slonecznikiem - 1006 przepisów (strona:37/68)

Fitness deser z gruszkami i jabłkami pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów z nutą waniliową. 173

poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki miodu -1/4 kostki masła -4 duże garście płatków owsianych pszennych -1 garść:orzechów laskowych, włoskich, migdałów (zagniecione w moździerzu) -1 garść słonecznika -ziarna z 1/2 laski wanilii Odsączone jabłka i gruszki wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy kilka minut, gdy puszczą sok, dorzucamy bazylię. Odstawiamy. Masło topimy w rondelku, dorzucamy miód

BaRepas
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 159

nasion :) Składniki : 250 g mąki pszennej typ 500 220 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 20 g ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru paczka suszonych drożdży (8 g) ok. 300 ml ciepłej wody Wymieszać suche składniki z ziarnami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie

Weekendy w domu i ogrodzie
Piątkowe śniadanko czyli jajka sadzone na wędzonce kopconej + pomidorek na cebulce, w posypce ze słonecznika i ziół prowansalski 138

Jajka sadzone na wędzonce kopconej + pomidorek na cebulce, w posypce ze słonecznika i ziół prowansalskich

upichcona
Rozważania nad sadzonym jajem! 191

się białka. Przekładamy jajko na talerz. Sadzenie z dodatkami: Jajka idealnie komponują się z rozmaitymi dodatkami. Warto nieco poeskperymentować i poszukać własnej ulubionej kompozycji. Poniżej moje propozycje: - z ziarnami słonecznika oraz dyni Wybieramy którąś z klasycznych metod i dodajemy ziarna od razu po wbiciu jajka do patelni. - z kiełbasą, słoniną, szynką lub boczkiem W zestawieniu z mięsem sadzić można

upichcona
Spaghetti ze szparagami i szałwią 202

dodajemy pesto mieszamy i podlewamy mlekiem,ponownie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy je pod przykryciem aż będą wystarczająco miękkie- max 5 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, można posypać prażonym słonecznikiem i dodać kilka czarnych oliwek. Smacznego

greenscarf
Tarte tatin z czerwoną cebulą 114

możemy dodatkowo wylepić brzegi. Pieczemy w temp. 200 C około 40 minut. Po upieczeniu zdejmujemy obręcz formy, przykładamy płaski talerz i odwracamy tartę. Podałam ją z rukolą i prażonym słonecznikiem. Na patelnię na której smażyłam cebulę wrzuciłam rukolę dosłownie na kilka sekund. Smak nie do opisania (Misiek określił to krótko: zajebiste Smacznego

greenscarf
Chleb pszenno żytni codzienny 161

dzień wcześniej wieczorem dodaje mąki i wody i daję mu noc na pracę. 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 2 szklanka mąki żytniej pół szklanki dyni pomieszaniej ze slonecznikiem i czarnym sezamem (robię taki miks "na oko"). woda około 2 do 2.5 szklanki (im więcej tym lepiej) łyżka miodu łyżeczka soli Składniki mieszam razem. Odstawiam

Lubczyk i Wanilia
Zdrowe krakersy 255

można dodać innej mąki); 1 łyżka otrębów pszennych; 1 łyżka suszonej cebuli; 1 łyżka granulowanego czosnku; 1 łyżka papryki wędzonej; 1 łyżeczka pieprzu cayenne; 1/4 szklanki sezamu; 1/4 ziaren słonecznika; 1 i 1/4 szklanki wody; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; szczypta soli. Zaczynamy !           Wszystkie suche składniki  przekładam  do miski i dokładnie mieszam. Następnie

Życie na widelcu
SHEVRANBERRY COOKIES – TERA – ciastka owsiane z żurawiną 176

puszystą masą dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, posiekaną żurawinę oraz dodatki w postaci orzeszków ziemnych oraz wiórków kokosowych (możecie zamiennie użyć innych orzechów lub pestek dyni, słonecznika itp.). Miksujemy wszystko lub mieszamy drewnianą łyżką jedynie do równomiernego połączenia składników. Masę wkładamy na 20 minut do lodówki – ułatwi to formowanie ciastek. 5. PIEKARNIK Przed formowaniem ciastek nastawcie piekarnik

Nerds Kitchen
Granola z orzechami i żurawiną 145

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki zarodków pszennych  2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy

bistro mama
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 136

zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie:   200g białego sera,  4 suszone pomidory,  szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.),  ząbek czosnku, cebula,  3 łyżki posiekanego szczypiorku,  2 łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego),  sól,  pieprz ziołowy. Bakalie zmielić w blenderze

Z miłości do słodkości
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 223

rozpływać.  Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź połowę masy, a następnie w środkowej części ułóż rząd suszonych śliwek. Przykryj pozostałą masą. Wierzch możesz ozdobić pestkami dyni, słonecznika lub płatkami migdałowymi, czym tylko chcesz.  Wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 1,5 godz. Zajadaj zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetny

Roślinna - blog wegański
Kruche ciasteczka z ziarenkami 151

konfiturą, przykrywam je i sklejam z ciastkami z ziarenkami. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pyszny chleb jaglany 194

mąki jaglanej 150 g mąki gryczanej 40 g świeżych drożdży 350 g letniej wody łyżeczka syropu klonowego 2-3 łyżeczki soli 40 g octu 90 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego (dodałam zmielone) 50 g sezamu masło do posmarowania formy łyżka płatków owsianych bezglutenowych do posypania formy Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą robota lub wypiekacza do chleba. Formę smarujemy

Mienta blog
Makaron z pesto bazyliowym 137

Całość posypujemy tartym serem, dodajemy dla ozdoby listek bazylii. *Mi najbardziej smakuje pesto robione z pinii - bo właśnie takie jest tradycyjne. Możecie jednak zrobić je w domu z nerkowcami, słonecznikiem lub orzechami arachidowymi.  Zwróćcie również uwagę na skład pesto, które kupujecie w sklepie, bo bardzo często nie jest ono najbardziej wartościowe, a jeśli macie możliwość przygotowania własnego pesto

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!