ludzi potrzebujesz: - 10 małych młodych buraków - 1 średnia młoda cebula - 1 cykoria - 1 pomidor malinowy duży - 2 mozzarelle 125 g - pół kalarepy - 1 awokado - kilka ziaren słonecznika opcjonalnie - łyżka octu jabłkowego - 3-4 kromki chleba Buraki oczyść i ugotuj w osolonej wodzie z łyżką octu jabłkowego, to pozwoli zachować piękny kolor buraków (około 40 min) do miękkości. Gdy już będą
Pasje Jolkitunelu strasznie parno jest. Patisony Aronia Jarmuż Dynie olbrzymie, mamy jeszcze Bambino Karczochy, nie miałam pojęcia że to takie wielkie krzaczysko wyrośnie Groszek i bób już prawie zjedzony Słonecznik dla ptaków na zimę. Takie tam badylki do wazonu Fasola Piękny Jaś (na wegański smalec :-), obok szparagowa, kukurydza. Jeszcze są buraki, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepy, sałaty, szpinak, seler i jeszcze wiele
greenscarfinnego ulubionego) ~1/2 średniej cukinii ~duży pomidor ~łyżka oliwy z oliwek ~sól, pieprz, kurkuma - do smaku ~świeże zioła - koperek, natka z pietruszki, bazylia... ~ząbek czosnku ~łyżka mieszanki ziaren słonecznika Piekło-Niebo od Ziarenkowo - do środka + łyżka do posypania na wierzchu Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Cukinie kroimy w ćwiartki, a pomidora drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinię
breakfast of dreamsoliwa z pierwszego tłoczenia w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto tworzyć różne kombinacje zamieniając np. bazylię na natkę pietruszki, bób, groszek czy inne zielone pyszności, a orzeszki piniowe na rzecz słonecznika, pestek dyni, orzechów włoskich czy nawet sezamu. W skrócie, warto jeść pesto i powinniśmy je umieścić od czasu do czasu w naszym menu! Składniki: - 150g ugotowanego i obranego bobu
Be Fit Be StrongDomowa granola to idealny sposób na zdrowe śniadanie. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sami możemy zrobić dowolną mieszankę z płatków prażoną w piekarniku z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i wiórków kokosowych, żurawiny, z brązowym cukrem i miodem. Granola z mlekiem, jogurtem i owocami to zdrowe, pełnowartościowe śniadanie dla tych co chcą żyć fit, zdrowo i pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpomidorów z zalewy - 1-2 łyżki oliwy - świeże zioła ( ja użyłam tymianek, oregano, majeranek) - suszone zioła ( ja użyłam majeranek, czosnek, pieprz, ostrą paprykę) - sos sojowy do smaku - słonecznik do posypania na wierzch (opcjonalnie) Przygotowanie : Fasole ugotować, zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze razem z pieczarkami, cebulą i pomidorami, doprawić do smaku przyprawami i ziołami, wyłożyć
zdrowa vege kuchniapieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem, makiem, kminkiem, słonecznikiem, płatkami owsianymi, czy co nam tam jeszcze wyobraźnia podpowie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż bułeczki się ładnie zarumienią. Po wyjęciu przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak do wystudzenia
Rozpustne gotowanieboki), gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. Na podpieczony spód wykładamy
Rozpustne gotowaniekoniec dodaj posiekaną miętę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Odsączoną soczewicę przełóż do większej miski, dodaj do niej dressing i delikatnie zamieszaj, aby pokrył wszystkie ziarna. Pestki dyni lub słonecznika upraż na suchej patelni i przełóż na talerzyk. Jabłko przekrój w ćwiartki, wykrój i wyrzuć gniazda nasienne, a resztę pokrój w kostkę. Cebulki dymki pokrój w krążki. Jabłko i cebulę
Roślinna - blog wegańskiDziękuję, że jesteście ze mną, mimo mojej ulotności :) Dzisiaj kolejny pomysł na kolorowe śniadanie ;) Składniki: wafle ryżowe twarożek śmietankowy wędzony łosoś sałata rzymska mała czerwona papryka pomidorki koktajlowe nasiona słonecznika zielone oliwki koperek ogórek Do dzieła: Wafle smarujemy twarożkiem, układamy listek sałaty, plaster łososia, posypujemy nasionkami i koperkiem. Pozostałe warzywa kroimy w pasterki i gotowe! :) Do picia kawka żołędziowa
Spektrum Smakuskładnik: 500 g mąki krupczatki 50 g otrębów pszennych 100 g siemienia lnianego 50 g nasion sezamu 50 g łuskanych pestek słonecznika 50 g drożdży 500 ml wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli wykonanie: 50 g siemienia lnianego mielimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 8 gałązek jarmużu 2 łyżki cytryny 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łodyżki selera naciowego 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/2 małej cebulki 3 jajka 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Umyty jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, skrapiamy cytryną i posypujemy sola. Nacieramy rękami listki. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę i ogórek kroimy
magiczna kuchnia Kasizimne. Okazały się znakomite jako baza chłodnika. Najlepiej użyć różnych gatunków pomidorów. Zupę podałam z domowym pesto z pietruszki. Dużą garść pietruszki zmiksować w blenderze z uprażonymi wcześniej nasionami słonecznika, czosnkiem, oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Bardzo smaczne połączenie. Polecam. składniki 1 kg pomidorów główka czosnku 1 cebula 1 ostra papryczka - dałam jalapeno parę gałązek ziół - tymianek, szałwia, sól, pieprz
Stare Garywersja tradycyjna. Tutaj znajdziecie jeszcze kilka wakacyjnych inspiracji. składniki: (dla 2 osób) 125 g mozzarelli (1 kulka) 2 średnie pomidory sałata garść pestek dyni lub łuskanego słonecznika 2-3 łyżki zielonego pesto Sałatę i pomidory myjemy. Sałatę rwiemy na strzępy, pomidory kroimy w ćwiartki (można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Mozzarellę kroimy w plastry, układamy
bistro mamatalerzu KAMILA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 plastry arbuza 10 dag sera feta kilka listków świeżej mięty 1/3 szkl ulubionych uprażonych pestek: sezam, siemię, słonecznik 1 łyżka miodu 1 niepełna łyżka soku z cytryny Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę,tak samo postępujemy z fetą. Układamy na talerzu. Posypujemy pestkami, oraz posiekaną
Z Majeczką w kuchni