podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :) Składniki na pesto:2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)2 - 3 ząbki czosnkuok. 5 łyżek oliwy z oliwek100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana
Bon Appetit Małgorzatydrożdży świeżych1 łyżka miodu1 łyżeczka soliopcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżuPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.przygotowanieDrożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym
Stare Garyłyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko do posmarowaniado posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.przygotowanieW naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie
Stare Garypółek sklepowych.Składniki:150 g masła5 łyżek miodu2 szklanki płatków owsianychotręby pszennepłatki kukurydzianegarść rodzynekgarść żurawinyłuskany słonecznikpestki dynidaktylejagody gojiSposób przyrządzenia:Do miski przekładamy "suche" składniki: płatki, otręby, słonecznik, dynię, pokrojone oraz jagody goji, a następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i miód. Masło i miód przelewamy do miski z suchymi produktami i dokładnie mieszamy, by każdy składnik "oblepił
upichcicogniu przez jakieś 20 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie. Zblenduj wszystko, posmakuj i dopraw jeżeli jest taka potrzeba i to wszystko.Ja podałam z warzywami z wywaru i prażonym słonecznikiem oraz niewielką ilością koperku. SMACZNEGO.CMOK
Pasje JolkiChrupiacy sernik ze slonecznikiem i czeresniami idealny na lato.Czeresnie nie naleza do moich ulubionych owocow,jednak tegoroczne sa tak wyjatkowo slodkie i aromatyczne,ze najchetniej dodawalabym je do wszystkiego.Te wyladowaly w serniku.Masa serowa to moj nowy eksperyment Tym razem polaczylam cala zawartosc puszki mleka kokosowego z serem.Wyszlo pysznie!Sernik jest zwarty,ale idelnie kremowy z delikatna kokosowa nuta,po prostu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól i przestygnięty
UgotujmyTo.plłyżka* oliwa – ok. 3 łyżki* Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:DRESSING: Szalotkę i papryczkę chili i natkę pietruszki drobniutko siekamy.Dodajemy podprażony słonecznik, ketchup i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią.Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie mieszamy. SAŁATKA: Tofu kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano.Odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy
Ostra na Słodkoniemu. Unosi się i... kusi! A do tego wygląda naprawdę kusząco, gdy tu i tam wystaje coś małego i czarnego."ZIOŁOWO MI" ZIARNA:"Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie
Wypisz Wymalujodsączyć z zalewy.Sałatkę układać warstwami: brokuły, kurczak, kukurydza, ser feta.Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można na końcu posypać wierzch sałatki uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanymi i uprażonymi orzechami.Jak zauważyliście kolejny raz użyłam patelni grillowej WOLL Logic otrzymanej ze sklepu Gustus. Używam jej dość często, kiedy mam ochotę na coś
Codzienna kuchnia niecodziennazdjęć zabrakło): Kozacka Chatka z kuchnią ukraińską i najlepszą surówką z marchewki po kozacku pod słońcem, Olejarnia, w której to nabyłem pyszną naturalną chałwę lwowską ze słonecznika (jedyne 12 zł za 500 g), Gotowanie dla Ciebie i przemiły Pan Wojtek serwujący cudowne smaki prosto z Tajlandii (zupa TOM KHA GAI to mistrzostwo świata
Food Squareziaren.Składniki:-1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650-750 ml ciepłej wody-10 dkg świeżych drożdży-3 łyżeczki soli-3 łyżeczki cukru-po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki,mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg mąki z dołkiem pośrodku
Maminek kulinarnyKotlety schabowe w nieco innym wydaniu.Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia Schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziarna mieszamy. Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego
Maminek kulinarnykostkę.Odmierzamy do miski mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.W osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja.Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki.Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną
Smakowity Blog Kulinarnyletniego mleka (u mnie 0,5%);8 g świeżych drożdży;25 g masła;1,5 łyżeczki białego cukru;0,5 łyżeczki soli;1 jajo;2 łyżki ziaren słonecznika.Mięso:2 filety z kurczaka;1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki;1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;1/2 łyżeczki soli;Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);50 g płatków kukurydzianych;150 ml mleka;Olej
Gospodyni Miejska