słonecznik - 8260 przepisów (strona:404/551)

Witamy na talerzu. Witaminy i ich właściwości. 178

kapusta, brokuły Witamina B1  Właściwości : bierze udział w przemianie węglowodanów,białek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie:  0.9-1.2 mg Źródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię

Fit & Healthy Life
Pierogi z kaszą jaglaną i serem. 132

kaszą , serem i brokułem ,doprawić do smaku .Nakładać na pierogi po łyżce i sklejać dokładnie brzegi .Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia .Na suchej patelni prażymy słonecznik i posypujemy nim pierogi .Dodatkowo polewamy odrobiną rozpuszczonego masła

Ladylaura.
Wędzona makrela w cieście francuskim 196

stopni i pieczecie jakieś 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni i urośnie. Sałatę mieszacie z odrobiną oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jeżeli macie, możecie uprażyć nasiona słonecznika na suchej patelni i do niej dodać. Zjadacie, bierzecie prysznic, wskakujecie w dres i spoglądacie życiu prosto w oczy… Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Batoniki daktylowe 201

syropu daktylowego (można dodać miód lub syrop klonowy) 50 g płatków owsianych 50 g płatków orkiszowych 30 g płatków jaglanych  2 łyżki otrębów żytnich 3-4 łyżki łuskanego słonecznika 8-10 szt. orzechów włoskich Przygotowanie: Daktyle razem z syropem lub miodem mielimy na gładką masę przy pomocy blendera.  Dodajemy resztę składników i miksujemy razem przez chwilę (przez

bistro mama
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 74

wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam). Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy do 220 st. Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 30minut. Chleb wyciągamy z formy ciepły. Chleb przed upieczeniem

Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka z łososiem na pieczywie chrupkim 151

podobała mi się jego chrupkość i bardzo mi to odpowiadało :) Można pieczywo wcześniej pokroić i używać mniejszych kawałków, na pewno ułatwi to krojenie ;) Składniki: 1 opakowanie pieczywa chrupkiego ze słonecznikiem Chrupak , 1 puszka łososia, 4 jajka, 20 g żółtego sera, 8 łyżeczek majonezu, szczypiorek. Przygotowanie:  Każdy kawałek pieczywa chrupkiego smarujemy 1 łyżeczką majonezu. Układamy na desce dwa kawałki koło

Aga w kuchni
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 179

wody CIASTO WŁAŚCIWE 175 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1 łyżeczka soli 325 ml wody 2 garści ziaren słonecznika Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Następnie starter przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki zakwasu i mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kilka pomysłów na... 148

gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem  pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym   pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami i słonecznikiem, sos (chyba czosnkowy)  jaglane kluski marchewkowe z serem feta

More food, love and dreams
Skomponuj swój idealny lunch! 175

lniany słonecznikowy  sojowy kukurydziany z orzechów i nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w :  nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach  Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia

Kuchnia Ellie
Ciasteczka musli czyli Pyszne muslinki! 132

górskich * 75 g wiórków kokosowych (ja nie dawałam) Wg mnie tych składników dajemy wg upodobania ale w przepisie jest tak: * 100 g suszonej żurawiny * 125 g mieszanki nasion (pestki słonecznika, dyni,siemie) * 125 g niesolonych fistaszków (ja w ogóle nie dawałam fistaszków tylko delikatnie uprażone na patelni orzechy włoskie i laskowe) Dodatkowo 4 łyżki miodu (mój dodatek) Do dzieła!!! Mleko

sierotka maRysia w kuchni
Kremowa zupa z cukinii 175

młoda cukinia 3 ziemniaki duża cebula 2 l wywaru z kurczaka (można zastąpić kostką) ząbek czosnku sól, pieprz ulubione zioła - u mnie garść swieżego majeranku i tymianek uprażony słonecznik lub dynia grzanki można posypać ją startym cheddarem Do dzieła!!! Cukinię i ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy klika minut na rozgrzanej oliwie następnie wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy

sierotka maRysia w kuchni
Dżem śliwkowy z kakao i likierem Bailays 133

czekoladą i bailaysem. Pyszność po prostu! Słodki z wyraźną nutą gorzkiego kakao - genialny! Polecam spróbować tego dżemu z bułką posmarowaną masłem, i delikatnie posypać solą i tymiankiem z uprażonym słonecznikiem - PYSZNOŚĆ!!! Polecam Dżem śliwkowy z kakao i likierem Bailays Składniki na ok 5 słoiczków 250 ml 2 kg śliwek węgierek ok 700-800 g cukru 100 g dobrego kakao

sierotka maRysia w kuchni
Placki marchwiowe z kaszą gryczaną – Lubelski Kociołek IV 167

kusu i pęczaku Polecam bo jest to naprawdę bardzo fajna pozycja Placki marchwiowe z kaszą gryczaną Składniki: 40 dag marchwi - 2 duże 10 dag pestek z dyni (dodałam jeszcze słonecznika i siemię lniane) 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (w przepisie była krakowska) 2 jajka 3 łyżki mąki (według mnie można pominąć ten składnik) gałka muszkatołowa, sól, pieprz olej do smażenia

sierotka maRysia w kuchni
PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW z amarantusem ekspandowanym 124

wypróbować jeszcze inne opcje, dosypując do bazy (czyli suszonych pomidorów w oleju z ziołami) a to sezamu, a to żurawiny, a to namoczonych suszonych jagód goi (wcześniej pisałam o słoneczniku, pestkach dyni i oliwkach). Te różne dodatki to takie drobiazgi, które są bardzo wartościowe odżywczo ale bardzo trudno dać to ludziom, a zwłaszcza dzieciom, do jedzenia tak po prostu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jak odczarować wątróbkę? 171

oleju smażymy oczyszczoną wątróbkę drobiową - wystarczy doprawić szczyptą soli (wątróbka ma być soczysta ale nie krwista rzecz jasna). Przygotowane wszystkie składniki komponujemy na talerzu, Wątróbkę posypujemy podprażonymi razem pestkami słonecznika i płatkami migdałowymi oraz skrapiamy intensywnym, o złotej barwie, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Wątróbkę możemy wcześniej trzymać w mleku aby była bardziej delikatna, i jak mawiają - mniej wątróbkowa

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania