dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek i paprykę, smażyć mieszając, aż cebula lekko zbrązowieje. Następnie dodać mięso, zamieszać. Wlać bulion, pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem
królestwo garówprzypali. Za to będzie się powoli smażyło w swoim własnym tłuszczyku. Nie odmawiaj dziecku podawania dan z curry. Kariera curry zaczęła się 4 tys. lat temu i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem czy warzywami. Curry uważana jest za jedną z najzdrowszych
ClauditteMissCookingKushari / kuszari jest to jedna z najpopularniejszych potraw w Egipcie.Potrawa z ryżu , makaronu , smażonej cebuli , ciecierzycy , soczewicy i ostrego sosu pomidorowego .Można ją kupić od każdego
Ostra na SłodkoOliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka smażyć aż będzie złocisty. Ser zetrzeć. Posypać nim kurczaka. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji: · z frytkami, ryżem i ulubioną sałatką
Mania Gotowaniasobą dokładnie. Odlewamy olej, na którym smażyliśmy mięso z woka. Wołowinę przekładamy z powrotem do woka, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podgrzewamy jeszcze chwileczkę aby smaki się połączyły.Do woka wlewamy sos i podgrzewamy cały czas mieszając, na dość dużym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje. Podajemy natychmiast z ryżem
Mania Gotowaniapapryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej2 ząbki czosnkusólolej do smażenia PrzygotowanieMięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry.Olej rozgrzać, wrzucić mięso - podsmażyć.Dodać warzywa - dusić.Pod koniec duszenia dodać koncentrat, ewentualnie podlać trochę wody.Na koniec doprawić do smaku - czosnkiem, papryką i solą.Podawać z ryżem
kolorowotorcikoworozgrzaną patelnię, na niewielką ilość oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podobnie jak paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać mleko kokosowe i kukrydzę odsączoną z zalewy. Doprawić solą i pieprzem do smaku., dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazeszklić na oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące, od czasu do czasu mieszać. Doprawić do smaku solą ziołową i dodać posiekany koperek. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotowe warzywa podawać z kąskami kurczaka, do tego zestawienia można też podać ryż lub kuskus
Monia miesza i gotujeKurczak w sosie curry na ostro to danie zdrowe i pełne smaku. Z dodatkiem warzyw i ryżu tworzy pełnowartościowy i pyszny posiłek. Tym razem wykorzystałem brokuły, groszek i słodkiego ziemniaka, ale kombinować z warzywami można według uznania. Kremowy sos jest prostym połączeniem krojonych pomidorów z puszki, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw. Kurczak w sosie curry to danie, którego przygotowanie(...)curry, kolendry, trawy cytrynowej, cynamonu, kminku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, curry, smażymy na oliwie z oliwek i odstawiamy. Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek i smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, czosnek, starty imbir, pieprz, sól, curry, kolendrę, trawę cytrynową, cynamon
ale Pysznieśmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry,świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza.Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka.Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy), D (dba o nasze kości) oraz witaminy(...)rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku 1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Polędwice z tuńczyka obsmażam z obu stron, pod koniec smażenia doprawiając solą i pieprzem. Masło rozpuszczam
W kuchni Karmel-itkiBibimbap, najpopularniejsze koreańskie danie rozpoznawalne na 4 kontynentach. Zabawnie brzmiąca nazwa oznacza dosłownie: mieszany ryż. Jest to po prostu miska ryżu podana z różnymi dodatkami warzywnymi, mięsem i jajkiem, a w wersji wegeteriańskiej z tofu, do tego sos przygotowanym na bazie ostrej pasty - gochujang. Danie wymaga trochę czasu i uwagi, na pewno nie przygotujesz go na szybko. Składa(...)łyżeczek oleju sezamowego 3 łyżki nasion sezamu 1 marchewka 3 cebulki ze szczypiorem 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki pasty chili (np. Sambal Oelek) Wykonanie: ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu. Ugotowany ryż odstawić do piekarnika, by czekał w cieple na resztę składników ogórka przeciąć na pół, miękki miąższ z pestkami usunąć przy pomocy łyżeczki. Ogórka pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyprawami, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać dynię i płatki migdałowe, podsmażyć.Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mleko i wodę, gotować kilka minut. Łyżkę mąki rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia.Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung albo tapioki
głodny alergikKurczaka podałam z ryżem sezamowym. Kurczak słodko-kwaśny Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 łyżki wódki lub octu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mała czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów bambusa 5 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru
Kulinarne przygody Gatitypółtalarki. W woku/patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso. Smażyć. Ewentualnie posól i popieprz Następnie dodać pora, po 2 minutach paprykę z pędami bambusa, a po kolejnych pieczarki. Wymieszaj. Dopraw 2 połową sosu sojowego i chili. Gdy będzie za rzadkie, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Chwilę gotować. Podawać z ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmogłam sobie poradzić z dokończeniem każdego z dań.T. również ;)No i zaczęliśmy ucztowanie!Na przystawkę :* Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami* Smażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe(...)ryżem – pycha!Oprócz tego grzybowa , cebulowa i żurek z kiełbaską i jajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1.I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora na deskę mięs.Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki
Ostra na Słodko