postanowiłam upiec pierwszy w życiu chleb. Byłam trochę zestresowana, ale udało się. Myślę, że wyszedł całkiem niezły jak na pierwszy raz. Skorzystałam z przepisu Kotlet.tv . Chleb wyszedł odrobinę słodki, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Otręby gryczane świetnie się sprawdziły i z pewnością jeszcze nie raz chętnie je wykorzystam przy pieczeniu chleba. Jeś li jeszcze nie używaliście otrąb(...)zasypać 2 łyżeczkami cukru. Wymieszać i odstawić, by zrobiły się płynne. Do miski wsypać mąkę, otręby i sól. Wlać drożdże i wodę - dobrze wymieszać z suchymi składnikami.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dużą keksówkę wysmarować masłem i umieścić w niej ciasto. Odstawić jeszcze na 10 minut
Pasja Smakubyło domowego chlebka, dlatego chłopcy już sami mnie do tego namawiali. Nawet zaoferowali swoją pomoc (oczywiście w jedzeniu:)). Postanowiłam upiec chlebek pszenny, jaki pamiętam z dzieciństwa, ale w słodkiej wersji. Wykorzystałam więc skórkę pomarańczową i orzechy tarte, które dostałam do przetestowania. Dzięki orzechom, chlebek ma nieco ciemniejszy odcień, a skórka pomarańczowa nadała mu odrobinę słodyczy oraz niesamowity zapach... Cały(...)roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem i solą. Wsypać orzechy i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać miękkie masło oraz skórkę pomarańczową. Zagnieść lśniące, elastyczne ciasto, uformować kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość
Z miłości do słodkościMoje pierwsze muffinki zrobiłam w sobotę. Wyszły dobre, nie za słodkie, momentami nawet lekko gorzkawe (podejrzewam, że to przez czekoladę). Podaję przepis na wersję z lukrem cytrynowym. Przepis lekko zmodyfikowany stąd ;) Składniki na 12 muffinek: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 50 gram gorzkiej czekolady 1 jajko 1/3 szklanki(...)białej skórki) Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Wykonanie: Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Lukier utrzeć na jednolitą masę. Polać muffinki, posypać kandyzowaną skórką
Pasja Smaku*************** Ostatnio borykam się z jakąś wewnętrzną melancholią. Patrzę zamyślona w okno, wspomnieniami szukam czegoś, sama nie wiedząc czego dokładnie. Wertuję kartkami pamięci w te i wewte
W kuchni Karmel-itkinaczyniu łączymy natomiast jajko, mleko, olej i kawę, a następnie dodajemy do sypkiej mieszanki. Krótko miksujemy i przekładamy do papilotek, starając się nie przekraczać 2/3 ich wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać po upieczeniu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 25 minut/do suchego patyczka. Studzimy na kratce(...)łyżka po łyżce cukru pudru, nie przeciągając na długo miksowania, żeby krem się nie przebił. Jeśli chodzi o ilość to ja sama dodałam pół szklanki i wyszły delikatnie słodkie - jeśli ktoś woli bardziej zdecydowany poziom słodkości to jak najbardziej można sypnąć więcej. Na samym końcu dodajemy cynamon, łączymy z resztą masy dokładnie, aby pozbyć się grudek. Przekładamy do rękawa
sama złodyczddusić na smalcu do miękkości, od czasu do czasu podlać wodą aby nie przypalić. Pod koniec duszenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone drobno pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, obficie słodką papryką i wg upodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować(...)cebule jajko kilka łyżek mąki pieprz, sól, przyprawa np. Kucharek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać jajko i tyle mąki aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną Kucharka. Smażyć do zrumienienia na oleju
Praktyczna plwięcej, bo będzie za cienkie)przez maszynkę do robienia makaronu ( z nasadką do wałkowania) mam wtedy mniej pracy przy ręcznym wałkowaniu i pierogi równej grubości. Następnie z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka, można to robić szklanką, ja używam wykrawaczki do pierogów - super wynalazek, kosztuje kilka złotych a bardzo ułatwia pracę. Na każde kółko nałożyć ok.łyżeczki jagód i dokładnie zlepić. Można(...)Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i serwować z dowolnymi dodatkami. Można polać je kwaśną śmietaną i posypać ksylitolem; polać stopionym masłem i posypać czymś słodkim; Nam najbardziej smakują polane stopionym masłem z bułką tartą z ksylitolem i cukrem waniliowym (na bazie ksylitolu). Smacznego
Smaczne ZdroweZanim dodałam przepis na bloga, zdjęcie tego tęczowego jogurtowca wstawiłam na FB-ku. Komentarze jakie się pod zdjęciem pojawiły, były typu „Bajeczne ciasto na bajecznej paterze mniammmm , o rany!!! obłędny!!!, wręcz bajkowy”, przyjemnie czyta się takie komentarze! Tęczowy jogurtowiec z owocami jest tego warty, piękny, smaczny, będzie ozdoba każdego przyjęcia. A przepis na ten tęczowy jogurtowiec z owocami(...)zmniejszyć ilość wody, ja rozpuszczałam galaretki w 200 ml wrzącej wody, ta ilość jest optymalna, odlewałam po kilka łyżek do osobnego zastygnięcia. Nie dodawałam do deseru cukru, ani innych słodkich dodatków oprócz owoców. Jeśli ktoś uważa, że jogurtowiec jest za mało słodki to może go dosłodzić, wg mnie jest wystarczająco słodki. Jogurt można również wykorzystać do przygotowania innych deserów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsiemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. Po 10 minutach wyciągnąć i pokroić na prostokąty. Wstawić ponownie do piekarnika jeszcze(...)kajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie. To wspaniałe uczucie
Moje domowe kucharzenieokazję:) "Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze" William Hazlitt Komentarze Gość: Patyska, aaxs138.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/06/23 12:17:17 Bardzo fajny podpołomyczek, uwielbiam kruche cienkie ciasta z mniamuśnymi dodatkami. jukejka 2012/06/23 12:20:15 Świetnie wygląda, musi smakować wyśmienicie. Od razu mi przyszły na myśl suszone pomidory jako dodatek do składników zanim jeszcze je zauważyłam ;) Miłego(...)osobowej rodziny( której niestety nie posiadam i muszę kombinować jak zmniejszyć proporcje ;p) sowa_nie_sowa 2012/06/24 07:28:05 Patyska , z dodatkami pewnie będę kombinować, może nawet na słodko zrobię:) Jukejka , pomidory suszone dobre do wszelkich dań - prawie jak czosnek;) Sylwia , ja znów mam ochotę na następną;) Bee , mam podobnie: zwykle zmniejszam ilość składników. A przy tej tarcie
Zdrowa Kuchnia SowyJakiś czas temu pisałam Wam o słodkiej przesyłce - CHAŁWA Z ODRY http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2012/09/i-znowu-zrobio-sie-sodko-ale-ja-sodkie.html Postanowiłam ją wykorzystać do muffinek. MUFFINKI Z CHAŁWĄ SKŁADNIKI: 1/14 skl. mąki 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. miękkiego masła 1/2 szkl. cukru(...)ciągle ucierając. Zwalniamy tępo miksera i wsypujemy suche składniki. Na koniec wlewamy mleko. Formę wkładmy papilotkami, papilotki uzupełniamy do 3/4 wysokości, do każdej wkładamy kawałeczek chałwy i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C około 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoFinale i Pikniku BlogerChef'a i, z którym Karmel-itka poznała się na pierwszym półfinale konkursu , kiedy to zmagała się z pozostałymi w Gniewinie. Biszkopciki te powstały na warsztatach słodkich wypieków, w jakich Karmel-itka miała przyjemność wziąć udział. Były tak pyszne, aż rozeszły się w mgnieniu oka. A Pan od Jana Niezbędnego, który przyglądał się nam, jak pieczemy(...)pudrem na sztywno. Mąkę pszenną i migdałową przesiewamy razem, wsypujemy do ubitych białek i bardzo delikatnie szpatułką mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy do małych foremek, wciskamy w ciasto owoce, posypujemy posiekanymi pistacjami. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez 12 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności Pana od Jana Niezbędnego, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwielbicieli sezamu i tradycyjnych sezamek - wersja light tego smakołyku. Samo zdrowie : sezam, amarantus i miód. Bardzo lekkie, dietetyczne, niezbyt słodkie - dla mnie idealne. Przechowywane w zamkniętym pudełku zachowają świeżość i chrupkość przez kilka dni, tylko kto je uchroni przed schrupaniem... :-) Znalezione tutaj . Składniki: -1 szkl sezamu -1 szkl poppingu z amarantusa -1 łyżka melasy buraczanej ( ja dałam syrop ryżowy(...)palnika. Od razu wsypać sezam i amarantus i dokładnie wymieszać. Mieszankę wykładamy na pergamin, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy aż uzyskamy płat o grubości ok.0,5 cm. Z ciasta wykrawamy kółka lub inne dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ja pokroiłam ciasto na prostokątne kawałki. Piec w temp.170*C ok.12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka
Smaczne Zdroweróżne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej podbił moje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny. Dla mnie ten chlebek to numer jeden(...)minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką. Powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę i olej. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce
Z miłości do słodkościBłyskawiczne mięciutkie muffinki pachnące truskawkami i słodką kruszonką. Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 50 g masła szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko skórka z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilkanaście truskawek na kruszonkę: 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru(...)dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. W osobnej misce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę. Papilotki napełnić ciastem, na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciami ku górze, lekko je dociskając. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić
wyzwania kuchenneDziś będzie słodko, bo czasami trzeba sobie osłodzić dzień. Może taki przepis powinnam zamieścić w poniedziałek, bo któż by nie chciał osłodzić sobie właśnie tego pierwszego dnia tygodnia, chyba przez większość z nas najbardziej nielubianego. Ale jest wtorek, a ja z pewnych względów właśnie nie lubię wtorkowego przedpołudnia. Jest dla mnie pracowite i bardzo męczące Dlatego chwalę pod niebiosa chwile(...)tarta. A ponieważ sezon na pomarańcze jest w pełni to i ich smak jest wyjątkowy, a sama tarta cudnie kremowa. Czegoż można chcieć więcej? Kremowa tarta pomarańczowa składniki na ciasto: 150 g mąki 25 g mielonych migdałów 80 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli składniki na krem: 5 pomarańczy starta skórka z 1 limonki
Przysmaki Karolki