słodkie ciasto - 1449 przepisów (strona:72/97)

Piernik z marchwi 513

domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i grzybów suszonych. Z racji, że mój blog jest typowo słodki, grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z marchwi. Jest to piernik, który nie zawiera miodu, ale dodatek korzennych przypraw sprawia, że jego(...)utrzeć je z 20dag cukru na puszystą masę - do przygotowanych już składników dodać żółtka, margarynę i kilka łyżek karmelu, wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić łyżką lub mikserem, choć ciasto jest bardzo gęste i trudne dla miksera) - z białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać - ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką

Smakołyki Bereniki
Muffinki z powidłami 204

związku z choróbskiem, które się do mnie przyplątało, naszła mnie dzisiaj ochota na małe, słodkie co nieco. Biały puch za oknem natchnął mnie do zrobienia czegoś, co i zapachem, i smakiem przywodzi na myśl miniony, świąteczny czas. Niestety moje przeziębienie wciąż nie daje za wygraną, dlatego postawiłam na coś prostego i jednocześnie takiego, żeby nie musieć wychodzić(...)mleko i olej oraz wbijam jajka. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Grudkami wcale się nie przejmujemy. Do foremek na muffiny nakładamy po ok. 1,5 łyżki ciasta. Na wierzch układamy po pełnej łyżeczce powideł, a wszystko przykrywamy kolejną porcją ciasta. Formy mogą być napełnione prawie do krawędzi. Muffiny rosną bardzo ładnie, ale jeszcze nigdy ciasto nie wylało

Ratunku obiad
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 236

byle jaki:):) Okazja była podwójna, więc i tort musiał być wyjątkowy. Dlatego upiekłam ciemny biszkopt i przełożyłam do warstwami kremu czekoladowego oraz chałwowego. Do tego pokruszone bezy. Wyszło smacznie, słodko i tortowo:):) Nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia;) Źródło: "Ewa gotuje ulubione" E. Wachowicz Biszkopt(...)budyniowej. Dodatkowo:  300g bez,  1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody.  Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki.  Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć

Z miłości do słodkości
CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. 143

Czarne złoto. Gęsty, słodko-gorzki syrop, ciemnobrązowej, wręcz czarnej barwy. Charakterystyczny zapach palonego cukru trzcinowego. To produkt uboczny podczas jego rafinacji. Melasa.   Jak już wspomniałam na początku, melasa to po prostu odpadek powstający przy rafinacji trzcinowego cukru. Odpadek niezwykle cenny, niebywale zdrowy. Stąd nazwa " czarne złoto ". Jedna łyżeczka gęstego syropu zawiera 20 kcal, ale ani grama tłuszczu. Jest bardzo(...)szklanki letniej wody do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 1 łyżka oleju szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. Drożdże z cukrem zalewam wodą, co prawda przy drożdżach suchych jest  to niekonieczne, ale lubię mieć pewność, że wyrośnie. Zostawiam

W kuchni Karmel-itki
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 187

powoli przy minimalnym udziale insuliny, dlatego cukier brzozowy ma kilkanaście razy niższy indeks glikemiczny od cukru (IG: 8). Ma też od niego dwukrotnie mniej kalorii, mimo że jest równie słodki – poleca się go zatem zwłaszcza diabetykom i osobom, które dbają o linię, szczególnie że spożywanie ksylitolu zmniejsza łaknienie cukru. Cukier brzozowy na długo zapewnia uczucie sytości. Długa lista zalet(...)cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże na nim nie wyrastają)*. Jest odpowiedni do gotowania, pieczenia, mrożenia – zakres temperatury w jego przypadku jest bardzo szeroki. Prowadzone na przestrzeni lat badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym

Smaczne Zdrowe
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 234

sezamowe, w których zakochacie się od pierwszego ugryzienia(gwarantuję!) Ciasteczka te są bardzo popularnym łakociem Włochów i naprawdę wcale się temu nie dziwię. Są rewelacyjne kruche, w środku dość słodkie, z mocno wyczuwalnym aromatem orzechowym i cytrusowym, a ta delikatna słodycz nieziemsko komponuje się z lekko opieczonym sezamem, którym są obtoczone!  Pyy-cha!!! (pisząc ten post  pochłaniam już(...)aromatem orzechowym. Do składników suchych dodajemy po kawałku masła i łączymy za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach. Kolejno dodajemy masę jajeczną. Gdy składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości piłek ping-pongowych, kolejno formujemy

Symfonia Smaków
Mój pierwszy chleb 195

chrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków. No właśnie, nie mogłam się doczekać efektu, bo ostatnio, już jakiś czas temu odbył się mój chlebowy debiut. Do tej pory piekłam tylko bułeczki. Słodkie i wytrawne i z naprawdę dobrymi rezultatami, jednak chleba trochę się obawiałam. W sumie sama nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego. W końcu, z powodu braku pieczywa na weekend, postanowiłam(...)drewnianą łyżką i tylko do czasu połączenia składników (potrwa to nie dłużej niż 30 sekund). Masa powinna być w miarę jednorodna i na pewno będzie się kleić. To ciasto takie właśnie ma być. (Ja początkowo miałam pewne obawy, bo to coś, co uzyskałam w misce nie przypominało wcale gładkiego, elastycznego, drożdżowego ciasta, a raczej szarą maź. Postanowiłam jednak zobaczyć

Ratunku obiad
Dziwne? Ale zjadliwe #7 Niedzielne (śnia)danie. Na różowo 162

Czasami nawet bardziej niż te sobotnie ;) U nas niekiedy wprost zahaczają o obiad.  Jeśli możemy już sobie na takie pozwolić, to muszą być konkretne. Gofry na ten przykład. Słodkie. Trójkolorowe. Ostatnio były. I tu zonk! Aparat padł :( Nie poddałam się. Gofrowałam ponownie. Tym razem wytrwanie. Monochromatycznie. Jednak zgodnie z opisem bloga...  Pomysł na smarowidło podsunął mi Stwórca. Zupełnie(...)smaku Ziemniaki obrałam i starłam na fasolkowych oczkach. Odsączyłam z nadmiaru wody. Następnie wbiłam jajka, wsypałam suche składniki, wlałam oliwę, kefir i całość wymieszałam. Gofrownicę rozgrzałam i nakładałam ciasto. Gofry zapiekałam do zarumienienia, ale nieco dłużej niż zwykłe (gdyż używałam surowych ziemniaków). Ostatecznie śniadaniowaliśmy (nie) nudną kanapką.  Różową. A obiad? Po co obiad

bastalena
PĄCZKI BANANOWO-KOKOSOWE – 1,70 zł 280

Tłusty Czwartek – więc ma być tłusto i słodko, dlatego proponujemy coś w tych klimatach, z tym, że jak zwykle upraszczamy sprawę i serwujemy Wam przepis ekspresowy i prawie wcale nie wymagający wysiłku. Tym razem cos dla fanów bananów i wiórek kokosowych, ponieważ to one dominują w tonacji smaku ekspresowych pączków. Porównując czas przygotowania z efektem – jest ogień! Z podanej porcji(...)wypełniał ponad połowę wysokości rondelka, ponieważ pączki smażymy na głębokim tłuszczu. Olej podgrzewamy ok. 3 min – aby sprawdzić czy nagrzał się dostatecznie, wrzućcie do niego pół łyżeczki ciasta – jeśli olej dookoła pączka pieni się i skwierczy, a ciasto szybko nabiera złocistego koloru, czas zabierać się za smażenie. 5. SMAŻENIE PĄCZKÓW (10 min): na odpowiednio rozgrzany olej wrzucamy kolejno po łyżce

Nerds Kitchen
Bułeczki drożdżowe 213

gastronomii: https://www.facebook.com/SKNSztukaKulinarna Mamy już nowe plany, a wkrótce nastąpi ich realizacja. Tam też możecie śledzić nasze poczynania - wpadajcie! A na niedzielne popołudnie zachęcam was do pieczenia słodkich bułeczek - smacznego :)      Składniki na ok.16 bułeczek: 2 szklanki mąki 4dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 1/2 szklanki mleka 50g masła 82% tłuszczu 1 jajo żółtko(...)rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na około 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Dodajemy masło,  żółtka i mleko z drożdżami. A teraz wyrabiamy ciasto. Na początku dorzucamy sparzone wrzątkiem rodzynki. Ciasto powinno być gładkie i nieco elastyczne.  Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.  Po tym czasie formujemy z ciasta

Sajkofanka smaku
Nocne bułeczki 159

różnych blogach i serwisach kulinarnych. Większość osób go chwaliła, a chyba nikt jakoś bardzo go nie skrytykował. Dlatego po moich ostatnich próbach z bułeczkami pomidorowymi  i  na słodko , przyszła kolej na nocne bułeczki. Sama nie wiem, kto pierwszy ten przepis umieścił w sieci. Z resztą jeśli wpiszecie w google hasło: nocne bułeczki, wyskoczy Wam cała masa stron(...)dużej miski, dodajemy sól, mleko, wodę, olej oraz zaczyn. Na początku mieszamy wszystko drewniana łyżką, a następnie krótko wyrabiamy (ok. 3-5 min. powinno wystarczyć). Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy na 5 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy i odkładamy do natłuszczonej dużej miski. Miskę następnie przykrywamy folią spożywczą i chowamy

Ratunku obiad
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 173

patronatem BlogerChef (pomysłodawcą projektu są Marek Bielski- Doceń polskie i Katarzyna Szatkowska- w Krainie Smaku) z produktami marki ETERNO w roli głównej. Każdy miał też przywieźć ze sobą jakieś słodkie wypieki, które następnie były dekorowane przetworami tej firmy. Jakoś zaproszeni blogerzy nie przejęli się za bardzo tym punktem programu, bo słodycze przywiozło tylko 5 blogerów, w tym pomysłodawczyni Katarzyna Szadkowska(...)formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk kruche ciasto. To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser truskawkowy 3230

biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego(...)gotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką truskawki i listkiem mięty Deser truskawkowy przygotowuje się szybko i tak samo szybko zjada, gdyż jest orzeźwiający w smaku, lekko słodki, łączy w sobie różne struktury, a także ładnie prezentuje przed zjedzeniem dzięki kontrastowi między mocno czerwonym musem truskawkowym, a bielą mascarpone i bitej śmietany

Smakołyki Bereniki
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 349

świetnie wpasowuje się do różnych deserów. Dodatkowym plusem dzisiejszych pulchnych wypieków jest ich żółtawa barwa, którą uzyskałyśmy poprzez dodatek szafranu i szczypty kurkumy! Bułeczki nie zaliczają się do bardzo słodkich i mdłych, słodkość jest w nich zrównoważona - pasują idealnie do ciepłego lub zimnego mleka. Można je przyrządzić w wersji innej, np. piernikowo- korzennej z powidłami śliwkowymi lub wraz z dodatkiem(...)należy wlewać wszystkiego naraz, ponieważ ciut mniejsza ilość mleka może okazać się wystarczająca). Najpierw mieszamy wszystko łyżką do jak najdokładniejszego połączenia, a kolejno zagniatamy dłońmi do konsystencji elastycznego, miękkiego ciasta. Jeśli nie wykonywaliśmy zaczynu: do suchych składników dodajemy po prostu drożdże w proszku i stopniowo dodajemy ciepłe mleko - kolejno, analogicznie postępujemy tak samo. Zagniecione, elastyczne ciasto wkładamy do miski, której

Symfonia Smaków
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 250

Naleśniki najczęściej jem na słodko, ale lubię też czasem przyrządzić je na wytrawnie. Takim wytrawnym klasykiem są naleśniki ze szpinakiem. Ja przyrządzam je z serkiem ricotta, ale dobrze będzie pasował też wyraźniejszy twaróg i słona feta. Zapieczone pod beszamelem stanowią pyszne i do tego syte, wegetariańskie danie. Ciekawym akcentem jest dodatek odrobiny chili, która nadaje wyrazistości (ale nie ostrości) mdłej(...)proszku lub płatkach sól, pieprz'; document.write(" "); Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni rozgrzewamy olej – w ilości ok. 1 łyżeczki, którą najlepiej rozprowadzić pędzelkiem po całej patelni. Przed samym smażeniem wlewamy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania