zrobiliśmy i zachwycamy się efektem! Do przygotowania domowej granoli potrzebujemy: – 500 g płatków owsianych (jeżeli macie ochotę dajcie mieszankę ulubionych płatków) – 3 łyżki/40 g nasion słonecznika – 4 garście ekspandowanego amarantusa – 2 garście orzechów laskowych (posiekanych na mniejsze kawałki) – 2 łyżki/ 30 g siemienia lnianego – 100 g migdałów (u mnie słupki) – 1/4 filiżanki
Szybko Tanio Smacznienich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością. Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne) 50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną) 4 łyżki
Bon Appetit Małgorzatysłoiku i sięgaj po nią, kiedy tylko masz ochotę. Składniki: 2 ½ szklanki owsianych płatków górskich ½ szklanki roślinnego mleka, np. migdałowego 1 szklanka suszonej żurawiny 1 szklanka mieszanki pestek słonecznika, dyni i sezamu ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki syropu klonowego 3 duże łyżki masła migdałowego Piekarnik rozgrzej do 130 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki wsyp do dużej miski, zalej
Roślinna - blog wegańskilubicie. Moja mieszanka mi bardzo smakowała! Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 2 szklanki orzechów i nasion ( u mnie orzechy brazylijskie, pecan, macadamia , migdały w płatkach, nasiona Chia , ziarna słonecznika) 1/4 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) szczypta soli 2 i 1/2 łyżeczki herbaty
Blondynka Gotujewierzchu na pewno wszystkim zasmakuje :) Składniki : - 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej - 1/2 szklanki migdałów - 4-5 daktyli - 2-3 łyżeczki ziaren konopi (można zastąpić np słonecznikiem) - owoce i migdały na wierzch Przygotowanie : Kaszę i migdały wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc, następnego dnia odlewamy wodę, kaszę i migdały umieszczamy
zdrowa vege kuchniawłaśnie. Co się udało a co nie w sierpniu i ogólnie pojętym sezonie letnim? Cośmy przeskrobali? Co posadziliśmy? Na powitanie moja absolutnie ulubiona rabata w tym roku- nawet jeśli słoneczniki zostały kompletnie zeżarte przez ptaki. Zapraszam! Relacja będzie głównie fotograficzna bo wiecie- jeden obraz, milion słów czy jak to tam mówią:-) Długo na wsadzenie czekały suchodrzew tatarski, zaplanowany wzdłuż płotu
les mirabellescukru 1 łyżeczkę soli 1/1/4 łyżeczki drożdży suchych (5 g) 350 ml wody letniej 1 jajko do posmarowania ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli
Basia w kuchnikotlety sojowe pokrojone w kostkę, przygotowane wcześniej w ten sposób , ale bez nich placek też jest dobrze napakowany i również pyszny. Tradycyjną śmietanę od lat zastępujemy "śmietaną" ze słonecznika, na którą przepis znajdziecie tutaj . Część takiej śmietany mieszam z gulaszem, reszta służy do oblania placków z góry. Do tego ogóreczki na zagryzkę, posolone pomidorki i w zasadzie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbrokuła. Jak zwykle wykonanie tego wegańskiego kotleta zajmie Wam kilka minut, a najdłużej czekać będziecie aż ugotuje się czerwona soczewica. Wszystko odpowiednio doprawione i okraszone dodatkami w postaci pestek słonecznika, sezamu czy migdałów nada kotletowi odpowiedniego charakteru, a Wy będziecie cieszyć się fastfoodowym burgerkiem w wersji mocno fit :) Przepis na kotleta z czerwonej soczewicy z brokułami. 4. Kotlet
Bananowe Poleszkl mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki mieszanki ulubionych "ziarenek" (u mnie "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe) 1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej. 2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto
Kto ugości moich gości?garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty. Podajemy na ciepło jako dodatek lub samodzielnie – w tym ostatnim wypadku najlepiej z mieszanym pieczywem z ziarnami typu nasiona dyni lub słonecznika. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia hiszpańska Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia hiszpańska Kulinarna Pokusa #gallery-145 {margin: auto;} #gallery-145 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text
Kulinarna Pokusażyję samym chlebem. Świetną alternatywą jest proteinowa czekolada, która znalazłam na jednym z youtub'owych filmików. Składniki: 1 mały jogurt naturalny 1 miarka odżywki białkowej 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka siemię lnianego 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka żelatyny + wrząca woda Sposób przygotowania: Bakalie mieszamy razem. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt naturalny z odżywką. Wrzącą wodą zalewamy
Truskawkowa Fiestacoś między chlebem a bułką . Taki wypiek w smaku jest delikatniejszy i świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy. Często do chleba dodaje jakieś dodatki , typu ziarna słonecznika, sezamu, kminku,płatki owsiane , gryczane lub zioła. Ważne żeby nie dać wszystkiego na raz . Kiedyś tak zrobiłam , był ohydny . Nawet mój pies nie chciał go zjeść
Eli Gotowaniezdrowe i przepyszne!!! Składniki na krakersy z ziaren (na standardową blachę z piekarnika) : 150 g siemienia lnianego 200 ml wody 1 szklanka dowolnych ziaren i orzechów (u mnie słonecznik, pestki z dyni, pokrojone orzechy włoskie) 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (soli lub innej przyprawy, choć ja naprawdę polecam tę do ziemniaków) Wieczorem siemię lniane zalewamy
Rozpustne gotowaniechyba, ze macie neutralną w smaku) - ok 2-4 a nawet czasem 5 łyżek mąk i (ostatnio pokochałam kukurydzianą) - jeśli macie ochotę to dodajcie posiekane orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam, suszone owoce itp lub jeśli na wytrawnie, to dodajcie ulubione składniki np. szynkę z piersi indyka/kurczaka, cebulkę, paprykę itd + przyprawy
fitolarun.blogspot.com