słodkie ciasto - 1449 przepisów (strona:55/97)

Malinowa zapiekanka z czerstwych bułek 162

Składniki: 1/2 czerstwej chałki lub innej słodkiej bułki 1,5 - 2 czerstwe kajzerki 2 jajka 1,5 szkl. napoju czekoladowego  Alpro   2 łyżki rodzynek 2 szklanki malin 2 łyżki śmietany 5 łyżek cukru Maliny posypać 3 łyżkami cukru - odstawić. Napój czekoladowy podgrzać - nie gotować - ma być tylko ciepły. Bułki połamać  - zalać ciepłym mlekiem. Dodać 2 żółtka, rodzynki(...)śmietanę - wymieszać. Białka ubić z 2 łyżkami cukru - dodać do masy. Wsypać maliny - delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę, piec w 200 stopniach przez 20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Jeśli nie używanie w swojej kuchni produktów sojowych, napój czekoladowy zastąpcie mlekiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierniczki bez leżakowania 373

wyjąć i pozostawić do wystygnięcia, następnie dekorować Z podanych składników wyszło mi około 40 pierniczków w różnych kształtach. Jeśli nie lubimy dekorowanych wypieków, możemy śmiało pozostawić "gołe" pierniczki, gdyż ciasto nie twardnieje i nie wymaga zmiękczania przez lukier. Upieczony piernik z wierzchu jest lekko chrupiący, a środek ma miękki. Ważne jest, żeby nie przetrzymać ciastek w piekarniku - przy wyjmowaniu będą(...)jednak pozostawiać ich na dłużej (oczywiście każdy piekarnik jest inny i warto sprawdzić na pierwszej turze pierników, czy podany czas jest odpowiedni), gdyż będą później twardsze. Pierniki nie są słodkie, więc można ich zjeść całkiem sporo bez poczucia przesłodzenia

Smakołyki Bereniki
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 836

różnych metodach pieczenia, wręcz już studiuję składniki na masy serowe. :) Pomysłów mam wiele i nie wiedziałam, który tym razem wykorzystać. Ostatecznie postanowiłam upiec sernik w kąpieli wodnej. Formę z ciastem umieszcza się w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą woda. Sernik piecze się w niskiej temperaturze (120-160oC) i dłużej niż zwykle (ok. 1,5 h). Cala sztuka polega na dostosowaniu(...)zadowolona ze swojego efektu, podoba mi się struktura sernika (mam już na tym punkcie świra, biorę kawałek sernika i patrzę na niego pod różnym kątem)... ;) Sernik nie jest za słodki, jeśli ktoś lubi słodsze wypieki to może dodać więcej cukru lub zwiększyć ilość dodanej białej czekolady. Polecam! A ja już szukam kolejnej okazji do wypieku sernika... Ech.... ;) Sernik z białą

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chlebki z rozmarynem 136

Chlebki z rozmarynem   Składniki: 250 g mąki chlebowej 150 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 2 szczypty słodkiej papryki Dodatkowo: gruba sól morska, rozmaryn olej do posmarowania chlebków mąka ziemniaczana do wałkowania Wykonanie: Z cukru, drożdży, 3 łyżek maki i połowy ciepłej wody przygotowujemy zaczyn.  Miseczkę z zaczynem przykrywamy(...)mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i paprykę, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na blat i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem i odwracamy je tak, aby pokryło się całe olejem. Miskę przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki. Po godzinie, kiedy ciasto już ładnie wyrośnie, musimy

Kulinarne przygody Gatity
Mleczne gofry ryżowe 139

Gofry, pyszna słodka przekąska na szybko... Zawsze je robiłam według klasycznego przepis na bazie mąki pszennej, aż tu niedawno wpadł mi w oko przepis na  blogu   Bake & taste  na gofry upieczone na mące ryżowej. Posiadałam takową, kupioną gdzieś na wszelki wypadek, ale tak na prawdę nie za bardzo wiedziałam do czego(...)wykorzystać... ? Ryżowe gofry mnie zachwyciły ! Są delikatne, leciutkie, puszyste. I zdecydowanie należy je piec z 2 porcji ciasta :) Mleczne gofry ryżowe Składniki na 4 sztuki: 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka mleka w proszku 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maki ryżowej 1 duże jajo szczypta soli 2 łyżeczki oleju rzepakowego Wykonanie: Białko

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe grzebyki z serem 196

Dynia - zwana kiedyś u mnie w domu banią . Wspaniałe warzywo , które idealnie się sprawdza w słodkościach . Z dzieciństwa pamiętam dynię krojoną w grubą kostkę i marnowaną w słodko -kwaśnej zalewie . W zimowe wieczory babcia wyciągała taki słoiczek ze swoich zapasów i kazała zajadać . Powiem szczerze ,że średnio mi smakował ten kwaśny smak . Podobnie jak mdława wówczas dla mnie zupa dyniowa(...)smakowe się zmieniają i teraz dynię bardzo lubie pod każdą postacią. W moich dzisiejszych bułeczkach-grzebykach  jej smak jest jedynie delikatnie wyczuwalny , ale jej dodatek sprawia ,że zarówno ciasto jak i nadzienie jest puszyste , delikatne i wilgotne . Składniki :   Do ich przygotowania potrzebujemy  puree dyniowe : W tym celu dynię tniemy na spore kawałki , wydrążamy środek . Nie musimy obierać

Malinowa Kawiarenka
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 136

malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję(...)powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku.  Składniki na 6 słoiczków po ok 200 ml: 2 kg dojrzałych, słodkich śliwek (waga po wypestkowaniu) 30-40 ml rumu 38% (lub więcej wg. uznania) 400 g ksylitolu (lub więcej) sok z połowy dużej cytryny Przygotowanie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić

Ze smakiem i z pasją
Domowy ekstrakt waniliowy 187

Właśnie się zorientowałam ze na blogu brak podstawowego przepisu, który jako składnik bardzo często wykorzystywany jest przeze mnie do słodkich wypieków. Chodzi oczywiście o ekstrakt waniliowy. Używam go od kilku lat i jego moc, aromat w żaden sposób nie można porównać do kupnych buteleczek, czy tak popularnego u nas cukru wanilinowego. Zrobienie go jest dziecinnie proste, a wychodzi taniej niż(...)kupno gotowego. Można go trzymać przez wiele miesięcy i jak wódka się nie psuje, a wręcz przeciwnie aromat jego się zwiększa. Ekstrakt stosuje się do aromatyzowania ciast i deserów, co serdecznie polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wiekanocne zajączki 168

zajączki wielkanocne , natknęłam się przypadkiem na innej stronie. Sa tak słodkie , że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem I pomysłem. Sa przepyszne, puszyste I polecam Wam je gorąco :).  Składniki: 500 ml mleka 125 ml oliwy 110 gr cukru 2 jajka 2 łyżeczki soli 2 łyżki suchych drożdzy 800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba) 1 jajko(...)posmarowania Wykonanie: Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Wałkujemy ciasto na duży placek, odcinamy kawałki I formujemy "rurki"- zawijamy. Formujemy uszy z małego

Smaki Edyty
Błyskawiczne kruche ciasteczka 398

Czasami zdarza się, że mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, a nie ma nic takiego pod ręką a i do sklepu daleko :-) Albo znajomi wpadają z niezapowiedzianą wizytą i przydałoby się coś do pochrupania. Te ciasteczka sprawdzą się idealnie właśnie w takich sytuacjach. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 20 minut! :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g masła(...)cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka, używając serduszkowej foremki. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Zaczynamy Nowy Rok ! Rosół z kaczki 166

Nowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler  * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki(...)jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie : Mięso umyć i zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości razem z przyprawami. Wyciągnąć mięso z rosołu. Przygotować lane ciasto. Wlewać na gotujący rosół. Zagotować. Podawać z natką pietruszki.   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Magiczne Życie Marty
Gofry 308

czas temu staliśmy się posiadaczami gofrownicy i metodą prób i błędów szukaliśmy przepisu na gofry, który będzie się zawsze sprawdzał. Poniższy został już wielokrotnie wypróbowany, gofry są chrupkie, lekko słodkie i znikają z talerza na tyle szybko, że był problem, by wykonać zdjęcia do tego posta ;) Gofry Składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 1 szklanka oleju 0,5 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany - czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju gofrownicy, a także od ilości nałożonego ciasta, ja piekę je około 2,5-3 minuty Gofry można oczywiście łączyć z różnymi dodatkami, natomiast takie, jakie prezentuję na zdjęciach, są mniej kaloryczne, a tak samo pyszne i mogą być

Smakołyki Bereniki
KOKOSANKI 175

chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku,  i ten niepowtarzalny smaki zapach kokosu, który unosi się w całym domu. Robi się je w tempie błyskawicznym, idealne na szybką słodką przekąskę Kokosanki najbardziej smakują mi polane czekoladą. Składniki 300 g wiórków kokosowych 40 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku dopieczenia Żółtka(...)masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dłonią nabierać małe porcje ciasta i formować . kulki, . kokosanki . wykładać na, blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Piec ok. 15 minut,  do momentu

RAROSSA
Oponki serowe 159

ładniejsze do zdjęcia" ;) Wiecie... nie jest istotny wygląd, ważne to, co jest w środku! Oponki są mięciutkie i puszyste, pięknie rosną po wrzuceniu do oleju.  Nie są bardzo słodkie, więc można je pożerać tonami - idealnie smakują posypane delikatnie cukrem pudrem. Są łatwe w wykonaniu i chyba nie sposób coś sknocić! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.  Składniki: - 1/2 kg sera(...)olej do smażenia Przygotowanie: 1. W misce rozgniatamy widelcem ser z cukrem. Kiedy już dobrze się wymieszają dodajemy jajka oraz wymieszaną z sodą mąkę.  2. Rękami szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.  3. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm. Szklanką z cienkimi brzegami wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem w środku

Kraina Tysiąca Smaków
Konfitura gruszkowa z cytryną i imbirem 126

Starym Kleparzu. Na jednym stoisku jakiś czas temu wypatrzyłam dość dojrzałe i lekko obite gruszki. Kupiłam je raz, do zjedzenia, drugi raz na gruszki w winie , trzeci raz na ciasto, a czwarty? No właśnie, za czwartym razem kupiłam na konfitury i niestety był to ostatni kilogram i ostatni raz kiedy je tam widziałam. Ja to umiem się ogarnąć po czasie(...)postanowiłam połączyć z cytryną, ponieważ bardzo zasmakowało mi to połączenie we wspomnianych gruszkach w winie, a imbir, bo to rozgrzewający dodatek, a na zimę taki jest jak najbardziej wskazany :-). Słodkiej, lekko orzeźwiającej, z wyraźną cytrynową nutą i lekko rozgrzewającą za sprawą imbiru. To napewno nie będzie ostatni gruszkowy przetwór w tym roku, tylko muszę znaleźć tanie gruszki

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania