już mnie tak brzuch z przejedzenia nie bolał... No dobra, piszę szybko kolejny przepis i idę dogorywać na łóżku przed kolejnym filmem. Tym razem chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym. Zrobiony w garnku rzymskim. A za garnek rzymski dziękuję AleDobre.pl . Dali mi go w prezencie i jestem nim zachwycony :) A przepis podpatrzyłem na blogu Garnek Rzymski(...)mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej 300 g wody 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli po 2 łyżki: sezamu, siemienia lnianego i słonecznika Na początek sezam, siemię lniane i słonecznik prażymy na suchej patelni. Dzięki temu wydobędziemy z ziaren pełnię smaku. Jak zaczną strzelać na patelni to zdejmujemy z ognia i czekamy aż przestygną. Potem
Marder&Marder Manufacturerazie wymyśliłem je i zrobiłem dla Madzi koleżanki w ranach wdzięczności za coś tam... Wyszły bardzo przyjemne. Lekkie w smaku, a dodatek żytniej mąki powoduje fajny, przyjemny posmak. Dodatkowo słonecznik pozostawia przyjemną nutę na języku. Składniki na dwa małe bochenki: 250 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej 375 ml wody 6 g drożdży instant(...)świeżych) 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć miksera. Mikserem wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie 12-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia
Marder&Marder Manufacturesmakował nadzwyczajnie! Składniki 2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 szklanki mąki żytniej razowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki czynnego zakwasu chlebowego 5 g świeżych drożdży 2,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka oleju ryżowego Sposób przygotowania 1. W misce(...)mieszamy mąki-pszenną i razową, kukurydzianą oraz płatki jaglane oraz owsiane i słonecznik-troszkę zostawić do posypania,dodać sól.Wymieszać wszytko razem. Do cieplej wody dodać drożdże ,olej miód zakwas,wymieszać dodać do miski z suchymi składnikami,wyrobić dokładnie ręką ciasto do połączenia wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze
Wanilia i Kardamoncytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową. Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 100 g pestek słonecznika Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również(...)ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówdodatkiem bazylii. Taką grzankę można urozmaicić rozmaitymi dodatkami, albo przygotować z zupełnie innych składników- ja przygotowałam wersję na słodko- wytrawną: z truskawkami, pomidorkami, fetą, orzechową rukolą, pestkami słonecznika dla chrupkości oraz cudownie słodkim sosem balsamicznym. Mega apetyczna i kolorowa, lekka, soczysta i przepyszna przekąska w kilka minut! :) Przepis na 10 grzanek Bruschetta: * bagietka- 1 szt. * truskawki- 10 szt. * pomidorki(...)koktajlowe- 5 szt. * feta Arla Apetina Classic- po 3-4 'kostki' na grzankę * słonecznik- garść * rukola- kilkanaście listków * oliwa- do skropienia bagietki Sos balsamiczny: * ocet balsamiczny- 6 łyżek * cukier trzcinowy- 2 łyżki Bruschetta: Bagietkę pokroić, skropić oliwą i zgrillować na patelni grillowej (lub w piekarniku). W międzyczasie pokroić truskawki i pomidorki w plastry oraz przygotować sos balsamiczny. Sos balsamiczny
Kraina Miodem PłynącaPrzepyszne ciasteczka, z mnóstwem dobrych, zdrowych składników: pełnoziarnista orkiszowa mąka, amarantus (szarłat), tahini (pasta sezamowa), ziarna słonecznika, ksylitol. Zawierają wszystko to co wpadło mi w ręce, to tak w skrócie. Wyszły bardzo chrupiące i meeega smaczne. Piekłam je już dwukrotnie i powrócę do nich z pewnością jeszcze nie raz. Są to moje ulubione pełnoziarniste ciacha. Bez cukru, bez pszenicy(...)jako pełnowartościowe drugie śniadanie... Świetnie sprawdzą się również w podróży. Składniki: - 320g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000) - 170g ksylitolu (lub cukru, np.trzcinowego) - 1 jajko - 100g pasty sezamowej tahini - 150g ziaren słonecznika - 150g zimnego masła - 20g amarantusa ekspandowanego (dałam bez dodatków) W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, ksylitol, tahini oraz jajko i zagnieść kruche ciasto. Następnie
Smaczne Zdroweprzepisu) , w której główną rolę gra mozzarella, bazylia oraz pomidory. Moja propozycja to sycący, o bardzo ciekawym smaku makaron ugotowany w wywarze warzywnym, z aromatycznym, bazyliowym pesto na słoneczniku z mozzarellą (która dodatkowo wzbogaca smak bazylii i pomidorów) oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie, które warto docenić nie tylko ze względu na prostotę i ekspresowy czas przygotowania- czyli tylko na czas gotowania(...)się makaronu- ale i za doskonały smak! :) Wypróbujcie, koniecznie! Składniki na 3 porcje: * makaron- 125 g * słonecznik- 1/2 szklanki * świeża bazylia- 1 doniczka * mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz- do smaku * sok z cytryny- 1 łyżka * pomidory koktajlowe- około 10 sztuk * wywar warzywny- do ugotowania makaronu Słonecznik zmiksować
Kraina Miodem Płynącacytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową. Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 100 g pestek słonecznika Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również(...)ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówktóry był jego wielkim fanem. Składniki 450 g zielonego groszku (może być mrożony) 1 ziemniak 1 szklanka wody 2 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz świeżo mielony garść pestek słonecznika Ziemniaka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki w gotujemy w osolonej szklance wody. Do większego garnka wlewamy dwie szklanki bulionu warzywnego i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zielony groszek i gotujemy(...)który później posłuży do dekoracji. Ziemniaka odlewamy z wody i dodajemy do zielonego groszku. Gotujemy razem jeszcze 5 minut. Całość blendujemy i przyprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Słonecznika prażymy. Zupę nalewamy do głębokich talerzy lub misek. Dekorujemy groszkiem i ciepłym prażonym słonecznikiem. Zielony groszek jest bogaty kwas foliowy i błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego. Zawiera witaminy
My Chcemy Jeśćinnych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 - 4 plastry sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziołowa oliwa z oliwek Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. W wysokim rondlu gotujemy wodę(...)Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Szparagi umieszczamy w rondlu tak, aby ich główki nie były zanurzone w wodzie. Gotujemy ok. 8 minut. Na małej patelni prażymy ziarna słonecznika. Z ugotowanych szparagów odlewamy wodę i ostawiamy do odcieknięcia. W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi. Skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy i nacieramy nim szparagi. Ser żółty rwiemy
My Chcemy Jeśćmało jej dodałam. Podsumowując jak na razie nie jestem zadowolona. Składniki: spora garść mixu sałat 1 pierś z kurczaka 0,5 grejpfruta czerwonego garść pestek słonecznika 1/2 małej cebuli (najlepiej czerwonej) ulubione przyprawy do kurczaka sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z grapefruitu (zastanawiałam(...)będzie surowy (około 40 minut) upieczonego kurczaka kroimy w kostkę z grejpfruta wybieramy miąższ (przy obieraniu, na pewno wycieknie wam trochę soku, zostawcie łyżkę do sosu) pestki słonecznika prażymy chwilę na teflonowej patelni cebulę kroimy w drobną kostkę do cebuli dodajemy wszystkie składniki na sos i mieszamy na talerzu układamy mix sałat, kawałki grejpfruta, kurczaka, posypujemy pestkami słonecznika
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpost, w którym przedstawię poszczególne produkty, ale na to trzeba czasu którego mi brakuje. Składniki (porcja): 2 garści makaronu proteinowego około 100g świeżego szpinaku ząbek czosnku 3 łyżki słonecznika 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Słonecznik prażymy na teflonowej patelni do blendera wrzucamy słonecznik, umyty szpinak, rozduszony ząbek czosnku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię do smarowania kanapek (tak jak ja je skonsumowałam) lub też jako dodatek do deserów czy ciast ;) Powidła podałam z dobrze mi już znanym chlebkiem HABŻYKI tym razem ze słonecznikiem i lnem Walory smakowe: Siemię lniane - podstawa naszych chlebów i podstawa zdrowego odżywiania. Bogactwo witamin, minerałów i enzymów. Jest źródłem sił witalnych. W połączeniu ze słonecznikiem wspomagającym nasz młody wygląd(...)stanowią idealny duet zdrowia i młodości, harmonii ciała i ducha. Habżyki słonecznikowo- lniane idealnie nadają się do kanapek oraz zup. Skład: Siemię lniane, sezam naturalny, słonecznik, sól morska Moja opinia: Te chlebki to samo zdrowie, idealnie nadają się dla osób które nie potrafią się zrezygnować z tradycyjnego chleba. Chrupiące, smaczne, składają się z samych ziaren. Mogą być stosowane jako standardowa
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzyrządzając w jakiś fikuśny sposób. JAJKO SADZONE, JARMUŻ, KALAREPKA /własny;/ dla 2 osób 2 nieduże lub 1 większa kalarepka 2 jajka 2-3 garście jarmużu 1/4 szklanki pestek słonecznika 1 mała papryczka chili sól, pieprz olej roślinny do smażenia Prażę pestki słonecznika na złoto, na suchej patelni. Odstawiam. Na jednej patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Papryczkę chili drobno siekam, podsmażam(...)pryskał)jarmuż. Przesmażam kilka minut, aż ten delikatnie zmięknie, ale nie straci barwy. W połowie smażenia dodaję obraną i pokrojoną w słupki kalarepkę. Doprawiam i mieszam z uprażonym słonecznikiem. Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażę jajka sadzone. Podaję z jarmużem i kalarepką na ciepło. SMACZNEGO Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKolejne przepyszne, chyba jeszcze lepsze od poprzednich , bardzo zdrowe ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne(...)blaszki zdrowych słodkości. Składniki: - 140g mąki żytniej pełnoziarnistej - 140g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g zimnego masła - 170g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) - 8 kopiastych łyżek pestek dyni - 8 kopiastych łyżek ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone
Smaczne Zdrowe