słonecznik - 8260 przepisów (strona:409/551)

Cebulowy chleb z kozieradką 122

ciasto Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić do wyrośnięcia ponownie na 30 minut Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności od wielkości form. Smacznego! a to była moja

greenscarf
Żytnie pierogi dyniowe a'la ruskie (wegańskie) 202

układamy na talerzach zachowując odstępy. Po każdej turze, dosypujemy do gotującej się wody szczyptę soli. Po krótkim obeschnięciu, możemy je podawać do zjedzenia. Możemy nabłyszczyć pierogi oliwą i posypać słonecznikiem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Jesienna zupa krem z marchewki i cukinii 173

przez praskę, następnie zalewamy wszystko bulionem. Dusimy aż warzywa zaczną się „rozpadać”. Przyprawiamy i zdejmujemy z kuchenki. Czekamy aż trochę przestygną i blendujemy. Zupę podajemy z grzankami i prażonym słonecznikiem

e-PrzepisyKulinarne
Pszenny chleb pełnoziarnisty 175

Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut

Kulinarny Pamiętnik
Chleb pszenny z sezamem 128

poniższe pieczywo jest łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy wyrobić ciasto, poczekać aż urośnie i upiec chleb. Parę miesięcy temu przygotowałam prawie identyczny chleb - tylko zamiast sezamu użyłam ziarna słonecznika.  Składniki na 1 bochenek (użyłam formy keksowej): 2 (płaskie) szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki wody 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1 łyżeczka zwykłego cukru 2 łyżki oliwy

Ugotować
Drugie śniadanko na wynos czyli sałatka z gruszką,serem i...sałatą?! 108

czekolady 99% Sos: oliwa z oliwek odrobina(!) octu jabłkowego szczypta pieprzu szczypta cynamonu 1.Sałatę podrzeć na kawałki. Gruszkę obrać i pokroić. Ser pokroić. Do pojemnika 2. Podprażyć pestki słonecznika czyli(na rozgrzaną patelnie wrzucić pestki z dyni,na małym ogniu,mieszając drewnianą łyżką podprażyć-uwaga-łatwoprzypalalne są!) 3.Dorzucić je do pojemnika z sałatką. Dodać żurawinę i zetrzeć czekoladę

Fiolka w kuchni
Kanapkowa vendetta 200

Cóż może być lepszego od talerza smakowitych kanapek zapitych litrami herbaty czy kakao w zimowe śnieżne popołudnie? Kanapki z chleba, bułek,bagietek,pszennych, pełnoziarnistych na zakwasie,z miodem,słonecznikiem, dynią, suszonymi pomidorami... Marginalizowane. Spychane na dół jedzeniowej durszlakowej blogowej hierarchi. Wypowiada się im wojne, ciągle marudzi: znowu kanapki...A przecież kanapki są podstawowym pożywieniem studenta... TOP 10 Kanapki z chleba

Fiolka w kuchni
Śniadaniowe mohito - krem jaglany z bananem, jabłkiem i awokado. 166

gotuj pod przykryciem do miękkości 2. Do kaszy dodaj obrane owoce, jogurt i miód. 3. Zblenderuj. Dosłodź. 4. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ze śliwkami z sosem winnym, orzechami,słonecznikiem... wspólnie jedzone z Siaśką kilka lat temu

Fiolka w kuchni
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 147

gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem

Fiolka w kuchni
Krem z pieczonych pomidorów z pesto i mozarellą 147

gotowego, ale polecam zrobić domowe): 1 doniczka bazylii (uzywamy samych listków), można użyć 50:50 liści bazylii i szpinaku 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków pinii lub ziaren słonecznika podprażonych na patelnii 10 g startego parmezanu lub innego twardego sera ok 70 ml oliwy sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki blendujemy, aż powstanie w miarę jednolita masa

Zawsze głodna!
Kasza jaglana z karmelizowanymi figami 161

soli 1 łyżka miodu rzepakowego 1 laska wanilii 5 świeżych fig 1 łyżka cukru brązowego cynamonowego 2 łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam Wykonanie: Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy zacznie uwalniać swój aromat, zalewamy ją gorącym mlekiem

Wanilia i Kardamon
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie) 185

podejmują się ich robienia, a szkoda. Owszem z początku może się tak wydawać, ale kiedy nabierzemy wprawy idzie to całkiem szybko. Na zdjęciu oblane oliwą z oliwek i posypane słonecznikiem wegańskie pierogi z dyniowym farszem a'la ruskie. Z tych proporcji wyszło mi 76 pierogów. Składniki: - 300g mąki żytniej + do obsypywania - 200ml gorącej wody - 30g masła/oleju kokosowego - szczypta soli

Be Fit Be Strong
Swojskie bułeczki 139

wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 20 minut na złoty kolor. Przestudzone podajemy z masłem lub konfiturą. Przepyszne świeże bułeczki upiekła Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Ciastka kukurydziane 127

Pyszne, chrupiące ciasteczka. Idealne do kawy, herbaty czy szklanki ciepłego mleczka. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie do wykonania. Można do nich dodać to co lubimy orzechy, słonecznik, kokos, czekoladę. Nie ważne co damy do środka bo i tak szybko znikną z talerza bo są naprawdę pyszne. Polecam. Składniki: 200 g masła 2.5 szklanki mąki 3 szklanki płatków kukurydzianych

magiczna kuchnia Kasi
Chleb gryczany z amarantusem 152

razowej typ 2000 180 ml wody Etap II 350 g zakwasu 350 g mąki gryczanej 150 g mąki z amarantusa 450 ml wody łyżka soli morskiej 3 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ordzynek 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki pestek dyni Chleb gryczany z amarantusem - jak zrobić? Dzień przed pieczeniem: Starter zakwasu (60 g) wyjąć z lodówki, odstawić do ocieplenia

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania