sałatka, która wspaniale zaspokaja apetyt na coś słodkiego i jednocześnie syci. SKŁADNIKI (Porcja dla 2-3 osób) 2 garście mixu sałat 1 pomarańcza czerwone winogrona 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Dressing pomarańczowy: 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka majonezu/jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka ostrej musztard 1. Z pomarańczy wycisnąć 2 łyżki soku(...)resztę pokroić w kosteczkę. Winogrona przekroić na pół. wyjąć pestki. Wymieszać z sałatami. Posypać słonecznikiem. 2. Składniki dressingu wymieszać, polać sałatkę. Uwaga: jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej "konkretna" można dodać do niej pokrojony
Kto ugości moich gości?całość oprószyć ziarnami słoneczka. Taki sposób podania przystawi z pewnością zadowoli wszystkich gości :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 parówek (conajmniej 82% mięsa! ) suszone pomidory 1 jajko ziarna słonecznika przyprawy: sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 15 kawałków, każdy solimy i pieprzymy. Możemy jeszcze posypać ziołami prowansalskimi. Każdą parówkę kroimy na 3 części, co da nam 15 małych(...)nacinamy w ten sposób, by móc na parówce robić zakładki a'la mumia - 4, 5 nacięć. Można też poprostu zlepić po boku. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy 25-30 minut w temp 180 st. ZAPRASZAM PO INNE PRZEPISY DO KATEGORII PRZEKĄSKI
Mój Smak na Życiedzisiejsza Królowa w postaci płatków owsianych. ON to Król w postaci banana. Dwie główne postaci, stanowiące o sile i mocy tego Królestwa. Kolorytu doda żurawina, słońca dostarczy cytryna i słonecznik. Cała kraina skąpana będzie w miodzie, a cynamon zadba o odpowiednią woń i zapach. Dlatego też, z takim przepisem masz władzę i poddanych w swoich rękach ;) WŁADZA: 2 banany(...)szklanki płatków owsianych błyskawicznych garść żurawiny garść ziaren słonecznika 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki cynamonu Banany rozgniatamy widelcem i łączymy ze wszystkimi składnikami. Formujemy małe ciasteczka i pieczemy 20 minut, w temp. 180 stopni. Ciastka w tej wersji są lekkie, składniki ograniczone są do minimum. Nie ma tu mąki, masła ani jajek
Mój Smak na Życieugotowanego na parze i wystudzonego 100 g sera z camembert pokrojonego na plasterki pół wyfiletowanej pomarańczy 1/3 zielonego ogórka pokrojonego na półplasterki 4 łyżki prażonych pestek słonecznika na sos: sok z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy szczypta soli, pieprzu i chilli Przygotowanie: Umytą sałatę ułożyłam na talerzach. Dodałam(...)pokrojoną na kawałki pomarańczę, ser, pokruszonego na kawałki łososia i ogórka. Posypałam pestkami słonecznika. Przygotowałam sos: sok z pomarańczy wymieszałam z oliwą i musztardą, doprawiłam solą, pieprzem i chilli. Chwilę przed podaniem polałam sałatę przygotowanym sosem
Kulinarny PamiętnikSkładniki: 250 g płatków owsianych Kłos Pol , 60 g słonecznika łuskanego, 60 g sezamu, 2 garście migdałów blanszowanych, 1 garść suszonych malin, 1 garść rodzynek, 50 g cukru trzcinowego, 5 łyżek miodu, 5 łyżek soku jabłkowego, 2 szczypty soli. Przygotowanie: Często na śniadanie jadam jogurt z musli, ale odkąd zrobiłam granolę już wiem, że musli nigdy nie kupię(...)Granola jest 1000 razy smaczniejsze i zdrowsza, sama mogę sobie komponować jej skład i wiem co jem :) Do miski wsypujemy płatki owsiane, słonecznik, sezam, migdały, cukier, miód (nie musi być płynny- rozpuści się w piekarniku) i sól. Dolewamy sok jabłkowy, możemy go zastąpić 1/2 jabłka startego na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy granolę. Wkładamy
Aga w kuchnibalsamicznego i łyżką oliwy z oliwek. Składniki: 1 upieczony burak (1 godzina w temperaturze 200 stopni) 30 gram koziego sera 1-2 plastry szynki parmeńskiej garść rucoli łyżka nasion słonecznika Rucolę układamy na talerzu. Buraka i kozi ser kroimy w kostkę, kładziemy na rucoli. Całość posypujemy porwaną w palcach szynką parmeńską oraz nasionami słonecznika
Mango Papajażeby inaczej ;) A jako, że zawsze była owsianka z jabłkami. To może dziś tak odwrócić role? 2 jabłka 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka ziaren słonecznika sok z 1 pomarańczy i miąższ po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu kilka suszonych żurawin Jabłka umyłam. Ścięłam górę. Delikatnie wydrążyłam. Z pomarańczy wycisnęłam sok i wyskrobałam miąższ. W miseczce(...)połączyłam płatki, siemię, ziarna słonecznika i przyprawy. Zalałam sokiem pomarańczowym. Wymieszałam z miąższem. Farszem wypełniłam jabłka. Całość zapiekałam w 150st. przez 40min
bastalenaChałka Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki Bajgle tureckie - simit Bułki wrocławskie z przedziałkiem Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji Chleb pszenno żytni z otrębami Chleb pszenny na zakwasie s Chleb pytlowy z siemieniem lnianym Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem Polski chleb wiejski Bagietka pszenna Bułeczki drożdżowe z parówką Chleb orkiszowo żytni na zakwasie Zakwas żytni Chleb
Ala piecze i gotujemąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody Ziarna słonecznika, pestki dyni do posypania, lub sezamu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dobrze wyrobić 5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może(...)wyrośnięcia i podwojenia objętości - ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki, około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem, słonecznikiem, lub dynią. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić
Na słodko lub wytrawnieDawno mnie tutaj nie było i nazbierało się trochę zaległych przepisów. Jakiś czas temu dostałam olej z pestek słonecznika Zielony Nurt i miałam go zaprezentować na swoim blogu, jednak wiele czynników zewnętrznych spowodowało, że musiałam na jakiś czas zrobić sobie przerwę. Dzisiaj podam zaległy przepis na surówkę z kiszonych ogórków. Składniki: 400 g kiszonych ogórków 2 czerwone cebule(...)mały por 2 ząbki czosnku 1 ugotowana marchewka 2 łyżki oleju (dałam olej z pestek słonecznika) Sposób wykonania : Ogórki, cebule i por pokroić w plasterki. Marchew obrać i ugotować, gdy wystygnie pokroić na cienkie plastry. Bardzo drobno pokroić czosnek. Wszystkie pokrojone składniki wymieszać ze sobą z dodatkiem 2 łyżek oleju. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemuffin, może to ułatwi zadanie. SKŁADNIKI: 85 g masła 75 g drobnego cukru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych kandyzowanych wiśni 2 łyżki posiekanych suszonych moreli 25g nasion słonecznika 100 g migdałów w płatkach 2 łyżki gęstej śmietany 175 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i mieszać,aż się rozpuści(...)czym doprowadzić mieszankę do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać rodzynki, wiśnie, morele, słonecznik i migdały. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i energicznie mieszając, połączyć wszystkie składniki. Łyżeczką nakładać porcje masy na wyłożoną pergaminem blachę, pozostawiając spore odstępy. Piec 10 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Po upieczeniu uformować nożem, tak aby mniej więcej miały okrągły kształt
Kuchnia w opałachpieczoną. Smakuje tak samo jak gotowana, ale w nieco innej wersji. :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka mielonego siemię lnianego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion słonecznika 1 suszona morela kilka orzechów włoskich, laskowych i ziemnych kilka rodzynek kilka suszonej żurawiny 1 łyżeczka miodu 1 mała gruszka Sposób przygotowania: Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym(...)zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Następnie dodajemy nasiona słonecznika, pokrojonej suszonej moreli, posiekane orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy jogurt naturalny, miód, obraną i drobną pokrojoną gruszkę i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynka. Pieczemy w temp. 180 stopniach przez 25-30 minut, Smacznego
Truskawkowa Fiestadodawać do jogurtu lub mleka. Dodatkowo można dodać łyżkę lub dwie miodu wtedy musli będzie słodsze Składniki: 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego (w ziarenkach) 50 g żurawiny suszonej (nie słodzonej) 50 g suszonych śliwek Wykonanie: Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy płatki owsiane, orzechy, siemię(...)słonecznik. Wszytko razem mieszamy i rozkładamy równomiernie na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25 min. Po 10 min. musimy całość przemieszać Śliwki kroimy na małe kawałki. Jak podpieczone składniki przestygną dodajemy do nich żurawinę i śliwki, całość mieszamy Musli trzymamy w szczelnie zamykanym pojemniku lub w słoiku. Smacznego
IMPRESJA SMAKUśmietanki 30 % 2 solidne garście migdałów pokroionych w słupki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka masła sól pieprz gałka muszkatołowa słonecznik do posypania Na patelni rozgrzać masło, dodać ricottę i słodką śmietankę, wymieszać aby składniki się połączyły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie dodać natkę pietruszki oraz migdały, wymieszać dodać(...)bulion. Chwilę jeszcze dusić, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał i nabrał jednolitej konsystencji. Makaron ugotować i osączyć . Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać prażonym słonecznikiem
Monia miesza i gotujeugotowanej kaszy gryczane 1 łodyga selera naciowego 2 garści kiełek rzodkiewki pól papryki czerwonej 1 op sera feta 2 jajka ugotowane na twardo pieprz 3 łyżka nasion słoneczniki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka mielona Wykonanie: Do miski przesypujemy kaszę. Dodajemy słonecznik oraz kiełki rzodkiewki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę oraz obrane jajka kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy
kgwjanczewo