słonecznik - 8260 przepisów (strona:416/551)

Granola domowa 157

Domowa granola to idealny sposób na zdrowe śniadanie. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sami możemy zrobić dowolną mieszankę z płatków prażoną w piekarniku z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i wiórków kokosowych, żurawiny, z brązowym cukrem i miodem. Granola z mlekiem, jogurtem i owocami to zdrowe, pełnowartościowe śniadanie dla tych co chcą żyć fit, zdrowo i pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wegański pasztet z fasoli piękny jaś, pomidorowo grzybowy 139

pomidorów z zalewy - 1-2 łyżki oliwy  - świeże zioła ( ja użyłam tymianek, oregano, majeranek) - suszone zioła ( ja użyłam majeranek, czosnek, pieprz, ostrą paprykę) - sos sojowy do smaku  - słonecznik do posypania na wierzch (opcjonalnie) Przygotowanie :  Fasole ugotować, zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze razem z pieczarkami, cebulą i pomidorami, doprawić do smaku przyprawami i ziołami, wyłożyć

zdrowa vege kuchnia
Ciasto cukiniowe z otrębami, bakaliami i świeżymi jeżynami 133

smaku truskawkowym Kupiec 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3 łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej wiśni lub czereśni - suszonych śliwek (posiekanych) - rodzynek 1,5 szklanki świeżych jeżyn cukier puder do posypania Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem

Czerwień i błękit
Bułeczki jogurtowe. 124

pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem, makiem, kminkiem, słonecznikiem, płatkami owsianymi, czy co nam tam jeszcze wyobraźnia podpowie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż bułeczki się ładnie zarumienią. Po wyjęciu przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak do wystudzenia

Rozpustne gotowanie
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami. 154

boki), gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów      Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.      Na podpieczony spód wykładamy

Rozpustne gotowanie
Sałatka z czarną soczewicą i jabłkiem 238

koniec dodaj posiekaną miętę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Odsączoną soczewicę przełóż do większej miski, dodaj do niej dressing i delikatnie zamieszaj, aby pokrył wszystkie ziarna. Pestki dyni lub słonecznika upraż na suchej patelni i przełóż na talerzyk. Jabłko przekrój w ćwiartki, wykrój i wyrzuć gniazda nasienne, a resztę pokrój w kostkę. Cebulki dymki pokrój w krążki. Jabłko i cebulę

Roślinna - blog wegański
Wędzony łosoś na chrupiącym spodzie 148

Dziękuję, że jesteście ze mną, mimo mojej ulotności :) Dzisiaj kolejny pomysł na kolorowe śniadanie ;) Składniki: wafle ryżowe twarożek śmietankowy wędzony łosoś sałata rzymska mała czerwona papryka pomidorki koktajlowe nasiona słonecznika zielone oliwki koperek ogórek Do dzieła: Wafle smarujemy twarożkiem, układamy listek sałaty, plaster łososia, posypujemy nasionkami i koperkiem. Pozostałe warzywa kroimy w pasterki i gotowe! :) Do picia kawka żołędziowa

Spektrum Smaku
domowy chleb wieloziarnisty z mąki krupczatki 136

składnik: 500 g mąki krupczatki 50 g otrębów pszennych 100 g siemienia lnianego 50 g nasion sezamu 50 g łuskanych pestek słonecznika 50 g drożdży 500 ml wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli wykonanie: 50 g siemienia lnianego mielimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych

Domowy Smak Jedzenia
Miodowo-jabłkowy przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą 157

szkl. cukru ( lub więcej)  1 łyżka cynamonu  2 galaretki pomarańczowe  Chrupiąca warstwa orzechowo-słonecznikowa:  100 g posiekanych orzechów włoskich  100 g pestek słonecznika  1/4 szkl. cukru  50 g masła/ margaryny  2 łyżki płynnego miodu  2 łyżki mleka  Dodatkowo:  1 czekolada gorzka do dekoracji  3 łyżki gorącego mleka Przygotowanie

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka z jarmużem 171

Składniki: 8 gałązek jarmużu 2 łyżki cytryny 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łodyżki selera naciowego 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/2 małej cebulki 3 jajka 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Umyty jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, skrapiamy cytryną i posypujemy sola. Nacieramy rękami listki. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę i ogórek kroimy

magiczna kuchnia Kasi
Chłodnik z pieczonych pomidorów 193

zimne. Okazały się znakomite jako baza chłodnika. Najlepiej użyć różnych gatunków pomidorów. Zupę podałam z domowym pesto z pietruszki. Dużą garść pietruszki zmiksować w blenderze z uprażonymi wcześniej nasionami słonecznika, czosnkiem, oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Bardzo smaczne połączenie. Polecam. składniki 1 kg pomidorów główka czosnku 1 cebula 1 ostra papryczka - dałam jalapeno parę gałązek ziół - tymianek, szałwia, sól, pieprz

Stare Gary
Bogatsza wersja Caprese... 150

wersja tradycyjna. Tutaj znajdziecie jeszcze kilka wakacyjnych inspiracji. składniki: (dla 2 osób) 125 g mozzarelli (1 kulka) 2 średnie pomidory   sałata  garść pestek dyni lub łuskanego słonecznika 2-3 łyżki zielonego pesto  Sałatę i pomidory myjemy. Sałatę rwiemy na strzępy, pomidory kroimy w ćwiartki (można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Mozzarellę kroimy w plastry, układamy

bistro mama
SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ 164

talerzu KAMILA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki:   2 plastry arbuza  10 dag sera feta   kilka listków świeżej mięty  1/3 szkl ulubionych uprażonych pestek: sezam, siemię, słonecznik  1 łyżka miodu  1 niepełna łyżka soku z cytryny   Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę,tak samo postępujemy z fetą. Układamy na talerzu. Posypujemy  pestkami, oraz posiekaną

Z Majeczką w kuchni
Chleb żytni na zakwasie 120

ziarna lub dodatki". Chleb sam w sobie jest trochę kwaśny, jak to chleby na zakwasie. One tak już mają. Jeżeli lubimy ten smak to możemy po prostu dodać ziarna słonecznika lub dyni czy suszone pomidory. Wówczas ten charakter zakwasowca będzie delikatnie widoczny. Ja, jak pisałem wcześniej, jednak gustuję w pszennych chlebach na drożdżach. Więc idealnym do lekkiego zamaskowania

Marder&Marder Manufacture
Babeczki z rabarbarem 153

mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mieszanka musli: płatki kukurydziane, owsiane, słonecznik i żurawina 1 szklanka jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru Biała czekolada w płatkach Przygotowanie: Z masła, mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, jajka zagniatamy ciasto ( można to zrobić ręcznie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania