łyżki masła klarowanego Ciasto: 100 ml.jogurtu naturalnego gęstego 3- 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach ser 10 dag. prażone nasiona dyni lub słonecznika zupa cebulowa knorra sól, pieprz, 1/2 łyżeczki Kamis "suszone pomidory, bazylia z czosnkiem" WYKONANIE: Piersi pokrój pod skosem w cienkie plastry, delikatnie ubij, z podanych składników przygotować ciasto, tuż przed
Kuchnia Beatysuchych 1 łyżeczka cukru 10 g masła 350 g mąki pszennej do posmarowania bułek 1 jajko 1 łyżka wody mak, sezam lub inne ziarenka do posypania (u mnie słonecznik) Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub ręką Przykryć ciasto folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcały asortyment firmy i przepisy na ciekawe dania z ich wykorzystaniem Do przygotowania dania użyłam mieszanki prazonych ziaren Piekło- Niebo z ZIARENKOWA . W skład p rażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga
Z Majeczką w kuchniSkładniki: -2,5 szklanki mąki żytniej -1,5 szklanki mąki pszennej 650 -300 ml ciepłej wody -łyżeczka cukru -łyżeczka soli -5 dkg drożdży -5 dkg pszenicy -garść ziaren słonecznika -garść pestek dyni -łyżka oleju Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą 3 cm ponad poziom ziaren i na małym ogniu gotujemy do zmięknięcia
Maminek kulinarnyBułeczki śniadaniowe SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 120 ml mleka 50 ml wody 30 g masła 1 jajko 1/2 opakowania suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli mak, słonecznik, sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od rozpuszczenia suchych drożdży w ciepłej wodzie i odstawieniu na kilka minut. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Szczypiorek siekamy. Pastę podajemy oprószając szczypiorkiem. Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych, mianowicie: siemię lniane i słonecznik, pomidory i bazylia i cebula z czosnkiem. Jest to chleb lniany, niepieczony - żywy z nisko przetworzonych warzyw i siemienia lnianego. W 100% przygotowany z naturalnych składników o niskim indeksie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszne wiosenne kanapki. Składniki : 5-6 kromek razowego chleba ( np. z ziarnami słonecznika ) 1 świeży ogórek 5-6 plasterków szynki 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 mała czerwona papryka słodka lub pomidor sól pieprz słodka papryka mielona masło lub margaryna do posmarowania chleba Sposób wykonania : Chlebek smarujemy masłem lub margaryną ( np. śniadaniową ). Następnie kładziemy na każdą kromkę plasterek szynki
Przepisy i porady kulinarnenaszego organizmu wolne rodniki, a tym samym znacznie opóźnia proces starzenia się naszego organizmu, a chyba każdy z nas chce być jak najdłużej młody. Młode pędy słonecznika zawierają duże ilości witaminy D, rzadko spotykanej w roślinach. Zapobiega ona depresji oraz chorobą autoimmunologicznym, np. reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Tak więc warto jeść kiełki
Przepisy i porady kulinarneSEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty. Do doprawienia sałatki użyłam mieszanki Zielono Mi od ZIARENKOWO . Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (patrz: Słoneczne Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka
Z Majeczką w kuchniformujemy bułki, nacinamy i odstawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem z wierzchu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po posmarowaniu mlekiem możemy posypać bułki słonecznikiem, makiem, albo płatkami owianymi
BaRepaswypróbowaniu przepisu stwierdzam ,że nie jest taki sam jak na targu, ale i tak smakuje genialnie :) I przy okazji odkryłam bardzo zdrowe nasiona babki płesznik* :) składniki 135g nasion słonecznika (1 szklanka) 90g siemienia lnianego (1/2 szklanki) 65g orzechów – w oryginale laskowe lub migdały,- ja natomiast dałam pestki dyni (1/2 szklanki) 145g płatków owsianych (1 1/2 szklanki) 4 łyżki nasion babki
Cukier&Pudersoków , przypraw, ziół oraz produktów bio :) Olej słonecznikowy Od razu napiszę, że to nie taki zwykły olej słonecznikowy, który można znaleźć niemalże na każdej półce sklepowej. Olej z pestek słonecznika Zielonego Nurtu odznacza się bogatszym, pełniejszym, aromatyczniejszym smakiem jak i zapachem. Aż chce się dodać go coraz więcej i więcej do potraw :) Siemię lniane brązowe "SZAFIR" Jest bogate w Niezbędne
Zdrowie na języku :Pponieważ masło wychodziło zbyt suche. Pachniało pięknie, a to za sprawą przypraw korzennych zawartych w mieszance :) Masełko było na słodko, za sprawą miodku :) Pycha! Składniki: - 100 g mieszanki ziaren słonecznika (u mnie Cynamonowy Raj) - 1 łyżka miodu - 3 łyżki oleju słonecznikowego ( Zielony Nurt ) - szczypta soli Wszystkie składniki zblendować do gładkiej masy bądź pozostawić kilka chrupiących cząstek
Zdrowie na języku :Ppierwszym miejscu w składzie musli znajdziemy płatki sojowe, produkowane oczywiście z soji, odznaczające się wysoką zawartością białka. Następnie: orzech włoski, płatki migdałów, sezam, płatki dyni, słonecznik, maliny, czarna porzeczka, wiśnia, wiórki kokosowe. Skład mówi sam za siebie, musli musi być pyszne i takie jest! :D 100 g mieszanki dostarcza: kcal: 396 białko: 36,4 g węglowodany
Zdrowie na języku :Ppyszna! Podałam ją z makaronem orkiszowym i kleksem z jogurtu :) Krem z pomidorów jest w pełni wegetariański, a także wegański, jogurt można zamienić na jogurt sojowy, pestki dyni czy słonecznika ;) Składniki (na ok. 6 porcji) - 700 ml wody - 1 kg pomidorków koktajlowych - 1 duża marchewka - 1 średnia pietruszka - kawałek selera - 1 średnia cebulka - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju
Zdrowie na języku :P