek konserwowy* rzodkiewki* kilka listków mięty Przygotowanie :Miętę drobno posiekać
Magiczne Życie Marty