smażony ryz - 2146 przepisów (strona:63/144)

Złocisty dorsz z warzywnym risotto i boczniakami. 149

będzie obecna w ryżu, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym bulionem i mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza. Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli. Po chwili opruszamy je delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie

Wspólne smaki
Gulasz z mortadeli 180

następnie wsypujemy pokrojoną paprykę.Smażymy i mieszamy następne 5 minut a potem wlewamy koncentrat pomidorowya do tego szklankę wody.Potrawę przyprawiamy majerankiem, warzywkiem oraz delikatem i pieprzem do smaku.Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z fasolą.Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.Gotowe danie można podawać na różne sposoby:-z ryżem-z makaronem-z pieczywemMożna też zapasteryzować

Maminek kulinarny
Curry z kurczakiem, dynią i batatem 191

oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe

Mango Papaja
Pierś z warzywami 371

ugotować ryż i danie gotowe. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku  sos Salsa Mexicana Develey listek, ziele sól do smaku  olej do duszenia  Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki.Następnie wyłożyć na rozgrzany olej i kilka minut smażyć.Dodać mieszankę

Moje domowe kucharzenie
Wątróbka smażona z cebulą 171

rozgrzany olej  Smażyć do lekkiego zrumienienia z obydwu stron, teraz dołożyć do niej pokrojoną cebulę, posypać pieprzem i przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień gazu Spróbować czy wątróbka jest miękka, jeśli tak to dopiero posolić, inaczej od razu może zrobić się twarda Smazyć pod przykryciem do miękkości. Mnie osobiście smakowała z kruchą sałatą w jogurcie, trochę ryżu uczyniło danie bardziej sytym

Proste Potrawy
Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką #jedzjabłka 229

dodajemy cynamon i smażymy przez minutę. Wrzucamy jabłka i całość dusimy ok. 10 minut (aż jabłka będą miękkie), kilka razy mieszając. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i wygniatamy nim dno foremki o średnicy 31cm (z Ikei). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub fasolą (żeby spód(...)wyrósł). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy, zdejmujemy ryż z papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie razem zagniatamy. Jabłka przekładamy na upieczony spód i posypujemy kawałkami przygotowanej kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem

My Culinary Art
Polędwica wieprzowa z warzywami 185

wrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min. Do mięsa dodajemy  marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min.Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :)  Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem I ziemniakami.Smacznego

Smaki Edyty
Paprykarz z Mięsem Wieprzowym 124

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny paprykarz z mięsem wieprzowym, tak przygotowany paprykarz możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebować: około 500 g mięsa wieprzowego sok z połowy cytryny (około 30 ml) duża szczypta cząbru duża szczypta tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 2 szczypty pieprzu 2 duże papryki czerwone 600 g pomidorów(...)każdej strony połową mąki (1 łyżką), następnie na patelni rozgrzewam mocno olej i smażę mięso przez około 5 minut, podsmażone mięso zdejmuję z patelni. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około 3 minuty. Do zeszklonej cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 10 minut. Następnie dodaję pomidory, podsmażone mięso, wodę, połowę zieleniny, paprykę

Uwaga Babcia Gotuje
Kapusta Pak choi z krewetkami 225

imbir i smażyć mieszając aż cebula trochę zmięknie.Dodać pak choi i pozostałe przyprawy, sos ostrygowy i sos sojowy.Kiedy pak choi jest  gotowe (zmięknie), włożyć z powrotem krewetki i wymieszać.Doprawić  do smaku solą lub  sosem sojowym lub ostrygowymWyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką.  Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 211

cebulę i smażyć ok 2 minut.  Dodać 1 łyżeczkę papryki, kumin i pomidory i pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając.  Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną

Stare Gary
CURRY Z CUKINII I SZPINAKU. 226

olej do smażenia Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju wraz z czosnkiem, przyprawami: kurkumą, cynamonem, kardamonem, kuminem i chili. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę przesmażam, dodaję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wlewam mleko kokosowe, odrobinę bulionu warzywnego. Gdy cukinia zmięknie, a sos zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wieprzowina curry z marynowanym czosnkiem 148

dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy sos rybny, sok z cytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :) Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można

Tajskie smaki
Biryani z kurczakiem / Chicken biryani 219

Dziś przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowanie danie z kuchni indyjskiej. Biryani to nic innego jak cudownie doprawiony i aromatyczny ryż z różnymi dodatkami, w tym wypadku z ziemniakami i kurczakiem i podane z lekkim sosem jogurtowym. Danie to jest wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu, a zapewniam że zachwyci wszystkich fanów indyjskich smaków. Jeżeli lubisz tego(...)kategorii np. obłędnego kurczaka tikka masala , czy kormę z jagnięciną , pyszności! Scroll down for recipe in English Biryani z kurczakiem (4-6 porcji) Składniki na biryani: 3 szklanki ugotowanego ryżu 1 kg mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce

karmelowy
Dahl z czerwonej soczewicy 147

się nadaje ta czerwona. Przepis na dahl z soczewicy jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Składniki również są łatwo dostępne. Dahl możemy podawać według uznania, z ryżem (wtedy będzie to wersja bezglutenowa), jak i z chlebkami naan. Danie jest o tyle fajne, że po podgrzaniu smakuje nawet lepiej niż świeżo przygotowane (niczym nasz polski bigos). Dlatego właśnie(...)ugotowałem ryż. Obie opcje są pyszne i godne polecenia! Dahl z czerwonej soczewicy Wydrukuj przepis Porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 350g czerwonej soczewicy 2-3 czerwone cebule 1 puszka pomidorów 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki czerwonej pasty curry (ostrość według upodobania) 650ml wody sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju do smażenia Wykonanie

Blendman

Proponowane wyszukiwania