słodkie ciasto - 1449 przepisów (strona:73/97)

Chałka 111

Chałka. Ta słodka, drożdżowa bułeczka, jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa.  Pamiętam jak byłam mała, i razem z dziadkiem chodziłam po pieczywo do piekarni, mieszczącej się niedaleko naszego domu. Już kilkadziesiąt metrów przed nią, czuć było fantastyczne zapachy świeżo wypiekanych chlebów i bułek. A gdy się weszło do środka wypieki te prężyły się na półkach i kusiły już(...)użyć, by kontrolować temperaturę. Ma nie przekroczyć 37 stopni. Powstały rozczyn przelewamy do większej miski. Dodajemy do niego mąkę oraz sól i przy pomocy miksera lub robota kuchennego wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu będzie ono dość lepiące, ale nie ma co się martwić bo takie ma właśnie być. Miskę w wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut

W mojej holenderskiej kuchni
Słodkie leniwe 220

Teraz już nie ma wolnych chwil, wszystko robię na raty. Nie ma słodkiego lenistwa, teraz w opcji są jedynie słodkie leniwe ;-) Ale dobre i to. Leniwych nie jadłam już od lat, a teraz kiedy karmię Małego to jedna z moich ulubionych opcji obiadowych, bo spokojnie mogę zrobić więcej i jeść przez 3 dni. Pewnie dało by radę i przez(...)najlepiej postawić sobie dodanie jak najmniejszej ilości mąki, bo leniwe to przecież kluseczki serowe a nie mączne. A tek serio to im więcej mąki tym twardsze kluski 4. Zagniecione ciasto zrolować w wałeczek i pokroić na ok 2 centymetrowe kluski 5. W garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić kluski 6. Wyjąć jak wypłyną na powierzchnię, dodać trochę masełka, polać

Matka Żywicielka
Domowe mleko kokosowe i krajanka ekstremalnie orzechowa 178

dobrze wymiksowałam i zrobiłam to samo, co za pierwszym razem. W efekcie tej pracy powstało mleko kokosowe i kulka odpadów wiórkowych, które podobnie jak okarę przeznaczyłam jako dodatek do ciasta:) Krajanka ekstremalnie orzechowa Po wyprodukowaniu mleka od razu przystąpiłam do produkcji krajanki orzechowej,  którą znalazłam kilka dni temu na blogu Zdrowienawidelcu i zapisałam w folderze do realizacji:) Zmniejszyłam ilość(...)bardzo niewielkiej grubości, ale po pokrojeniu trójkątne porcje wyszły całkiem ok. Przy pierwszej degustacji dodałam jeszcze trochę miodu na wierzch, bo wydawało mi się, że krajanka jest za mało słodka, ale później jadłam już bez tego dodatku:)     "Sa­mot­ności, ja­kaś ty przeludniona

Zdrowa Kuchnia Sowy
Słodkie co nieco na niedzielę 212

Dziś proponuję drożdżowe muffiny, z kwaskowym, rabarbarowym środkiem i słodką kruszonką. Pasują idealnie do popołudniowej herbaty lub jako wyjątkowe, późne śniadanie. Powstały dość spontanicznie i może dlatego tak nam smakowały. Gdy na straganie zobaczyłam rabarbar, to wprost nie mogłam mu się oprzeć, a po powrocie do domu okazało się, że mam pół opakowania świeżych drożdży, które trzeba w najbliższym czasie(...)zaczyn nie wykipiał). Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka i rozpuszczone masło (zostawiając sobie ok. 2 łyżek do posmarowania muffinek), a także wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto, miskę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto rośnie, myjemy i kroimy rabarbar. Kawałki powinny być niewielkie, ok. centymetrowe. Formę lub foremki wykładamy papilotkami, a gdy ciasto

Ratunku obiad
Murzynek z Czekoladą, Wiśniami z Nutką Kawową 162

Mój pierwszy murzynek! Czekolada i wiśnie połączenie idealne! Przepis z  Kwestia Smaku . Wykonanie - szybkie i proste! Smak.....mmmmmniam! Czekoladowy, mokry i nie mega słodki - dla mnie super! Składniki: 200 g masła 265 g cukru (1 i 1/3 szklanki) 1 opakowanie cukru waniliowego lub dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka(...)ubiłam na sztywną pianę, którą dodałam do masy czekoladowej w kilku partiach, delikatnie łącząc ją z masą. Masę wyłożyłam do tortownicy. Wiśnie obtoczyłam w mące i powciskałam je w ciasto, część wiśni wcisnąłem głęboko, część płytko. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około  40 minut . Po 35 minutach zaczęłam sprawdzać, czy upiekło się czy nie. Piekłam do tzw. suchego

Blondynka Gotuje
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 266

Nareszcie weekend :D A jak weekend, to i coś na słodko. Dziś przyszła pora na pulchniutkie, delikatne, absolutnie przepyszne bułeczki. Pierwszy raz piekłam je już dość dawno, ale że przepis był eksperymentem, to nie trafił od razu na bloga. Wtedy dodawałam wszystko na oko. Mąka, cukier, szczypta soli. Masła miałam w lodówce trochę ponad pół kostki, więc dałam całe. Zostało(...)kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo mnie lubiły, a teraz nie sprawiają mi już najmniejszego problemu :))) Drożdżowe ślimaczki na kefirze z budyniem kokosowym (z przepisu wychodzi 12 sporych bułeczek) Do ciasta drożdżowego potrzebujemy: 4 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłej, najzwyklejszej, typ 500) 1/2 szklanki cukru + 4 płaskie łyżeczki 3/4 szklanki kefiru 2/3 szklanki rozpuszczonego masła 3 jajka + 1 białko

Ratunku obiad
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 167

któregoś dnia pudding. Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane nam serniki i makowce, ale równie smaczny.   72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny.  Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut

Przysmaki Karolki
Piernik z marchwi 499

domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i grzybów suszonych. Z racji, że mój blog jest typowo słodki, grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z marchwi. Jest to piernik, który nie zawiera miodu, ale dodatek korzennych przypraw sprawia, że jego(...)utrzeć je z 20dag cukru na puszystą masę - do przygotowanych już składników dodać żółtka, margarynę i kilka łyżek karmelu, wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić łyżką lub mikserem, choć ciasto jest bardzo gęste i trudne dla miksera) - z białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać - ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką

Smakołyki Bereniki
Muffinki z powidłami 195

związku z choróbskiem, które się do mnie przyplątało, naszła mnie dzisiaj ochota na małe, słodkie co nieco. Biały puch za oknem natchnął mnie do zrobienia czegoś, co i zapachem, i smakiem przywodzi na myśl miniony, świąteczny czas. Niestety moje przeziębienie wciąż nie daje za wygraną, dlatego postawiłam na coś prostego i jednocześnie takiego, żeby nie musieć wychodzić(...)mleko i olej oraz wbijam jajka. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Grudkami wcale się nie przejmujemy. Do foremek na muffiny nakładamy po ok. 1,5 łyżki ciasta. Na wierzch układamy po pełnej łyżeczce powideł, a wszystko przykrywamy kolejną porcją ciasta. Formy mogą być napełnione prawie do krawędzi. Muffiny rosną bardzo ładnie, ale jeszcze nigdy ciasto nie wylało

Ratunku obiad
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 223

byle jaki:):) Okazja była podwójna, więc i tort musiał być wyjątkowy. Dlatego upiekłam ciemny biszkopt i przełożyłam do warstwami kremu czekoladowego oraz chałwowego. Do tego pokruszone bezy. Wyszło smacznie, słodko i tortowo:):) Nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia;) Źródło: "Ewa gotuje ulubione" E. Wachowicz Biszkopt(...)budyniowej. Dodatkowo:  300g bez,  1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody.  Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki.  Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć

Z miłości do słodkości
CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. 132

Czarne złoto. Gęsty, słodko-gorzki syrop, ciemnobrązowej, wręcz czarnej barwy. Charakterystyczny zapach palonego cukru trzcinowego. To produkt uboczny podczas jego rafinacji. Melasa.   Jak już wspomniałam na początku, melasa to po prostu odpadek powstający przy rafinacji trzcinowego cukru. Odpadek niezwykle cenny, niebywale zdrowy. Stąd nazwa " czarne złoto ". Jedna łyżeczka gęstego syropu zawiera 20 kcal, ale ani grama tłuszczu. Jest bardzo(...)szklanki letniej wody do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 1 łyżka oleju szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. Drożdże z cukrem zalewam wodą, co prawda przy drożdżach suchych jest  to niekonieczne, ale lubię mieć pewność, że wyrośnie. Zostawiam

W kuchni Karmel-itki
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 179

powoli przy minimalnym udziale insuliny, dlatego cukier brzozowy ma kilkanaście razy niższy indeks glikemiczny od cukru (IG: 8). Ma też od niego dwukrotnie mniej kalorii, mimo że jest równie słodki – poleca się go zatem zwłaszcza diabetykom i osobom, które dbają o linię, szczególnie że spożywanie ksylitolu zmniejsza łaknienie cukru. Cukier brzozowy na długo zapewnia uczucie sytości. Długa lista zalet(...)cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże na nim nie wyrastają)*. Jest odpowiedni do gotowania, pieczenia, mrożenia – zakres temperatury w jego przypadku jest bardzo szeroki. Prowadzone na przestrzeni lat badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym

Smaczne Zdrowe
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 221

sezamowe, w których zakochacie się od pierwszego ugryzienia(gwarantuję!) Ciasteczka te są bardzo popularnym łakociem Włochów i naprawdę wcale się temu nie dziwię. Są rewelacyjne kruche, w środku dość słodkie, z mocno wyczuwalnym aromatem orzechowym i cytrusowym, a ta delikatna słodycz nieziemsko komponuje się z lekko opieczonym sezamem, którym są obtoczone!  Pyy-cha!!! (pisząc ten post  pochłaniam już(...)aromatem orzechowym. Do składników suchych dodajemy po kawałku masła i łączymy za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach. Kolejno dodajemy masę jajeczną. Gdy składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości piłek ping-pongowych, kolejno formujemy

Symfonia Smaków
Mój pierwszy chleb 183

chrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków. No właśnie, nie mogłam się doczekać efektu, bo ostatnio, już jakiś czas temu odbył się mój chlebowy debiut. Do tej pory piekłam tylko bułeczki. Słodkie i wytrawne i z naprawdę dobrymi rezultatami, jednak chleba trochę się obawiałam. W sumie sama nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego. W końcu, z powodu braku pieczywa na weekend, postanowiłam(...)drewnianą łyżką i tylko do czasu połączenia składników (potrwa to nie dłużej niż 30 sekund). Masa powinna być w miarę jednorodna i na pewno będzie się kleić. To ciasto takie właśnie ma być. (Ja początkowo miałam pewne obawy, bo to coś, co uzyskałam w misce nie przypominało wcale gładkiego, elastycznego, drożdżowego ciasta, a raczej szarą maź. Postanowiłam jednak zobaczyć

Ratunku obiad
Dziwne? Ale zjadliwe #7 Niedzielne (śnia)danie. Na różowo 151

Czasami nawet bardziej niż te sobotnie ;) U nas niekiedy wprost zahaczają o obiad.  Jeśli możemy już sobie na takie pozwolić, to muszą być konkretne. Gofry na ten przykład. Słodkie. Trójkolorowe. Ostatnio były. I tu zonk! Aparat padł :( Nie poddałam się. Gofrowałam ponownie. Tym razem wytrwanie. Monochromatycznie. Jednak zgodnie z opisem bloga...  Pomysł na smarowidło podsunął mi Stwórca. Zupełnie(...)smaku Ziemniaki obrałam i starłam na fasolkowych oczkach. Odsączyłam z nadmiaru wody. Następnie wbiłam jajka, wsypałam suche składniki, wlałam oliwę, kefir i całość wymieszałam. Gofrownicę rozgrzałam i nakładałam ciasto. Gofry zapiekałam do zarumienienia, ale nieco dłużej niż zwykłe (gdyż używałam surowych ziemniaków). Ostatecznie śniadaniowaliśmy (nie) nudną kanapką.  Różową. A obiad? Po co obiad

bastalena

Proponowane wyszukiwania