typ700; przy typie750- 550g) - 500ml ciepłej wody (ok40-45*C) - 20g świeżych drożdży - 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam owsiane) - 4 kopiaste łyżki nasion dyni - 3 kopiaste łyżki nasion słonecznika - 3 kopiaste łyżki siemienia lnianego - 2 kopiaste łyżki sezamu (u mnie zwykły i czarny po połowie) - 2 płaskie łyżeczki soli Dodatkowo: - 3 łyżki ziaren do posypania Drożdże rozkruszyć do kubeczka
Smaczne Zdrowesmaku, czego chcieć więcej! Lubię proste rozwiązania, bo takie bywają najpyszniejsze. Składniki: kilka brzoskwiń garść listków rukoli kilka listków mięty pomarańczowej (może być pieprzowa) kilka wiórków parmezanu ziarna słonecznika suszone jagody goji sok z kawałka cytryny oliwa z oliwek Wykonanie: Rukolę, brzoskwinie, miętę umyłam, osuszyłam. Rukolę porwałam na kawałki, brzoskwinie podzieliłam na ćwiartki i pozbyłam się pestek. Oliwę
Blondynka Gotujemoje weekendowe plany pieczenia chleba prawie wzięły w łeb. Prawie, bo poratował mnie pobliski Aldi, który ma w swojej ofercie 3 gotowe mieszanki chlebowe- chleb wiejski, chleb ze słonecznikiem i chleb pełnoziarnisty. Cena? Patrząc na cenę dobrej jakości mąki- żadna, bo każdy z kilogramowych opakowań kosztuje 4,89 złotego, a mamy z niego dwa bochenki chleba po 750g. Skład
Karo in the Kitchenzupy, wersję leczo. W oryginalnych przepisach cebula i papryka są najpierw mocno obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry
Karo in the Kitchenbardzo sycące śniadanko, które ostatnio upodobał sobie mój mąż :) Składniki: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżeczka pestek dyni 1-2 łyżki otrębów pszennych 2 orzechy włoskie Sposób przygotowania: Rodzynki sparzyć we wrzątku. Pestki dyni i orzechy włoskie posiekać. Wszystkie składniki wymieszać
Na Ciasteczkowych Papierachkostkę omlet. Na talerz wykładamy roszponkę a na nią nasz makaron. Posypujemy startym serem. Co ja będę się tu rozpisywać. Czym tylko chcemy. Możemy dodać orzeszków, sezamu, słonecznika. Najważniejsze, to na początku zrobić omlet z rozkłóconego jajka z dodatkiem sosu sojowego. Makaron albo ryż, najlepiej by był wczorajszy. Reszta to już nasza fantazja ! Smacznego
Karczma Honoriettymleka sól Składniki na farsz 1 kg pigw szczypta kurkumy i gałki muszkatołowej sok z połowy limetki 50 g mieszkanki kandyzowanych owoców tropikalnych 50 g rodzynek 50 g pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni 70 g cukru 150 g kaszy manny Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę
Karczma Honoriettywięcej substancji szkodzących nam, niż tych pozytywnie wpływających na nasz organizm. Napoje roślinne można przygotować w domu małym nakładem pracy i pieniędzy. Nadają się do tego wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, sezam, migdały, orzechy nerkowca, płatki owsiane i wiele innych. Można wyczarować wiele ciekawych smaków, a przygotowane mleko nadaje się do kawy, ciast, deserów, jak również do zup i sosów
two broke sistersnieco innych składników i wyczarowałam przepyszne, zielone pesto, idealne do makaronu - i mamy letni obiad! Czego potrzebujemy? - garstka natki selera - garstka natki pietruszki - zielone listki pomidora - 3 łyżki słonecznika - 2 ząbki czosnku - kilka łyżek oliwy z oliwek - sól do smaku - szczypta chili Na pierwszym planie liście pomidora Przygotowanie: 1. Listki i natki myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy
two broke sistersinnymi domowe mleko sojowe oraz tofu. cena za 1 kg: 4,40 zł link do tego produktu w sklepie badapak.pl 4. Słoniecznik (2kg) Tutaj skusiła mnie przede wszystkim cena. Słonecznik jest świetnym wypełniaczem ciasteczek owsianych. Po uprażeniu używam go do posypywania sałatek i zup kremów. Ostatnio dodaję go również do pesto i świetnie się sprawdza. cena
two broke sistersZdrowe śniadanko to podstawa! Owsianka z płatków pszennych: - 50 ml mleka -100 ml wody - borówki - mango - mieszanka żurawiny, orzechów laskowych, nerkowca, migdałów, ziaren słonecznika i dyni - 3 łyżki płatków owsianych Smacznego
SMYKWKUCHNIłyżeczki cukru -600 ml ciepłej wody -3 łyżeczki soli -5 szklanek mąki pszennej 650 -2,5 szklanki mąki żytniej -3-4 łyżki oleju -głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, itp Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 200 ml wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski wlewamy pozostałą
Maminek kulinarnyniewodnista. Dodajemy szafran, gałkę, pieprz i sól. Opcjonalnie również nieco słodkiej śmietanki. Podajemy za to z kwaśną śmietaną i glazurowaną miodem marchewką (oczywiście można wykorzystać też pestki dyni czy słonecznika, prażone migdały, groszek ptysiowy lub grzanki). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakugramów zakwasu 600 gram maki pszennej 60 gram maki żytniej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soli 300 ml letniej wody Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie: Zakwas robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram wody. Mieszamy, odstawiamy na 24 godziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli
Smaki Ewyposypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych
Tradycyjna kuchnia Kasi