slonecznikiem - 1006 przepisów (strona:50/68)

Brak tytułu 122

otrzymałam od Teastore.plDziś otworzyłam pierwszą herbatę. Wybrałam Zieloną - Dolce Vita Co pisze producent: Apetyczna, idealna na lato Sencha z dodatkiem ananasa, banana, dużych cząstek pomarańczy oraz kwiatu słonecznika. Herbata najwyższej jakości o wspaniałym zapachu i smaku. Kto raz się skusi będzie po nią wracał. Filiżanka tego naparu pozwoli posmakować nieco "dolce vita" czyli słodkiego życia! Sposób parzenia: Wsypać

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 143

osób dbających o linię. Jednakże nie jest to jedyny odbiorca, dla którego płatki są wskazane - cała rodzina, dorośli i dzieci powinni jeść takie produkty. Musli zawierają dużo pestek słonecznika - to mi się bardzo podoba. Za to zawartość owoców jest bardzo uboga. Maleńkie kawałeczki w dość skromnej ilości... To minus. Podsumowując - musli to zdrowa propozycja na śniadanie. Te z Otmuchowa

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 142

honeybusha.  Herbatka bez hibiskusa - specjalnie dla tych, którzy za nim nie przepadają. Skład:  pomarańcza kandyzowana, jabłko, rodzynki, ananas, honeybush, skórka róży, liście maliny, płatki róży, płatki słonecznika, aromat. Smak: Smaczna owocowa nuta, przy dłuższym parzeniu ( powyżej 10 minut ) nabiera słodkieko posmaku.  Działanie: Świetne działąnie odżywcze, że względu na zawartość witaminy C. Dodatek listków maliny wpływa naorganizm przecigorączkowo

kolorowotorcikowo
Pesto szpinakowo, bazyliowo, migdałowe 265

dlatego, że możemy przygotować go z różnych produktów, odbiegając od klasycznego pesto na bazie bazylii i orzeszków piniowych.Zamiast orzeszków pinii warto użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni.Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki.Składniki:1,5 szklanki liści szpinaku 1/2 szklanki liści bazylii3 duże ząbki czosnku

kolorowotorcikowo
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 197

żytniego  u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży -1/3 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -ok. 230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą

Smaczne Zdrowe
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE 142

wychodzi ok. 10-12 bułeczek. Składniki: 450g mąki pszennej np.tortowej 100g mąki żytniej żurkowej(chlebowej, 720) 20g drożdży 350ml letniej wody  1 1/2 łyżeczki soli(płaskiej) 50g ziaren(słonecznik,dynia,siemię itp.) 2 łyżki oleju lub 30g oleju kokosowego     Z drożdży, 2 łyżek wody i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić aż :ruszy. Do miski wsypać mąkę, dodać

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY , NA DROŻDŻACH - NAJLEPSZY 294

łyżki płatków orkiszowych- 1/2 l ciepłej wody ( nie gorącej)- 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 1 szkl mąki orkiszowej białej- 25g drożdży- 1,5 łyżeczki soli- 2 łyżki ziaren słonecznika- 2 łyżki ziaren dyni- 2 łyżki siemienia lnianego+ dodatkowo : ulubione ziarna do posypania ( u mnie dynia i mak) Płatki zalać wodą , wkruszyć drożdże i zamieszać. Odstawić na ok. 15 minut

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 227

mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)*- 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej)*- 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- 25g drożdży- po 40g ziaren ( siemię lniane, słonecznik,dynia- łącznie 120g)- 50g ziaren amarantusa- 40g płatków orkiszowych- 0,5l ciepłej wody*z lekkim czubkiem Drożdże rozkruszyć w kubeczku z 1 szklanką ciepłej wody( nie gorącej) i płatkami orkiszowymi

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 250

nowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-)Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750)- 2 łyżki siemienia lnianego- 2 łyżki sezamu- 2 łyżki słonecznika- 25g drożdży- 500ml ciepłej wody- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej+ dodatkowo: ziarna do posypaniaW kubeczku rozkruszyć drożdże, dodać do nich 1 łyżkę mąki i ok.1/3 szklanki wody. Dokładnie zamieszać

Smaczne Zdrowe
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ I CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA CIASTA 173

troszkę czas pieczenia. Mój ważył ok.630g. Przepis znaleziony tutaj, z małymi modyfikacjami.Składniki:- 400g mąki orkiszowej typ 750 ( lub dowolna inna mąka)- 150g ziaren ( u mnie siemię lniane i słonecznik)- 300ml chłodnej wody- 15g świeżych drożdży ( lub 3/4 łyżeczki suchych)- 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuścić w wodzie . Do miski wsypać mąkę, ziarna , sól , dodać rozpuszczone drożdże . Całość zamieszać, do połączenia

Smaczne Zdrowe
FLORENTYNKI OWSIANO-MIGDAŁOWE Z ZIARNAMI , BEZ CUKRU 375

podwójną porcję i taki przepis podaję. Pyszne i zdrowe, czegóż chcieć więcej...  Nic tylko chrupać. Polecam ! :-) Składniki:- 50g płatków owsianych górskich (najlepiej bezglutenowych)- 150g uprażonych ziaren ( dałam: dynię, słonecznik, siemię lniane i sezam)- 80g płatków migdałów- 2 białka z dużych jaj- 80g mielonego ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g ksylitolu i 30g syropu z agawy- skórka otarta z ćwiartki

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 214

podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm.Składniki:- 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000)- 400g mąki orkiszowej białej (750)- 100g ziaren ( przewaga dyni, dodatkowo słonecznik i siemię lniane)- 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g)- 20g drożdży- 3 łyżki oliwy- 650ml ciepłej wodyDrożdże rozkruszyć , dodać do nich trochę wody

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SERKIEM KOZIM I BURACZKAMI 175

plastry(my plastry roladki podgrzewamy na niskiej mocy w mikrofali- do lekkiego rozpłynięcia). Przyozdobić pokrojonymi buraczkami i od razu podawać.Można również posypać ziarnami uprażonymi na suchej patelni (słonecznika, sezamu, siemienia lnianego oraz dyni).Można podawać z pieczywem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 193

pasuje.Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000)- 30g świeżych drożdży- 480ml wody- 150-200g ziaren (u mnie siemię lniane i słonecznik)- 12g soli himalajskiej lub morskiej+ trochę ziaren do posypania chlebaDrożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać chłodną wodę i dokładnie rozmieszać.Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ziarna, sól i rozrobione drożdże

Smaczne Zdrowe