mąki pszennej pełnoziarnistej 10 dkg mąki owsianej 10 dkg mąki pszennej 6 łyżek płatków owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 3 łyżki słonecznika 1 łyżka miodu 3/4 łyżki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód
coolinarnastrefa.blogspot.comdowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Zamiast masła orzechowego można dodać masło migdałowe. Przykładowe dodatki: suszone owoce (morele, rodzynki, figi, żurawinę etc.) posiekane migdały, pekany, orzechy włoskie lub ziarna słonecznika kawałki czekolady gorzkiej, mlecznej, M&Ms Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.compozycja polskiej kuchni. Prawie wszyscy je lubią. Zwykle też właśnie takie, zwyczajne, robię. Ale nie zawsze panieruję je w bułeczce - czasami zastępuję ją zmielonymi orzechami, otrębami czy ziarnami np. słonecznika.Jeśli jednak ktoś będzie upierał się przy bułce to ją też można "wzbogacić" dodając trochę startego parmezanu albo ziół. Dzisiaj będzie właśnie taka nieco inna panierka. ROZWIŃ
Smaczna PyzaChleb w całość z mąki żytniej, z dodatkiem niewielkiej ilości pestek słonecznika i dyni - tak dla smaku i dlatego, że lubimy jak coś chrupie. Ten chleb dobrze się kroi nawet gdy jest jeszcze niezupełnie wystudzony. Podłużne, wąskie i zgrabne bochenki są też wygodne do porcjowania. A czy smakuje musicie przekonać się sami - ja zaręczam, że jest pyszny i warto
Smaczna Pyzakażdej) 1 paczka =150g dowolnych otrąb (pszenne, żytnie, owsiane itp.) ½ szkl. płatków owsianych (zwykłych np.”górskich”, a NIE błyskawicznych) 1 szkl. ziaren siemienia lnianego 1 szkl. ziaren słonecznika ½ szkl. pestek dyni (opcjonalnie, akurat tym razem nie dałam) 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżki soli 1 l i 250ml wody (woda lekko letnia „kranówa”) Do Wielkiego Gara wrzucić wszystkie sypkie składniki
Grunt to przepis!niego też dodać swoje ulubione ziarna, tak jak ja to zrobiłam. Składniki na keksówkę: ½ kg mąki pełnoziarnistej – u mnie razowa mąką pszenna do wypieku chleba Melvit ½ szklanki łuskanego słonecznika ½ szklanki pestek dyni 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli – ja dałabym jednak ciut więcej, tak z ¾-1 łyżeczka 1 łyżka oleju 2 szklanki letniej wody (400 ml) opakowanie suchych drożdży Przygotowanie: Wszystkie
Fabryka pomysłówBiedronce lub Lidlu), 1 cebula, 250 g pomidorów koktajlowych (ale mogą też być zwykłe), 1/2 opakowania sera typu bałkańskiego (dostępny w Lidlu), garść nasion dyni (mogą być też nasiona słonecznika), ok. 10 świeżych truskawek (mogą być mrożone/można użyć truskawki homogenizowanej), 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek. Sos: świeże truskawki zmiksować, dodać sok z cytryny
Delicious Titbitsmąki krupczatki (typ 500),1 litr wody, 1 szklanka otrębów pszennych,6 łyżek ziaren słonecznika,6 łyżek siemienia lnianego,3 łyżki pestek dyni,3 łyżki sezamu,5 dag drożdży,4 łyżki cukru,1,5 łyżki soli.Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut pod przykryciem
Delicious TitbitsPesto, jak chyba wszyjscy wiycie, przici ōngło 1 dō nołs 2 ze Włoch. We sklepie sie je idzie kupić we małyj krauzce 3 , ale jak fto
Chop w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieSwobodna wariacja na temat węgierskich naleśników z kasztanami i bitą śmietaną. Prawdziwa bomba smakowa - krem kasztanowy świetnie komponuje się z kawą, do tego syrop z buraków
Qlinarnie i QlinarnieWegańska wersja light angielskiego trifle . Goście jednogłośnie orzekli, że pyszne, więc polecam z czystym sumieniem:). Składniki: 2 opakowania galaretek truskawkowych (bez żelatyny, np. Cykoria) owoce (świeże
Qlinarnie i QlinarnieSpróbujcie nowego połączenia: prażona granola + ciepłe mleko zwykłe lub roślinne + masło orzechowe – pychota… Kto lubi, może też dodać drobno pokrojone lub starte jabłko z cynamonem. Bardzo
Qlinarnie i QlinarnieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zdrowy, pełnoziarnisty chleb nadziany dużą ilością ziaren. Smakuje rewelacyjnie! Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel, którą dostałam jakiś czas temu od
Marta GotujeJabłka jem ostatnio codziennie, ponieważ pogoda zmieniła się na mglisto siąpiącą chłodnię zapragnęłam jabłek na ciepło. Najzybsze jest crumble jabłkowe. Moja wersja okazała się prawie granolą
Z butelką mleczka w tle