czasu. Sklepowe niestety zazwyczaj zawierają gluten. Zatem proponuję własną domową, której przygotowanie zajmuje chwilę a cieszyć się można nią długo :) Potrzebne składniki: 2 szklanki płatków jaglanych 1 szklanka słonecznika 1 szklanka orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców 1 laska wanilii szczypta soli himalajskiej 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Pr zygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Łycha smakówRozsmakowałam się w domowej granoli:) Teraz eksperyment z jabłkową :) Potrzebne składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 0,5 płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka słonecznika 0,5 szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców 1 szklanka orzechów włoskich 0,5 szklanki suszonej morwy białej mus z 2 jabłek 1/2 cynamonu świeżo startego garść ususzonych
Łycha smakówdzięki dodatkom różni się od siebie w smaku. Potrzebne składniki: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka płatków jaglanych 1/3 szklanki lnu 1 szklanka słonecznika 1 szklanka migdałów 1 szklanka orzechów włoskich 1/3 szklanki babki płesznik 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka imbiru
Łycha smakówswojego gustu. (około 24 sztuk) 200g płatków owsianych błyskawicznych 50g masła 2-3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka (małe) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki suszonej żurawiny 5-6 łyżek wiórek kokosowych Masło roztopić na patelni. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski. Całość połączyć
Di gotujepieczenia, potem delikatnie mieszamy to z białkami, tak, żeby masa nie straciła puszystości. Jeśli chcesz, możesz do masy dodać łuski babki płesznik, nasiona, na przykład siemię lniane czy słonecznik, lub też orzechy, zioła, by zmienić smak chlebków. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę – u mnie wyszło 9 średnich chlebków. Pieczemy w 150ºC przez 20-25 minut
Jak gotować i nie zwariowaćwody 22 g oleju sezamowego 255 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 172 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 1,5 łyżeczki soli 90 g ziaren słonecznika 90 g ziaren dyni 38 g sezamu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem
Przepisy na domowy ser i chlebsera żółtego 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 3-4 łodygi selera naciowego 80 g suszonej żurawiny 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki łuskanego słonecznika (można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi) 3 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku Szynkę, ser, wypestkowaną paprykę oraz selera pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z wody, dodać pozostałe składniki
Czerwień i błękitktóry służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu. Składniki na 1 bochenek: 1/2 kg mąki z pełnego przemiału np. Basia 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1/2 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1/2 litra wody Mąkę, ziarna, sól i pokruszone drożdże
Kubki smakuporcje: 100 g kaszy jaglanej ( ok. 1/2 szklanki) 1 łyżeczka kurkumy 2 jabłka 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka migdałów (płatki, słupki) 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka suszonej żurawiny cynamon, imbir, kardamon do smaku Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej
Kubki smakumąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej 1/2 łyżki soli 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 3/4 szkl. żurku w butelce 35g.drożdży ulubione ziarna- pestki dyni, słonecznik, siemie lniane Wykonanie Zrobić zaczyn z drożdży - pokruszyć drożdże zalać je odrobiną ciepłego mleka plus 1 łyżeczką cukru, wymieszać odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki umieścić w misce
Kubki smakukaszę i serek, doprawić do smaku. Łososia odsączyć z nadmiaru oleju, a pomidory drobno pokroić, następnie wymieszać z całą potrawą. Gotowe! Podawać np. z posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika. Smacznego
Kuchnia Elliegreckiego 2 łyżki drobno posiekanego pora (około 0,5 cm) 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki suszonej bazylii sól i pieprz do smaku do podania: paczka Chrupak Snack orkisz+słonecznik * Uwaga! Serek homogenizowany i jogurt powinny być zimne. Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały naturalny serek homogenizowany. Dodajemy do niego 2 łyżeczki jogurtu typu greckiego, drobno posiekany
Słodkie okruszkibyły też wędzone) 100 g rodzynek cyrtyna łyżka chrzanu (super jeżeli byłby świeżo starty) 150 ml śmietany wegańskiej- zapomniałam pokazac na zdjęciu, ale robiłam sama ze słonecznika, który akurat się moczył) Przygotowanie: Ugotuj seler wraz ze skórką (ja używam parowara). Śliwki wraz z rodzynkami zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem tak długo jak będzie gotował się seler
greenscarfspecyficzny zapach majonezu z kalafiora, który wypełniał całą lodówkę i buchał z niej niespodziewanie zaraz po otwarciu drzwiczek... I bynajmniej nie była to przyjemna woń. :D Po eksperymentach ze słonecznikiem, ostatecznie zostałam fanką majonezu z nerkowców. W internecie nie brakuje przepisów na jego przygotowanie. Po kilku próbach, odnalazłam najbardziej odpowiadające mi proporcje. Bardzo zdrowy i pyszny majonez nadaje się idealnie
Smakuje zdrowo