Sernik zainspirowany przepisem ze strony Domowe Wypieki . Wyszedł przepyszny, słodki, mięciutki i idealnie płaski. Z dekorowaniem poszło mi troszkę gorzej, ale dopiero się rozkręcam ;) Ilość składników w przepisie dostosowana jest do tortownicy o średnicy 24 cm. Tutaj znajduje się przelicznik form do pieczenia. Na stronie Domowe Wypieki znajdziecie oryginalny przepis dla tortownicy o średnicy(...)spód zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy naszym ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy
My Culinary Artwyrabiając hakiem ok.5-7 minut. Otrzymamy gładkie, elastyczne i błyszczące ciasto. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w cepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość i znacznie się napuszy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm(...)oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie... Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego
Smaczne Zdroweskładniki mieszamy palcami, a potem stopniowo dodajemy do nich mąkę. Kiedy ciasto będzie jednolite, ugniatamy je dokłądnie, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Każdy fragment kroimy w wąskie paseczki. Rozkładamy na papierze posypanym mąką, aby się nie posklejał. Następnie zostawiamy na chwilę(...)krwią. Dodajemy do zupy i ostrożnie zagotowujemy, aby się nie zważyła. Doprawiamy octem , cukrem i solą do smaku (każdy według uznania - u nas jadamy czerninę słodko-kwaśną, bardziej stawiając na "kwaśną"). Następnie przecedzamy zupę przez sito (jeśli ktoś nie lubi charakterystycznego osadu, można przecedzić przez gazę), jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z makaronem
W kuchni Karmel-itkiSezon truskawkowy w pełni! Piękne, pachnące i słodkie owoce spoglądają z każdego rogu na bazarkach, więc korzystajmy z tego jak najwięcej. W towarzystwie orzeźwiającego, delikatnego kremu na bazie mascarpone świetnie smakuje nawet w upalny dzień. Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone(...)piana nie opadła. Przekładamy do blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarujemy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i studzimy przy otwartych drzwiczkach. Truskawki miksujemy z jogurtem greckim. W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem
sama złodyczszklanki mąki 2 jajka bułka tarta Sos pieczarkowy 0.5 kg pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 150 g śmietany 2 łyżki mąki 200 ml wody sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy sos- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy. Pieczarki myjemy, kroimy(...)ziemniaki są ciepłe, łatwiej się wszystko razem miesza. Następnie czekamy aż ziemniaki całkiem się wystudzą. Dodajemy jedno jajko i mąkę, wszystko razem mieszamy na gładką masę. Formujemy kotlety, jeżeli ciasto bardzo się klei, możemy podsypać mąką. Kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy razem z sosem. Z podanej porcji
Czerwona Porzeczkachwilkę zbliżyć do cudownego klimatu praskiej gospody u Fleka Czeski gulasz na piwie 300 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia (najlepszy byłby smalec) 1/2 cebuli słodka papryka, majeranek 1 kromka chleba razowego sól, pieprz 0,5 l piwa Lacjo Øl Mięso pokroiłam w paski, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na oliwie (niestety). Dodałam pokrojoną cebulę oraz(...)mundurkach 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki kaszy manny sól Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej, następnie obrałam i starłam na tarce. Dodałam mąkę, kaszę mannę i sól. Wyrobiłam ciasto, z którego uformowałam podłużnego balaska. W dość dużym garnku zagotowałam wodę (z odrobiną soli) i wrzuciłam knedlika. Gotowałam go ok. 15-20 min. co jakiś czas obracając. Gotowego podałam pokrojonego
bastalenaWszystkim, którzy lubią słodko-ostre smaki polecam moje ostatnie muffiny. Sama muszę przyznać, że był to naprawdę udany eksperyment, bo nigdy wcześniej nie próbowałam połączyć tych dwóch smaków. Miałam problem z tym ile Tabasco do nich dodać, ale poprzestałam na 1 łyżeczce (na szczęście ;) Muffinki można polać rozpuszczoną czekoladą deserową, będą jeszcze pyszniejsze. Składniki na 12 sztuk : 200g mąki tortowej(...)Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt, Tabasco i jajko. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąMaraton jabłkowy trwa u nas nadal. Jabłka lądują w słoikach albo jako słodkie wypieki. Tym razem proponuję Wam kolejną słodkość do kawy z jabłkami. Upiekłam mini Apple Pies z kruchą kratką i cukrem pudrem. Te mini jabłeczniki są smaczne, wyglądają uroczo, są w wersji mini, więc nie trzeba ich kroić, jest to bardzo wygodne. Przygotowałam ich mało (ja się odchudzam(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDelikatny biszkopt i mnóstwo puszystej masy w dwóch smakach . -orzechowa i śmietanowa. Całość nie za słodka , lekka . Początkowa masa orzechowa miała być z masłem orzechowym , ale z braku owego wykorzystałam dobry krem orzechowy , naprawdę intensywnie czuć orzechy. użyłam TEGO , kupionego w Lidlu Składniki : Biszkopt , np z TEGO przepisu Masa orzechowa : 300 ml śmietany 30 % 3 czubate łyżki dobrego kremu(...)krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę , Wyłożyć na spodnią część biszkoptu. przykryć drugim . Masa śmietanowa : Śmietanę ubić na sztywno z cukrami , dodać serek. Wyłożyć na wierzch naszego ciasta , udekorować wg uznania . Schłodzić kilka godzin w lodówce Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkapączki smażyłam po raz pierwszy i jestem pod ich wieeeeelkim wrażeniem. Mają delikatny smak cytrynowy i są niezwykle mięciutkie i nie czuć co najważniejsze oleju. Nie są też bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę powideł śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bita śmietaną. źródło : /" Krok po kroku "/ Składniki na ok. 25 pączków: 250 ml mleka(...)robimy wgłębienie i wrzucamy do niego żółtka i wyrośnięty rozczyn. Dodajemy resztę mleka oraz rum. Na koniec wlewamy letnie mleko , rozpuszczone i lekko ostudzone masło i lekko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie gdy ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy
Słodkości i nie tylkomasłem, ale myślę, że jednak warto zaryzykować. Ja miałam DUŻE opory, ponieważ nie lubię zapachu smalcu, ale w gotowych ciastkach naprawdę nie czuć. Ciasteczka same w sobie są mało słodkie, dlatego trzeba je obficie obsypać cukrem pudrem - wtedy smakują wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem na świątecznym spacerze z przyjaciółmi. Myślę, że upiekę je jeszcze(...)puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwasody, a te składniki mam zawsze w domu. Przepis na te bułeczki jest ekspresowy. 25 minut roboty włącznie z przygotowaniem i z pieczeniem, gotowe. Tym razem jedliśmy je na słodko z masłem i frużeliną jagodową . Następnym razem dodam do środka suszone pomidory i będą wytrawne bułeczki. A Scones to małe , okrągłe bułeczki śniadaniowe, z dodatkami lub bez dodatków, które zazwyczaj(...)bułeczek. Suche składniki wraz z miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2,5 cm i wykrawamy kółka kieliszkiem do wina, jak bułeczkę zassie i usłyszymy świst powietrza to znaczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjedną książkę autorka mogła kupić 3 spore majątki. À propos książek: W 1858 roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej(...)wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać jaknajcieniej, 10 lutów słodkich migdałów oparzonych utłuc na masę jednolitą, dodając ćwierć funta cukru pudru. Wszystko wymieszać bardzo starannie drewnianą łyżką, dwa białka ubić na pianę, wymieszać z masą i rozsmarowawszy na grubość ćwierć
Przepisy Aleksandryodrobina oliwy (sł) 2. szczypta imbiru (o) 3. szczypta soli i zimna woda (sn) 4. mąka orkiszowa i otręby orkiszowe (k) 5. szczypta kurkumy (g) 6. pokrojony banan (sł) Ciasto wlewałam na rozgrzaną patelnię tworząc z niego 3 placuszki i po zmniejszeniu ognia powolutku smażyłam najpierw z jednej, a po chwili z drugiej strony. Przełożyłam na talerz, posypałam daktylami(...)Żałuję, że nie mieszkam blisko Ciebie - chętnie wykupiłabym u Ciebie pełen karnet na wyżywienie:) sowa_nie_sowa 2012/03/22 10:50:57 Jakaha , ja na zmianę z ryżem na słodko i jaglanką;) Ugotujmy , kiedyś mi się kojarzyły raczej z daniem obiadowym, ew. deserem:) Sylwia , te promienie najważniejsze! Wszak to przyprawy tworzą potrawę;) Slyvvia , wiem, wiem - Ty jesteś specjalistką od śniadań:) sowa
Zdrowa Kuchnia SowyNadszedł koniec karnawału. Ja nagle stałam się tak bardzo 'zapracowaną' osobą, że nawet nie wiem kiedy ten czas przeleciał. Staram się ogarnąć to i owo, ale
Przysmaki Karolkimaczne muffinki bananowo-czekoladowe. Nie za słodkie, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Bardzo dobrze wyważone proporcje składników (przepis znalazłam na opakowaniu cukru :)). Ze względu na dodatek czekolady lubię je jeść jak tylko lekko przestygną (czekolada jest wtedy jeszcze półpłynna). :-) Muffinki bananowe z czekoladą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 20 0ºC Czas pieczenia : ok. 25 min. Składniki(...)soli. Dodać pokruszoną czekoladę. W oddzielnej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Dodać rozgniecione banany. Wymieszać. Płynne składniki przelać do suchych składników. Zamieszać delikatnie tak by płyn wsiąknął w ciasto (nie mieszać zbyt dokładnie). Gotow ą masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, posypać płatkami migda łowymi i piec w temperaturze 20 0ºC przez
coolinarnastrefa.blogspot.com