smaku odrobina oleju do natłuszczenia patelni pesto pietruszkowe: natka pietruszki skórka starta z połowy cytryny sok z połowy cytryny 40 ml oliwy 2 małe ząbki czosnku łyżka prażonego, solonego słonecznika łyżka płatków drożdżowych sól do smaku dodatkowo: opakowanie pstrąga łososiowego SuperFish plasterki cytryny Składniki na gofry mieszamy na gładką masę. Gofrownicę natłuszczamy cienką warstwą oleju. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry(...)czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Przygotowujemy pesto. Natkę myjemy i wkładamy do blendera. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, słonecznik, skórkę, sok z cytryny i zalewamy oliwą. Dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i płatkami drożdżowymi. Na każdym gofrze rozsmarowujemy łyżeczkę pesto. Na wierzchu układamy plasterek pstrąga łososiowego SuperFish i plasterek
Mienta blogłodygi selera naciowego – 1/4 puszki kukurydzy – 3 ogórki kiszone – jajko – 1/2 puszki czerwonej fasoli – 2 łyżki jogurtu naturalnego + sól, pieprz Dodatki: – prażone pestki słonecznika, szczypiorek Sposób przygotowania Jajko ugotuj na twardo (ok. 8-10 min). Cebulę i pora posiekaj, a resztę warzyw dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Wymieszaj z przyprawami, jogurtem naturalnymi, pokrojonym(...)jajkiem. Posyp prażonymi pestkami słonecznika i szczypiorkiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Chrupiąca, zielona sałatka pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfinapełnoziarnistej typ 2000 -6 łyżek oleju -1 łyżka soli -1,5 łyżki cukru -50g świeżych drożdży -750ml ciepłej wody DODATKOWO -trochę mleka do posmarowania chleba -ziarna słonecznika Do miski dajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą. Sól oraz olej-wszystko mieszamy chwilę łyżką do połączenia(...)takie ma być dzięki temu chleb pięknie wyrośnie i będzie puszysty) Ciasto wkładamy do keksówki. Tak postępujemy z druga połową. Następnie każdy chleb smarujemy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 35 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, chleby wkładamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczone chleby wyciągamy jeszcze gorące z keksówek i stawiamy na kratce czy czymś innym
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut przed pojawieniem się gości. Zadzwonił dzwonek do drzwi, szybka akcja telefonem i …dzień dobry ! Składniki - opakowanie ulubionego mixu sałat - papryka czerwona - twaróg wędzony - dwie garście łuskanego słonecznika - 2 łyżeczki czarnuszki - kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie - oliwa z oliwek Ocet balsamiczny, sól, pieprz do smaku Wyłóż sałatę na kwadratowy półmisek. Rozetrzyj ser na większe grudki ,posyp sałatę. Dodaj pokrojonych pomidorów(...)papryki. Posyp czarnuszką, natką pietruszki, słonecznikiem. Skrop oliwą z oliwek najwyższej jakości, spryskaj octem balsamicznym, posól i jeśli chcesz użyj pieprzu, ja nie używam. Sałatka gotowa. Podawaj z wędlinką i serem oraz ciemnym pieczywem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniteż daje radę Proporcje tak naprawdę dowolne – dajcie więcej tego, co lubicie najbardziej 1 puszka ananasów 1 duże jabłko 4-5 suszonych śliwek garść rodzynek 50 g pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków kukurydzianych mały kubeczek jogurtu naturalnego (200g) Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Osączonego z zalewy ananasa kroimy(...)kostkę. Suszone śliwki kroimy na mniejsze części. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Pestki słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Studzimy. Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy płatki owsiane, płatki kukurydziane oraz jogurt naturalny. Mieszamy. PP 2/2011
Smaki Na Talerzumaki orkiszowej graham 30 g drożdży 250 ml cieplej wody 1 łyżeczka brązowego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli sezam, słonecznik lub płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Drożdże cukier i wodę dokładnie wymieszać. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić(...)poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu można zrobic nacięcie w kształcie krzyża. Wierz uformowanych bułek posmarować woda i posypać sezam, słonecznikiem lub płatkami. Piec w piekarniku w funkcji termoobiegu w temperaturze około 180 C przez 25-30 minut. Wartość odżywcza: jednej bułeczki kalorie
Wymiar Zdrowiadodatków! Co nam trzeba? 200g makaronu razowego np. BioBabalscy puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 suszonych pomidorów 100g sera feta posiekany szczypior 2 łyżki pestki z dyni i słonecznika po łyżce stołowej sos: 2 łyżki oleju lnianego z łyżką wody, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i łyżeczką soku z cytryny. Robimy Ugotowany makaron mieszamy z tuńczykiem i suszonymi(...)pomidorkami posiekanymi w paski, dodajemy ser feta pokrojony w kosteczkę, a następnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Na koniec posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika i delikatnie mieszamy Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut aby się przegryzła. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Save 0 0 Shares
Latosiowydombobem Omlet z jarmużem Omlet z kaszą gryczaną, groszkiem i jarmużem Omlet z młodą kapustą Omlet z ogórkami małosolnymi Mini omlety pieczone z szynka i rukolą Omlet z kiełkami słonecznika Omlet z kalafiorem i kiełkami słonecznika Omlet z marynowanym imbirem i sezamem Omlet po japońsku z wasabi i marynowanym imbirem Mini omlety z piekarnika Omlet ze świeżą dynią Omlet
Dorota SmakujeTajska sałatka z nasionami dyni i słonecznika, sałatka z kaszy jaglanej z brokułem, orzechami i daktylami, risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami włoskimi, paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem, zapiekany bulgur z jarmużem w sosie pomidorowym. W tym menu na tydzień znajdziecie przepisy z kaszą na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza(...)tydzień kosztowało nas około 130 zł. Całe menu Przepisy z kaszą wygląda tak: POBIERZ LISTĘ ZAKUPÓW Poniedziałek: Sałatka z kaszy jaglanej w stylu tajskim, z nasionami dyni i słonecznika Podprażone chrupkie nasionka tworzą doskonałe tło dla kremowej kaszy. Oprawę dla całości, skąpanej w aromatycznym dresingu, tworzy świeża kolendra. Bardzo prosta i niecodzienna sałatka z kaszą. Wtorek: Sałatka z komosy
Niedzielny kucharzmaki orkiszowej graham 30 g drożdży 250 ml cieplej wody 1 łyżeczka brązowego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli sezam, słonecznik lub płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Drożdże cukier i wodę dokładnie wymieszać. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić(...)poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu można zrobic nacięcie w kształcie krzyża. Wierz uformowanych bułek posmarować woda i posypać sezam, słonecznikiem lub płatkami. Piec w piekarniku w funkcji termoobiegu w temperaturze około 180 C przez 25-30 minut. Wartość odżywcza: jednej bułeczki kalorie
Wymiar Zdrowiadzisiaj do wypróbowania mojego przepisu na pyszną sałatkę z selerem konserwowym. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SELEREM KONSERWOWYM Składniki na sałatkę z selerem konserwowym: 1 słoik selera konserwowego 100g ziaren słonecznika 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 garść rodzynek sól 1 mały ząbek czosnku majonez Jak zrobić sałatkę z selerem konserwowym: Seler, kukurydze i groszek odsączamy na sicie. Ziarno słonecznika
Dorota Smakujesmaku :) MOCNO CZEKOLADOWA TARTA NA SPODZIE BEZ PIECZENIA Składniki na foremkę 16 cm SPÓD Szklanka suszonych daktyli 4 łyżki mąki kokosowej Banan Łyżka kakao Łyżka oleju kokosowego Garść nasion słonecznika KREM Twarożek typu włoskiego np. Capreggio 250 g serka ricotta Łyżka miodu 60-70 g gorzkiej czekolady (u mnie 90%) SPÓD Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić(...)minut Po tym czasie zblendować na gładką masę razem z bananem Dodać słonecznik, olej kokosowy i ponownie zblendować Dodać mąkę kokosową oraz kakao i wymieszać na zwartą masę KREM Twarożek zmiksować z ricottą i miodem Masę podzielić na pół Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej Kiedy lekko ostygnie (ale nadal będzie płynna) dodać do połowy masy i wymieszać dokładnie Na przygotowany
HealthyCreationsSkładniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250g mąki żytniej np. typ 720 7 łyżek zakwasu żytniego 500 ml wody 1,5 – 2 płaskie łyżeczki soli posypka np. pestki słonecznika masło do wysmarowania formy i otręby do jej wyłożenia Przepis: Wyciągamy zakwas z lodówki i dokarmiamy go dodając 5 łyżek mąki żytniej i pół szklanki wody–> link ; Zakwas(...)Należy pamiętać, ze im więcej mąki żytniej tym ciasto jest mniej skłonne do formowania i bardziej lepkie, Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej otrębami. Chleb obsypujemy pestkami słonecznika(należy je lekko wcisnąć w ciasto) i zostawiamy na 3 – 4 godziny do finalnego wyrośnięcia w formie, Chleb wkładamy do zimnego piekarnika, i pieczemy w temperaturze 230 stopni przez
tyfranboxzwalczać, hehe. A to za sprawą buraków w nim zawartych. Polecam! Składniki na małą formę 30 × 20 cm: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych + 1 garść migdałów + 2 garści słonecznika = 1 3/4 szklanki mąki *, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/4 szklanki kakao, 1 szklanka startych na drobnych oczkach buraków (około 3 buraki(...)łyżka oliwy, 1/2 szklanki wody, 1 garść posiekanych migdałów do posypania. Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). Płatki owsiane, migdały i słonecznik mielimy / blendujemy na mąkę. Do kielicha blendera dodajemy resztę składników i blendujemy na niskich obrotach do połączenia składników (utworzenia gładkiej masy). Wykładamy do ceramicznej formy. Posypujemy posiekanymi migdalami. Pieczemy 25 minut. Smacznego! * Rodzaje mąki
Jeść, by żyć w zdrowiu