cytrynySposób przygotowania:Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką.Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki i wszystko mieszamy.Całość posypujemy ziarnami słonecznika, pestkami z dyni i suszonymi wiśniami (przecież musi być coś słodkiego! :))Sałatkę polewamy lekko sokiem z cytryny i dekorujemy bazylia. Łatwa, pyszna przekąska.Smacznego!Na koniec się jeszcze pochwalę. Od wczoraj
Słodkie Przyjemnościwrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i suszonym czosnkiem, skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy.Następnie na tej samej patelni prażymy do zarumienienia pestki słonecznika.Wierzch sałatki posypujemy grzankami i prażonymi pestkami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo:* ziarna słonecznika lub dyniWykonanie:Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry.Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler
kolorowotorcikowoletniej wody 250 ml letniej maślanki 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka cukru kryształu 2 łyżeczki soli 1 szklanka płatków owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki słonecznika 1 łyżka kminkuDrożdże rozpuścić z letnim mlekiem i cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, ziarnami i solą. Do tego dodać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę i ciepłą
Made By Mom And SonZ nowym 2015 rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym
Kulinarne przygody Gatitysosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą.Składniki:2 x pierś z kurczaka1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior)1/2 opakowania sera FETAgarść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia)1 woreczek brązowego ryżupieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, szczypta papryki słodkiem i curryPrzygotowanie:Marynata: kurczaka kroimy w paski, wkładamy
Kitchens Alphabetróżnią od świeżych owoców. Są po prostu bajeczne! Jeszcze ten mocno pomarańcz, który wygląda na nas z keksu - BAJKA.Kupić je można tutaj: KLIK.ZIARENKOWO - "CYNAMONOWY RAJ": "Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny
Wypisz WymalujApetina India- mąka owsiana, 100g- mąka razowa bezglutenowa, 50g- masło 1/4 kostki + łyżka do wysmarowania słoików- przyprawy: pomidory, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, 2 łyżki + 2 łyżki do wysypania słoików,- ziarna: słonecznika, siemię lniane, sezam, 2 łyżki + 2 łyżki do wysypania słoikówDodatkowo:- 5 słoiczków w kształcie walca.WYKONANIE:ucieramy żółtka z cukrem, w osobnym pojemniku blendujemy banany z serkiem Arla Apetina India, łączymy
Wypisz Wymalujopakowania makaronu ryżowego nitki lub wstążki- olej lub oliwa- Serek TAPAS ARLA APETINA- suszone warzywa - domowa mieszanka- czosnek 4-5 główek- oliwki czarne i zielone (po garści)- pestki dyni, słonecznik. siemię lniane,- ser żółty 4 plastry- chili, pietruszka, czosnek.Wykonanie:Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z domową mieszanką suszonych warzyw, olejem lub oliwą i Serkiem Kremowym Arla Apetina TAPAS
Wypisz Wymalujczęścią gotowana, część na górze I jak tam po świętach?I w tym roku nie mogło zabraknąć u mnie drugiego dnia świąt domowego chleba z żurawiną (i słonecznikiem). Taka mała tradycja się już z tego robi, nie muszę wspominać, że po śniadaniu już go nie było
More food, love and dreamsformą użycia newelli naturalnej. Optymistyczne śniadanie złoży się ze słońca z ananasów, kokosowych chmurek z newelli, pagórków z avocado i pięknej drogi z musu z owocu z kaki usłanej słonecznikiem. Ciekawe? No to zaczynamy :)Czas przygotowania: 20 minutPorcja dla 1 osobySkładniki:Newella klasyczna 100gAnanas 1/10Avocado 1/2Kaka 1/2Miód pół łyżkiCytryna kilka kropelKsylitolWiórki kokosowe 10gSłonecznik kilkanaście 10gŁyżka oleju kokosowegoPrzygotowanie:1/ Obieramy
Kuchnia PROzdrowotnaciastka "mniejsze zło" bo nie zawierają cukru tylko naturalny miód. Idealne na jesienny podwieczorek bo zawierają ziarna słonecznika, orzechy włoskie, morele itd...pełny skład i sposób wykonania poniżej :) owe ciastka robi się 2 minuty i piecze się około 15 minut. Zbrudzicie tylko 1 miskę (dla mnie to info najważniejsze bo nie lubię zmywać :))Składniki można dodać spokojnie
Bon Appetit Małgorzatypodawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :) Składniki na pesto:2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)2 - 3 ząbki czosnkuok. 5 łyżek oliwy z oliwek100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana
Bon Appetit Małgorzatydrożdży świeżych1 łyżka miodu1 łyżeczka soliopcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżuPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.przygotowanieDrożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym
Stare Garyłyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko do posmarowaniado posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.przygotowanieW naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie
Stare Gary