smażony ryz - 2146 przepisów (strona:59/144)

Ogień smoka 364

dalej wszystko razem smażymy.Dodajemy  pieczarki, dymkę  i  ananasa.  Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy  przecier, sos chili, wino ryżowe i chili w proszku (opcjonalnie). Całość gotujemy  pod przykryciem około 4 minuty, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go mąka ziemniaczaną. Podajemy z ryżem

Mania Gotowania
Łosoś ze szparagami stroganoff 172

pokrojonego w kostkę łososia. Smażymy ok 2 min Dodajemy szparagi, czosnek ( wyciśnięty przez praske) serek Philadelphia I śmietanę. Doprawiamy  0,5 łyzeczki soli, cytryna, pieprz, ok 2 łyżeczki papryki. Od chwili zagotowania, gotować ok 2-3 min. Sprawdzić smak, w razie czego dodać przypraw.Wkroić dużo natki pietruszki.  Pamiętać o ugotowaniu ryżu :)- ja dzisiaj podałam z dzikim ryżem

Smaki Edyty
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 208

płaska łyżeczka tabasco – 4 – 6 kropli mieszanka nasion – 4 łyżki gałka muszkatałowa olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Dynię obrać, wydrążyć gniazda z nasionami, pokroić na kawałki. Obrać cebulę i marchewkę. Pokroić. Obrać czosnek i wycisnąć przez praskę. Wszystko smażyć na średnim ogniu, na patelni z olejem 20 minut. Dodać szklankę bulionu, zmniejszyć ogień, dodać przyprawy, i dusić(...)miękkości. Wszystko razem zblendować, dodać 100 ml wody, mleko kokosowe i tabasko. Gotować chwilę do połączenia się składników. Przelać do miski, posypać ziarnami. Najlepiej serwować z grzankami lub ryżem

kuchniabellissima.wordpress.com
Kurczak prawie meksykański 239

limonka sól, papryka wędzona i kolendra mielona do smaku olej kokosowy do smażenia Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę w pół talarki i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Kurczaka kroimy w większą kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy 5 minut i zmniejszamy temperaturę. Dodajemy przyprawy i dusimy często mieszając przez kolejne 10 minut(...)limonki. Wyciśniętą limonkę kroimy na ćwiartki i dodajemy do mięsa – przed podaniem wyciągamy. Dusimy kolejne 5-10 minut. Taki kurczak dobrze będzie się komponował także z kuskusem lub ryżem

Kucharzyca
Pierś kurczaka w czosnku 325

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis

kuchnia doski
Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli 236

dobrze rozgrzaną – kładę porcje mięsa. Smażę po 5-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety zawijam w folię aluminiową i odkładam na ok.10 minut (przez ten czas soki się wchłoną, a mięso będzie soczyste). W tym czasie szykujemy sałatkę z rukoli ze szpinakiem.Filety możemy podać jako danie obiadowe, czy kolacyjne. Z ryżem, ziemniakami, frytkami, bagietką – jednym słowem – z czym

mojewypiekiinietylko
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 552

pokruszoną chilli (opcjonalnie) - smażymy kolejną minutę do uwolnienia aromatu. Dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego

Tajskie smaki
Butter Chicken 218

Butter Chicken...Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka.Aksamitny, maślano-pomidorowy sos.Całość aromatycznie przyprawiona.Podany ze smażonym ryżem po indyjsku.Zapraszam!Składniki:Mięso i marynata:500 g filetu z

Gospodyni Miejska
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi 270

łyżki oliwy. Smażymy nasze kotleciki około 3-4 minuty z każdej strony.  4. Przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na 20-25 minut. Zrobione! :) Podałam kotleciki z dwoma małymi gniecionymi ziemniakami (ponieważ ziemniaki są zdrowe i o wiele mniej tuczące niż makaron lub ryż!), odrobiną buraczków i sałatą polaną jogurtem naturalnym

My Culinary Art
Risotto z pieczarkami 558

Z okazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KURCZAK W POMIDORACH 217

części, przyprawiamy, smażymy w ulubionych  przyprawach (sól, pieprz, czosnek) na łyżce oliwy.  Gdy będą gotowe zalewamy pomidorami i dusimy ok 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną  na mniejsze części  lub startą mozzarellę - trzymamy na małym ogniu do momentu jej rozpuszczenia, dodajemy świeżą bazylię (ewentualnie suszoną)  ii podajemy z ziemniaczkami, ryżem albo makaronem. SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Kotleciki w warzywach 179

Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu.   Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw.   Doprawiamy do smaku.Gotujemy ok. 10 minut.   Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy.   Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.   Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie orzechowym 417

oleju. Dodać warzywa, smażyć do miękkości. Posolić, popieprzyć i doprawić sosem sojowym.  Orzechy zblendować na papkę (uproszczone masło orzechowe). Dodać do warzyw i mięsa. Wymieszać. Zalać bulionem. Dusić chwilę do przejścia smaków. Doprawić cayenne.  Mąkę ziemniaczaną rozrobić w wodzie. Dodać do sosu i chwilę dusić mieszając do zagęszczenia sosu. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Curry z kurczaka w sosie saté 398

woku masie i smażymy na złotawy kolor.  Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą).  Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem. Smacznego!!!Źródło: "Indiase & Thaise

W mojej holenderskiej kuchni
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 360

wszystkich na raz. W trakcie smażenia :) Zrumienione kotleciki przekładamy do ciepłego sosu i dusimy ok. 20 min. Po tym czasie można jednego sprawdzić, ale powinny być już gotowe. Na koniec możemy zabielić sos dwoma łyżkami śmietany. Śmietanę hartujemy najpierw kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero dodajemy do całości. Podajemy na ciepło np. z brązowym ryżem lub kaszą, posypane posiekanym szczypiorkiem

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania