W wielu przepisach autorzy podkreślają, że agrest i beza to połączenie idealne. Po upieczeniu tych babeczek już wiem co mieli na myśli:) Przepis można powiedzieć, że
Blondynka GotujePolska Gotuje". Troszkę go przerobiłam i wyszły obłędne drożdżówki ze słodkimi truskawkami... Możecie użyć dowolnych owoców, jednak truskawki nadają się idealnie, bo puszczają odpowiednią ilość soku i są wystarczająco słodkie. Pasują zarówno na śniadanie jak i na deser, ale warto je też zabrać ze sobą na piknik:) Z podanych składników otrzymamy 12 drożdżówek Składniki: 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej(...)ciepłej wodzie rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem. Dodać zaczyn, jajko oraz stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić
Z miłości do słodkościpłatków migdałowych, niezwykle lekki i puszysty. Do tego krem, uwielbiany przez dzieci, z kaszek i sporą porcją truskawek. A na wierzchu delikatna warstwa śmietanki, chrupiących płatków migdałowych i słodkich truskawek... Może przyda się na zbliżający się Dzień Ojca? Przepis znalazłam tutaj . Biszkopt: 5 białek, szczypta soli, 3/4 szkl. cukru, 70g płatków migdałowych, 1/2 szkl. mąki pszennej, budyń waniliowy, łyżeczka(...)stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start
Z miłości do słodkościSkładniki trzeba połączyć w odpowiednim czasie, aby stworzyły karmel malinowy. Jednak jest on zdecydowanie wart uwagi! Tarta jest dość niska – ale taki jest jej urok – nadzienie jest słodkie i naprawdę nie trzeba go wiele. Mimo skromnego wyglądu zachwyciła każdego kto został nią poczęstowany! Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki (180 g) 1/2 kostki zimnego masła(...)szklanka cukru (170 g) 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (ręcznie lub szybciej i prościej – w malakserze). Z zagniecionego ciasta tworzymy kulę i wkładamy na 15-20 minut do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy
Poezja smakuCzasem gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru czy upieczenie ciasta a najdzie nas ochota na coś dobrego albo mamy niespodziewanych gości, możemy przygotować bardzo prosty i szybki deser z owocami. Kombinacji jest naprawdę bardzo wiele, wystarczy odrobina fantazji. Ja tym razem miałam w lodówce kremówkę i mascarpone a na półce od kilku dni leżał ananas, którego zresztą(...)zjeść ;) Deser można oczywiście odchudzić i użyć np. jogurtu naturalnego wymieszanego z gładkim twarożkiem. W mojej wersji deser jest nieziemsko śmietankowy a śmietankowy smak idealnie komponuje się ze świeżym, słodkim, soczystym, dojrzałym ananasem <3 Składniki na 4 desery: 250 ml kremówki 30 % 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki ksylitolu/cukru 1 dojrzały ananas 4 łyżeczki konfitury pomarańczowej 3 pełne łyżki
Ze smakiem i z pasjąwyłożyć folią aluminiową. Folię natłuścić a miskę odwrócić "do góry nogami". Z kawałka ciasta utoczyć trzy wałeczki i spleść je w warkocz - to będzie rączka do koszyka. Z reszty ciasta toczyć małe wałeczki i układać je na misce. Następnie kolejne wałeczki przeplatać na około miski na przemian, raz przeplatać górą raz dołem. Na koniec rozwałkować małe kółko i przykleić(...)środku miski ułożyć rączkę od koszyka. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić i przy pomocy wykałaczek połączyć koszyk z rączką. Źródło: Śladami słodkiej Babeczki Smacznego
Z miłości do słodkościcytryny (k) 3. kurkuma (g) 4. jajko i olej (sł) 5. mąka ryżowa (o) 6. ew. można dolać jeszcze wody albo mąki z ciecierzycy jeśli konsystencja nie jest odpowiednia Ciasto odstawiłam na kilkanaście minut, a w tym czasie obrałam i pokroiłam ananasa, zmieliłam wiórka na mąkę, a potem zmiksowałam ananasa z mąką kokosową. Naleśniki robiłam klasycznie, czyli nalewałam łyżkę(...)patelnię i trzym a łam chwilę z każdej strony. A potem na łożyłam mus, posypałam żurawiną i kokosem/karobem i utworzyłam 3 wersje naleśników: Danie nie tylko nadaje się na słodkie śniadanie, ale i deser, albo danie obiadowe - polecam:) "Niezawodnie bardzo imponujące, bardzo szanowne i bardzo perspektywiczne jest to słowo: konieczność. A przede wszystkim wygodne. Daje jakąś złudę pewności wśród chaosu
Zdrowa Kuchnia Sowypyszne róże karnawałowe. Robiłam je w tym roku po raz pierwszy. Nie mogłam jednak znaleźć jednego idealnego przepisu, dlatego połączyłam kilka i powstały mi takie oto różyczki:) Są kruche, słodkie, po prostu smaczne! I na pewno będą pasowały na wiele okazji, nie tylko na Tłusty Czwartek:) Składniki: 400g mąki pszennej, 3 żółtka, 1 białko, szczypta soli(...)cukier puder. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, śmietanę i masło, posiekać. Dodać ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, 3 szklankami o różnej średnicy wycinać kółka. Delikatnie ponacinać brzegi kółek. Za pomocą białka sklejać ze sobą
Z miłości do słodkościwielka przyjemność. W tym roku jest to mazurek kokosowy przełożony marmoladą na wzór moich ulubionych kokosanek. Całości dopełnia polewa z białej czekolady i jak na mazurek przystało jest naprawdę słodko. Mazurek kokosowy składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 żółtka szczypta soli konfitura wiśniowa - słoik 250 ml 200 g białej(...)zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy
Przysmaki Karolkipyszne. Ja piekłam z podwójnej porcji i jako nadzienie użyłam serka sałatkowego Patios krojonego w małą kosteczkę. Można również nadzienie pominąć, dodać suszone pomidory lub zioła. W wersji na słodko też mogą być pyszne. Składniki: 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 14 g drożdży instant 10 łyżek ciepłej wody 2 łyżki miodu 8 łyżek oliwy z oliwek(...)dodać suszone drożdże, łyżeczkę cukru wymieszać i odłożyć do poruszania się drożdży. Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, miód, oliwę z oliwek zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych (hak) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyjąć z misy miksera. Misę wysmarować olejem włożyć ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć
Ala piecze i gotujepożądanej konsystencji. U mnie było to 5 lekko kopiastych łyżek (moje ziemniaki były dość mączyste), gdy ziemniaki będą wodniste może się okazać iż mąki będzie trzeba dodać troszkę więcej. Ciasto musi się dobrze formować, łatwo sklejać. Uformowane kotlety smażymy po kilka minut z każdej strony, na małej ilości oleju kokosowego lub oliwy, do ładnego zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Mój(...)ściemniały) podsmażyłam na małej ilości bezzapachowego oleju kokosowego, doprawiłam solą i pieprzem. Dolałam trochę wody i zaciągnęłam skrobią kukurydzianą (maizena). Do smaku dodałam jeszcze łyżeczkę masła i łyżkę słodkiej śmietany. Smacznego
Smaczne ZdroweWrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego. Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucam kaszę, gotuję około(...)Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku, przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone. Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej, aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki
W kuchni Karmel-itkikupowania tego sklepowego, kiedy nowych opcji jest tyle ile wyobraźnia nam podpowie. Prędzej więc skończę jako spasiony ludzik Michelin niż zrezygnuję z produkcji ;). Dzisiejszy chleb jest pełen ziaren i słodko-kwaśnej żurawiny - jego smak nie potrzebuje zbyt wielu dopełnień, wystarczy dobrej jakości masło. Mistrzostwo świata! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki(...)Zakwas wyjmujemy i dokarmiamy 8 godzin wcześniej, niechaj szaleje. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie, na końcu porcjami dodając mąkę. Potrzebujemy uzyskać konsystencję dosyć gęstą, jednak ciasto nie daje się uformować w żaden kształt. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, posypujemy pestkami słonecznika, owijamy w folię i lnianą ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia. Masa potrzebuje
sama złodyczPrzepis na te proste i przepyszne placuszki znalazłam na blogu Kwestia smaku . Są w sam raz na słodki podwieczorek lub śniadanie. Możemy je przygotować dosłownie w w kilka chwil. Jogurtowe placuszki z truskawkami Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżki oleju roślinnego 1 1/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)olej do smażenia Wykonanie: Do miski wrzucamy jajka, cukier, jogurt i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto w odpowiednich odstępach, żeby placki się nie stykały
Kulinarne przygody Gatitypozostawić w cieple do wyrośnięcia Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i resztę śmietany - zagnieść ciasto Przykryć folią pozostawić w lodówce do dnia następnego Po wyjęciu ciasta wyrobić je ponownie i rozwałkować cienko na około 4-5 mm w kształt koła- takiego by móc podzielić je na 8 części,( trójkątów) Na każdy trójkąt kłaść łyżeczkę marmolady(...)Piec w temp. 190 stopni C przez około 15-20 min. - do zarumienienia Te rogaliki są dość oszczędne, bo nie potrzeba do nich jaj :) Przepis podpatrzyłam na blogu -na słodko lub wytrawnie. Dziękuję
Proste Potrawy