maturzysty . Składniki: 1 pomidor malinowy 1 pomidor pomarańczowy 1 mały brokuł 3 ugotowane na twardo jajka 1/2 opakowania sera feta (100 g) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego słonecznik do posypania pieprz ewentualnie sól Brokuła obrać i ugotować we wrzącej wodzie. Gdy będzie lekko miękki, zahartować zimną wodą. Do miski dodać pokrojone w kostkę: pomidory, jajka i ser feta(...)Następnie dodać przestudzony brokuł, a także majonez i jogurt. Doprawić solą, pieprzem. Na sam koniec wszystko ze sobą delikatnie połączyć. Przed podaniem posypać ziarnami słonecznika. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona
Ugotowaćinnego smaku. Składniki: 2-3 garście roszponki 1 pomidor połowa ogórka gruntowego 1 czerwona cebula 2-3 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz przyprawa do kurczaka olej 50 g słonecznika łuskanego sos 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku Piersi umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Na patelni(...)jogurt i posiekany ząbek czosnku. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam wierzch sałatki ułożyć przesmażone (i pokrojone w plasterki) piersi z kurczaka, a także uprażone na suchej patelni ziarenka słonecznika. Przed podaniem całą sałatkę polać sosem czosnkowym
Ugotowaćząbki pestki dyni- mała garstka świeży szpinak- 4 garście 4 pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek z dodatkiem aromatu białej trufli- opcjonalnie zwykła oliwa z oliwek świeży rozmaryn- garstka ziarna słonecznika- mała garstka 2 łyżki serka mascarpone Uwaga: Jeśli nie posiadasz patelni grillowej, możesz użyć zwykłej patelni, efekt będzie troszkę inny ale smak nadal rewelacyjny :). Oczywiście zamiast patelni grillowej, możesz użyć(...)wysuszyć mięsa w środku. Na patelni grillowej ułóż przepołowione pomidorki koktajlowe, Smaż do zarumienienia. Na talerzu połóż liście świeżego szpinaku, następnie mięso i pomidorki. Posyp pestkami dyni i ziarnami słonecznika oraz świeżym rozmarynem. Połóż na boku po 1 łyżce serka mascarpone. Smacznego
KreatywnePinyfarsz: 6 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku odrobina papryki chili 10 łyżek sera ricotta sos: przecier pomidorowy łagodny do dekoracji: ziarna słonecznika świeże liście bazylii drobno posiekana papryczka chili parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę,otręby, sól oraz cukier. Wlać(...)kulki coś na kształt jajka i kładziemy na sosie. Piec: 15-25 minut w temperaturze: 200-230 stopni. Po upieczeniu dekorować serkiem ricottą, świeżą chili, liśćmi świeżej bazylii, ziarnami słonecznika i parmezanem. Smacznego
KreatywnePinyjęczmiennych 4 łyżki zarodków pszennych Sante 4 łyżki otrębów owsianych Sante 4 łyżki otrębów pszennych Sante 100 g wiórków kokosowych 70 g sezamu 70 g ziaren słonecznika 4 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego 40 g suszonej żurawiny 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cynamonu Wykonanie: Mleko skondensowane lekko podgrzewamy, aby było rzadkie. Do dużej miski(...)wsypujemy wszystkie płatki, otręby, zarodki, wiórki i ziarna sezamu i słonecznika. Dodajemy sól, cynamon, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy mleko i olej, jeszcze raz mieszamy. Wysypujemy na 2 blaszki do pieczenia wyłożone papierem. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni i pieczemy przez 60 minut, raz na jakiś czas mieszamy, żeby płatki się nie przypaliły. Po wyjęciu
Kulinarne przygody Gatitysprawdzają się również jako wypiek wytrawny w dowolnych kombinacjach smakowych. Składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej /lub zwykłej pszennej 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki nasion sezamu 1 łyżka nasion lnu 1 łyżka nasion dyni 1 szklanka kefiru 2 jajka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanych świeżych ziół /tymianek, majeranek(...)oregano / lub 1 łyżeczka suszonych / ¼ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli 150-200 g żółtego sera oraz nasiona sezamu, słonecznika ,dyni , orzeszki piniowe itp. /do dekoracji Wykonanie: -Do miski wbić jajka, wlać kefir , olej i wymieszać. -W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki. -Ser pokroić w kostkę. -Masę płynną przelać
Zakamarki mojej kuchnimiejsce również na Wielkanocnym stole, wszak jajo rządzi w ten dzień! Składniki: 3 jajka 1/2 brokuła kilka pomidorków koktajlowych tymianek, rozmaryn, bazylia po pół łyżeczki łyżka prażonych pestek słonecznika sos czosnkowy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na połówki. Brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pomidorki przekrawamy na połówki. Na talerzu układamy połówki jajek, pomiędzy(...)układamy różyczki brokuła oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika, oprószamy przyprawami, polewamy sosem czosnkowym. Jeśli lubimy do sałatki możemy też dodać ugotowanego al dente kalafiora
Z Majeczką w kuchnimarchew w plasterkach, 50 g brokułu, 50 g kalafiora, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, pesto: 2 łyżki pestek słonecznika, garść świeżej bazylii, garść rukoli, 1 łyżka soku z cytryny, 10 g startego sera żółtego, 6 łyżek oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: Pestki słonecznika miksujemy za pomocą miksera
Moniki Smakołykiwitamin i minerałów, no i oczywiście doznań smakowych :) Ja wybrałam dziś paprykę żółtą czerwoną, pieczarki, cebulę i wędzone tofu. Na końcu nafaszerowane bakłażany można posypać uprażonym słonecznikiem czy migdałami. Mmmm, pycha! Podaję przepis na dwie porcje: Składniki: 2 średnie bakłażany, ¾ szklanki komosy ryżowej, ¾ kostki tofu (ok. 150g) 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę(...)farsz przekładamy do miski z komosą i całość delikatnie mieszamy. · Wszystkie wcześniej przygotowane połówki bakłażana wypełniamy aż po brzegi kolorowym i aromatycznym farszem. Posypujemy wcześniej uprażonym słonecznikiem lub migdałami. Natka pietruszki lub kiełki również mile widziane. · Podajemy od razu, danie można też przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać w piekarniku. Smacznego
Roślinna - blog wegańskigranoli można dodać ulubione suszone owoce, polecam więc eksperymentować i dodawać coś od siebie :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka otrębów żytnich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki sezamu 4-5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatki : jogurt naturalny, poziomki Płatki, otręby, wiórki, słonecznik, sezam i cynamon bardzo dokładnie mieszamy w misce, dodajemy miód i mieszamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!podzielić kolejnym przepisem, który był trochę eksperymentalnie stworzony, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) Składniki: 200 gramów łososia 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii 2 łyżki słonecznika 1 szalotka 2 łyżki octu jabłkowego szczypta soli morskiej z papryczką chili W łososia wetrzeć ocet jabłkowy i posolić solą morską z papryczką chili i odstawić na 10 minut(...)czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compomysł na nazwę tego wykonania brzmiał : Polędwica wieprzowa w kasku ... ;) Składniki : 1 polędwica wieprzowa przyprawa do mięsa wieprzowego 1 nieduża cebula 3-4 płaty pomidora szuszonego 2 łyżki nasion słonecznika 50 g serka topionego (bez dodatków) majonez ser żółty mozzarella (taki jak do pizzy) oliwa Przygotowanie: Polędwicę kroję w ok 3 cm plastry, przyprawiam przyprawą do wieprzowiny z oliwą, mieszam(...)odstawiam na ok 1 h do lodówki. Drobno pokrojoną cebulę razem ze słonecznikiem podsmażam na 2 łyżkach oliwy z zalewy suszonych pomidorów po czym dodaję szpinak, pokrojone w kostkę pomidory i serek topiony. Wszystko razem mieszam aż do uzyskania jednolitej masy. Polędwiczki układam w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek daję po 1 łyżce masy szpinakowej następnie pół łyżeczki majonezu
Mechanik w kuchniśrednia cebula Kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka natki koperku (świeży lub mrożony) ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny *Kiełki słonecznika Kapustę pekińską siekamy drobno. Marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy posiekany koperek, sól, cukier i pieprz. Zostawiamy na około 10 minut(...)czym dodajemy oliwę, sok z cytryny, mieszamy i ewentualnie dodajemy kiełki słonecznika. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajzresztą w każdej formie mi smakuje :) A oto co ostatnio wymyśliłam : ) Składniki: ½ szklanki ryżu ½ szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 1 średnie jabłko Cynamon 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu Bakalie: daktyle, rodzynki, żurawina, morele, figi etc. Wodę zagotowujemy, wsypujemy ryż i mieszamy, dodajemy mleko i od zagotowania, ryż gotujemy na wolnym ogniu, przez około(...)minut, co pewien czas mieszając. Gdy ryż będzie już ugotowany dodajemy cukier, cynamon, jabłko pokrojone w kosteczkę oraz pozostałe bakalie, słonecznik i sezam. Całość jeszcze raz mieszamy. Jeśli jest zbyt gęsta można dolać jeszcze trochę mleka i wymieszać. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy Rajwieprzowej w kawałku 1 duży brokuł puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 czerwona papryka opakowanie sera typu feta (lub gotowa feta w kostkach, w wiaderku) 3-4 łyżki łuskanego słonecznika Sos: kubek jogurtu greckiego - ok. 400 g 3 łyżki majonezu sól pieprz 1-2 ząbki czosnku łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek) sól pieprz Brokuła podzielić(...)następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. W salaterce wymieszać szynkę, fasolę, kukurydzę, paprykę i fetę. Polać połową sosu, następnie ułożyć różyczki brokuła, polać resztą sosu i posypać słonecznikiem (można go wcześniej uprażyć na suchej patelni). Schłodzić przed podaniem. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękit