wieprzowej w kawałku 1 duży brokuł puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 czerwona papryka opakowanie sera typu feta (lub gotowa feta w kostkach, w wiaderku) 3-4 łyżki łuskanego słonecznika Sos: kubek jogurtu greckiego - ok. 400 g 3 łyżki majonezu sól pieprz 1-2 ząbki czosnku łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek) sól pieprz Brokuła podzielić(...)następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. W salaterce wymieszać szynkę, fasolę, kukurydzę, paprykę i fetę. Polać połową sosu, następnie ułożyć różyczki brokuła, polać resztą sosu i posypać słonecznikiem (można go wcześniej uprażyć na suchej patelni). Schłodzić przed podaniem. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitOrzeźwienie. Słodycz. potrzebujemy: - pół melona - 1 kulkę mozarelli lub opakowanie małych kulek - opakowanie pomidorków koktajlowych - pestki słonecznika (prażone) - łyżka miodu - ocet balsamiczny - oliwa (świetnie smakuje również z rukolą) Z melona powykrawać kulki (może też być kostka). Dodać mozarellę pokrojoną w kostę (lub kulki). Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystko wymieszać. Polać sosem. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem
Szybko Tanio SmacznieNasionka te wzmacniają odporność, usprawnia pracę mózgu i poprawiają krążenie. 5. Mleko słonecznikowe Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 szklanka słonecznika + 4 szklanki wody Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Słonecznik zawiera witaminy z grupy B i magnez więc doskonale wspomaga pracę układu nerwowego, zawiera również witaminę E, cynk, mangan, selen
zdrowa vege kuchniaomowy chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, jaglanej i orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren (w tym przepisie czarnuszka, kminek i słonecznik). Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + pieczenie Składniki: Zaczyn: 250 g mąki żytniej razowej, 200 ml letniej wody, 250 g zakwasu. Ziarna: 120 g ziaren (do wyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek
SzczyptaSmaQKiedy jeszcze odkryłam, że Bee pokazała kiedyś u siebie wersje z olejem kokosowym, natychmiast przystąpiłam do działania. Zmniejszyłam w niej tylko zawartość cukru i zamieniłam pekany na słonecznik, bo to akurat miałam w domu. Granola przepyszna. Idealna do jogurtu, na drugie śniadanie. Do powtórzenia na pewno. Naczynia kupiłam w sklepie Westwing Home & Living(...)Składniki: 475 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich) 75 g orzechów włoskich 75 g ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 30 g oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 150 g banana (1 większy, mocno dojrzały) Wykonanie: Olej i miód / syrop podgrzać w garnuszku tak, aby olej
Sto kolorów kuchnitaką ilość właśnie od razu podaje Wam przepis. Batoniki owsiane z bananem i czarnym sezamem SKŁADNIKI: 2 dojrzałe banany 150 g płatków owsianych 20 g nasion słonecznika 20 g czarnego sezamu 2 płaskie łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy resztę składników czyli płatki, słonecznik, sezam i miód i dokładnie mieszamy całość. Blachę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż mamy. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 g ciepłej wody, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 150 g mąki pszennej, 300 g mąki pszennej razowej, 100 g ziaren słonecznika. Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier, rozkruszone drożdże i całość mieszamy. Dodajemy mąką pszenną i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, słonecznik i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formułujemy walec, dzielimy go na 9 równych części, z każdej robimy wałek o dł. ok. 18 cm i zawiązujemy na supełek. Bułeczki układamy na blasze posypanej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Pieczemy 20 – 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Rada: bułeczki
Moniki Smakołykiząbki czosnku przyprawy sól, pieprz, bazylia, papryka ostra, oregano, majeranek Sos do zapieczenia 1 opakowanie startej mozzarelli (może być parmezan) 1 małe opakowanie śmietany 18% 4 łyżki prażonych pestek słonecznika Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 2 średnie jajka 1,5 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mleka 1 szczypta soli 1 łyżka bazyli lub oregano 3 łyżki oleju listonic(...)średnia cebula 3 ząbki czosnku przyprawy sól, pieprz, bazylia, papryka ostra, oregano, majeranek 1 opakowanie startej mozzarelli (może być parmezan) 1 małe opakowanie śmietany 18% 4 łyżki prażonych pestek słonecznika 2 szklanki mąki pszennej 2 średnie jajka 1,5 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mleka 1 szczypta soli 1 łyżka bazyli lub oregano 3 łyżki oleju 2 łyżki masła
CoolinarniePLkoncentratu pomidorowego ok. 70 g białego sera 4 łyżki oleju rydzowego tłoczonego na zimno natka pietruszki, koperku, szczypiorku 1 mały świeży ogórek zielony 2 szalotki 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni sól, pieprz, bazylia Jogurt dokładnie mieszamy z serkiem dodajemy odrobinę soli i pieprzu. 3/4 masy przekładamy do szklanego naczynia. Do pozostałej części dodajemy(...)mieszamy i mocno rozcieramy, następnie dodajmy pokrojony szczypiorek, ogórek i szalotkę, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy jako trz ecią ostatnią warstwę, na samym końcu posypujemy nasionami dyni i słonecznika. Podajemy z pieczywem
Jadło i czytadłowyrosły, że zrobiły się z tego małe chlebki. Jak je przygotować? -3 kubki mąki pszennej TYP650 -3/4 kubka mleka podgrzanego temperatura ok. 39 stopni -60 gram drożdży świeżych -słonecznik i płatki owsiane do posypania -łyżeczka soli -mała garść cukru Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże wyraźnie zaczną(...)przykryciem (ściereczka) na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni. Po tym czasie wyciągamy bułki, piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół. Bułki smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi lekko uklepując. Wstawiamy na 18 minut do piekarnika
BaRepaspożywne i sycące. Dla jednej osoby: - 2-3 jajka jak komu pasuje - 5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej - szczypta soli, pieprzu - 3 łyżki sera parmezan - szczypiorek ile lubisz - prażony słonecznik ile lubisz - łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia Wymieszaj jajka z kaszą jaglaną, dodaj sól i pieprz. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wylej masę jajeczną i przykryj pokrywką. Spowoduje(...)omlet będzie puszysty. ZMNIEJSZ ogień na średni. Poczekaj około 5-7 minut. Gdy białko zacznie się ścinać, posyp wierzch serem parmezanem, słonecznikiem i szczypiorem. Złam omlet w pół, odczekaj kilka sekund, wyłącz gaz, ponownie posyp serem i szczypiorem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiSkładniki: 125 g płatków owsianych, 125 g płatków jaglanych, 1 garść suszonych jagód leśnych, 1 garść chipsów kokosowych, 1 garść jagód inkaskich, 2 garście blanszowanych migdałów, 3 łyżki słonecznika łuskanego, 3 łyżki sezamu, 5 łyżek miodu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 szczypty soli, 6 łyżek wody. Przygotowanie: W misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi. Dodajemy do nich słonecznik
Aga w kuchnimnie typ 650); 300 ml letniej, przegotowanej wody; 1 czubata łyżeczka soli; 2 łyżki miodu (ja w ogóle nie dałam miodu); Dodatkowo: 2 łyżki masła; 1 szklanka ziaren słonecznika. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią razową, mąkę(...)mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 10 minut). Ciasto jest dość rzadkie - powinno spływać kleistym, leniwym strumieniem. 2 małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około
Gospodyni Miejskagulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę(...)słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko
vegetaniegulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę(...)słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko
vegetanie