slonecznikiem - 1006 przepisów (strona:51/68)

CHLEB TOSTOWY PSZENNY 155

oliwek- 1 łyżeczka soli (dałam płaską)- 1-2 łyżeczki miodu (dałam 1 łyżeczkę syropu z agawy)- 30g siemienia lnianego (można pominąć)+ ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik)Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać.Dodać mąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam mikserem

Smaczne Zdrowe
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 228

soli himalajskiej lub morskiej- 60g mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy- 60ml oliwy z oliwek (40g)- 30g siemienia lnianego- 10g słonecznika+ziarna do posypaniaDo misy miksera wkruszyć drożdże, dodać, wodę, sól, oliwę i miód (u mnie syrop z agawy), dokładnie zamieszać. Następnie dodajemy mąkę oraz semolinę i dokładnie wyrabiamy, do połączenia

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 215

małymi modyfikacjami. Składniki:- 500g ugotowanych i obranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw)- ok.10 łyżek mąki jaglanej (ja mielę w młynku kaszę jaglaną)- 4 łyżki ziaren słonecznika- 4 łyżki ziaren siemienia lnianego- 1 łyżka miodu- 3-4 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego)+ dodatkowo:- 60g pokruszonych orzechów laskowychBuraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować, użyłam

Smaczne Zdrowe
Knekkebrød - chleb norweski 209

samodzielnie coś takiego. Zdecydowanie bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych,  200ml płatków owsianych,  200ml mąki żytniej pełnoziarnistej,   200ml ziaren słonecznika,  200ml pestek dyni,  100ml siemienia lnianego,  100ml sezamu,  30g zarodków pszennych,  50g żurawiny,  2 łyżeczki soli, 450ml wody.  WykonanieWszystkie suche składniki przesypać

Z miłości do słodkości
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 183

uzyskania pożądanej konsystencji - ja osobiście wolę coś w rodzaju pesto)Wszystkie składniki układamy dowolnie na talerzu, po czym polewamy sosikiem. Możemy posypać zieleniną, a także uprażonym sezamem bądź ziarnami słonecznika.Smacznego

Sajkofanka smaku
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 193

łyżeczki granulowanego - opcjonalnie 1 duża łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju 3-4 łyżki ulubionych ziół (u mnie czosnek niedźwiedzi, oregano, kurkuma, kminek) garść słonecznika, sezamu, lub ulubionych ziaren  + ulubione zioła lub ziarna do posypania bułeczek przed pieczeniem pół łyżki masła Przygotowanie: W głębokiej misce rozkruszamy drożdze i rozpuszczamy je 1,5 szklanki letniej wody

Symfonia Smaków
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 179

kremem - tak by równolegle się rozlały. Najlepiej jeśli mamy dodatkową parę rąk do pomocy - wtedy nalewamy dwa kremy jednocześnie.  Zupę możemy podać z grzankami, posypać sezamem lub prażonym słonecznikiem czy migdałami. Finalnie można ją udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub posypać ulubionymi świeżymi ziołami - kompozycja jest naprawdę dowolna. Smacznego!  !!! Jeśli krem nie wyjdzie tak gęsty jak zaplanowaliśmy można

Symfonia Smaków
47. Dietetyczne propozycje na wiosnę, czyli makaron konjac od diet-food.pl 284

pomysłów od nas na przygotowanie tych makaronów.   Makaron diet-food spaghetti w sosie jogurtowo- brokułowym z czosnkiem, kurkumą i piersią z kurczaka ze smażonymi pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem  Makaron diet-food fettucini w sosie śmietanowo-pomidorowym z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, słodką papryką, świeżym cząbrem i natką pietruszki Makaron diet-food noodle w domowym sosie słodko-kwaśnym

Symfonia Smaków
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 194

posiekaną świeżą natkę pietruszki. Krem podajemy z plasterkami truskawek, kleksem jogurtu nat. lub śmietany i przyozdabiamy świeżą natką pietruszki. Do kremu idealnie smakują grzanki lub prażone płatki migdałów lub słonecznika, zamiast pietruszki idealnie pasowałyby posiekane liście  świeżej mięty - wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych (: Smacznego! Zupę krem wykonałysmy z dodatkiem przypraw Kamis-życie ze smakiem! Serdecznie polecamy

Symfonia Smaków
Tydzień w moim telefonie XXXIX 105

czekoladowe * kebab z S :*  * wizytówki blogowe * wygrane makarony   * zdobycze z Targu  * patera za grosze  * będziemy się farbować  * świetne i tanie rurki * buraczki i słonecznik ozdobny   * truskawki już po 3zł * moje ziółka rosną nadal * goździki   * kakao orzechowe z piankami  * pianki poszły do kawy * wizyta w Tesco zawsze kończy się nowym

Magiczne Życie Marty
Ekspresowe dietetyczne ciasto 13424

kalorycznego. Idealne do tego  ciasto które znalazłam na blogu Dietetycznie siostro , które zamiast na mące jest upieczone na puree z fasoli. Do tego zawiera kakao, chrupiące płatki i ziarna słonecznika. Można jeść nie patrząc na kalorie bo ich tam prawie nie ma. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem z pieczarek z pestkami dyni 174

apetycznie dzięki swojemu buremu kolorowi, jednak smakuje naprawdę dobrze. Dodatek chrupkich pestek sprawia że zupa nie jest taka jednolita w swojej fakturze. Zamiast pestek dyni można dać pestki słonecznika podprażone albo płatki migdałów.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasteczka owsiane 172

1lyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 10 dkg masła 3 jajka szklanka dowolnych posiekanych dodatków bakali, orzechów, czekolady , ziaren....  (u mnie tym razem żurawina , orzechy , ziarna słonecznika oraz gorzka czekolada Wykonanie : Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , dodać miód,  jajka , rozpuszczone masło i zagnieść . Ciasto będzie gęste i będzie się początkowo rozsypywać , ale po chwili zacznie

Malinowa Kawiarenka
Topinambur 154

Zwany inaczej cytrusem północy. Jest to w zasadzie słonecznik bulwiasty. Gatunek z rodziny bulwiastych pochodzący z Ameryki Północnej. Używany zarówno w kuchni jak i medycynie. Rośnie w zasadzie w każdych warunkach i nie kontrolowany pleni sie jak chwast. Więcej możecie poczytać

Buniabaje w kuchni