formujemy bułki, nacinamy i odstawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem z wierzchu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po posmarowaniu mlekiem możemy posypać bułki słonecznikiem, makiem, albo płatkami owianymi
BaRepaswypróbowaniu przepisu stwierdzam ,że nie jest taki sam jak na targu, ale i tak smakuje genialnie :) I przy okazji odkryłam bardzo zdrowe nasiona babki płesznik* :) składniki 135g nasion słonecznika (1 szklanka) 90g siemienia lnianego (1/2 szklanki) 65g orzechów – w oryginale laskowe lub migdały,- ja natomiast dałam pestki dyni (1/2 szklanki) 145g płatków owsianych (1 1/2 szklanki) 4 łyżki nasion babki
Cukier&Pudersoków , przypraw, ziół oraz produktów bio :) Olej słonecznikowy Od razu napiszę, że to nie taki zwykły olej słonecznikowy, który można znaleźć niemalże na każdej półce sklepowej. Olej z pestek słonecznika Zielonego Nurtu odznacza się bogatszym, pełniejszym, aromatyczniejszym smakiem jak i zapachem. Aż chce się dodać go coraz więcej i więcej do potraw :) Siemię lniane brązowe "SZAFIR" Jest bogate w Niezbędne
Zdrowie na języku :Pponieważ masło wychodziło zbyt suche. Pachniało pięknie, a to za sprawą przypraw korzennych zawartych w mieszance :) Masełko było na słodko, za sprawą miodku :) Pycha! Składniki: - 100 g mieszanki ziaren słonecznika (u mnie Cynamonowy Raj) - 1 łyżka miodu - 3 łyżki oleju słonecznikowego ( Zielony Nurt ) - szczypta soli Wszystkie składniki zblendować do gładkiej masy bądź pozostawić kilka chrupiących cząstek
Zdrowie na języku :Ppierwszym miejscu w składzie musli znajdziemy płatki sojowe, produkowane oczywiście z soji, odznaczające się wysoką zawartością białka. Następnie: orzech włoski, płatki migdałów, sezam, płatki dyni, słonecznik, maliny, czarna porzeczka, wiśnia, wiórki kokosowe. Skład mówi sam za siebie, musli musi być pyszne i takie jest! :D 100 g mieszanki dostarcza: kcal: 396 białko: 36,4 g węglowodany
Zdrowie na języku :Ppyszna! Podałam ją z makaronem orkiszowym i kleksem z jogurtu :) Krem z pomidorów jest w pełni wegetariański, a także wegański, jogurt można zamienić na jogurt sojowy, pestki dyni czy słonecznika ;) Składniki (na ok. 6 porcji) - 700 ml wody - 1 kg pomidorków koktajlowych - 1 duża marchewka - 1 średnia pietruszka - kawałek selera - 1 średnia cebulka - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju
Zdrowie na języku :Pchlebek ;)Przepis przywędrował do mnie od Dominiki ;) Polecam - sprawdzony przepis ;)Chleb ze wszystkim :)Składniki:ok. 70 dag mąki pszennej5 dag drożdży3 szklanki ciepłej wodyłyżeczka soliszczypta cukrudodatki: otręby, siemię lniane, słonecznik, mąka żytnia, kminek, prażona cebulkaPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z solą i cukrem, aż do uwodnienia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże i ciepłą wodę. Mieszamy łyżką i wyrabiamy ręką
Lawendowe NieboNa sobotni wieczór, odwiedziny Przyjaciół, czy kolację dla Męża ;)Dodatki są kwestią własnego wyboru, smaku i tego, co akurat mamy pod ręką :)Domowa pizzaSkładniki:3 szklanki
Lawendowe NieboJeśli jeszcze macie resztki cukinii w ogródku, ewentualnie odnajdziecie ją w sklepie, na zakończenie sezonu cukiniowego proponuję szybkie i banalne w wykonaniu ciasto;)Nawet mając dużo
Lawendowe Niebobrokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak),– sery: np. żółty, feta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszych upodobań. Jedynym minusem w przypadku pesto bazyliowego jest jego drugi podstawowy składnik - orzeszki piniowe, a konkretnie - ich cena. Z powodzeniem jednak można zastąpić je migdałami, orzechami, ziarnami słonecznika czy dyni. W tej wersji postawiłam na migdały. Czytaj więcej
bistro mamagotowane na parze pulpeciki z łososia. W sam raz do podania na obiad z ryżem lub makaronem. Zdrowe, smaczne, kolorowe. U mnie dodatkowo polane jogurtem naturalnym i posypane pestkami słonecznika.Składniki (na 2 porcje) : Pulpety - 300 g filetu z łososia- 1/2 jajka- łyżeczka otrębów/kaszy manny/bułki tartej- łyżeczka koncentratu- cebulka dymka- przyprawa do ryb- sól, pieprzWarzywna salsa
Kuchnia Elliezapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem.Składniki:świeży, umyty szpinakkilka truskawek1 mała czerowna cebulkaser gorgonzola lub lazurgarść orzechów włoskich lub pestek słoneczniki (opcjonalnie)polędwiczka wieprzowagarść nasion kminu rzymskiegosól i pieprzoliwaocet balsamicznymiódSposób przygotowania:Polędwiczkę kroimy na pół.W moździerzu ucieramy kmin, sól i pieprz, rozsypujemy na desce i obtaczamy polędwiczki w mieszance. Następnie
W kuchni wieczoremowsianych3 łyżki nasion słonecznika3 łyżki siemię lnianego 4 łyżki wiórek kokosowych3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/2 szklanki rodzynek3-4 łyżki miodu naturalnegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, wiórki kokosowe i orzechy. Wszystko mieszamy, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy zawartość i pieczemy przez 20-25 minut
Truskawkowa Fiestazalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakieś 10- 15 minut, aby lekko napęczniało.W tym czasie robimy mieszankę ziaren - do przesianej mąki, wrzucamy rozdrobnione ziarna dyni, słonecznika, dodajemy rodzynki i suszone czereśnie, a następnie zmielone migdały i resztę dodatków. Wszystko dokładnie mieszam.Blaszkę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy i ciepłą, mokrą łyżką wszystko dokładnie wyrównujemy
Słodkie Przyjemności