słodkie ciasto - 1449 przepisów (strona:55/97)

Mazurek z białą czekoladą i figami 172

Słodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę(...)Palcami rozetrzeć masło z mąką, dodać jajko i wyrobić szybko jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować. Przenieść na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i przyciąć równo na kształt prostokąta lub kwadratu o boku około 25 cm. Z resztek zrobić

wyzwania kuchenne
Pizza hawajska 159

sosem pomidorowym a na wierzchu duże ilości szynki, ananasa oraz sera żółtego. Taka pizza najbardziej smakuje naszemu małemu przyjacielowi, choć zdaję sobie sprawę, iż ze względu na swój dość słodki smak nie każdemu musi przypaść do gustu. Co ciekawe, pizza hawajska w żadnym wypadku nie pochodzi z Hawajów. Na wyspach tych jest nieznana, więc na próżno można jej szukać(...)składników, a mianowicie ananasa, którego można spotakć na każdym kroku na Hawajach, nigdzie indziej na świecie nie smakuje tak dobrze i jest poniekąd symbolem tych rajskich wysp. Potrzebujemy: Ciasto: - 350 g mąki pszennej - 3/4 szklanki letniej wody - 20 g świeżych drożdży - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki cukru Do obłożenia pizzy: - kulka mozzarelli

W mojej holenderskiej kuchni
Mazurek kajmakowy 376

Małe słodkie i kolorowe mazurki w święta wielkanocne być muszą.Zapraszam na mazurek kajmakowy w kształcie jajka. Składniki: margaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki margaryna 150 g masa krówkowo orzechowa 400 g orzechy włoskie drobno krojone 50 g Przygotowanie:   Mąkę przesiać dodać zimną margarynę(...)posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Uformować z ciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić

Ala piecze i gotuje
Sernik krówkowy 6846

cukierków, jakimi są krówki. Twaróg sernikowy wzbogacony został o sporą ilość masy krówkowej, ponadto wierzch sernika wieńczą orzechy włoskie polane sosem krówkowym. Jest słodko, ale myślę, że nie za słodko. Do sernika oprócz masy krówkowej, która sama w sobie jest mocno słodzona, nie dodajemy cukru. Sernik jest ciężki i kremowy, a jego wnętrze kusi pięknym, lekko krówkowym kolorem. Przepis jest(...)mniejszej, warto wtedy podnieść brzeg tortownicy papierem do pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia. Sernik krówkowy Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej 50g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 żółtko masa serowa 600g twarogu sernikowego 75g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300g masy krówkowej polewa

Smakołyki Bereniki
Liebster Blog Award 182

Chociaż rzadko mam czas, by je odpowiednio celebrować, to kiedy już mogę, staram się zawsze doceniać te chwile. 4.  Ku jakim potrawom się bardziej skłaniacie - słodkim czy słonym? Słodkim. Łasuch ze mnie ;) 5.  Czym się zajmujecie poza blogowaniem? Pracuję. Jestem grafikiem komputerowym. 6. Czy kiedykolwiek spotkaliście się z innymi blogerami 'na żywo'? Tak, na Food Blogger Fest(...)moich bliskich. 10. Wasza ulubiona potrawa? Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 11. Jakim sprzętem robicie zdjęcia? Nikonem D5100 :) A TO MOJE

Ratunku obiad
Nominacja do Liebster Award 153

Romantyczna kolacja czy rodzinny obiad? Kolacja 10. Książka czy film? Książka 11. Imieniny czy urodziny? Urodziny Pytania Moniki: 1. Jaki kraj najbardziej zapamiętałaś/ -eś podczas swoich podróży? Hiszpanię 2. Słodko czy słono? Słono 3. Cukier biały czy trzcinowy? Trzcinowy 4. Ulubiony alkohol to ...? Gin 5. Ulubiona potrawa to ...? Zbyt trudne pytanie ;-) 6. Gdybyś wylądowała/ wylądował na bezludnej wyspie(...)Głównie z blogów kulinarnych 8. Pierwszy Twój przepis na obiad to ...? Schabowy 9. Od jak dawna interesujesz sie gotowaniem/ pieczeniem? Baaaardzo długo... :-) 10. Kto namówił Ciebie na pierwsze danie/ ciasto? Nie pamiętam... 11. Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Z hiszpańskiego: Agata-gata- kocica Blogi, które nominuję: http://uemki.blogspot.com/ http://efkaraj.blogspot.com/ http://zapachchleba.blogspot.com/ http://kierunekzdrowie.blogspot.com/2013/05/pieczone-buraki-z-serem-kozim-i.html http://blogudany.blogspot.com/ http://kuchennaninja.blogspot.com

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty 276

mąki pszennej (typ 650) 50 g świeżych drożdży 1/2 szkl.otrębów owsianych Kupiec 1/2  łyżeczki miodu 1 łyżka słodu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta pieprzu ziołowego, słodkiej papryki [ nie dałam] 1 duża łyżka soli 1 l letniej wody (w zależności od konsystencji) Drożdże rozrobić w szklance wody z dodatkiem miodu i dwóch łyżek mąki.Suche składniki (mąkę, przyprawy, otręby(...)konsystencji) i dokładnie wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić na 20 minut. Blaszki posmarować tłuszczem, obsypać płatkami owsianymi.  [u mnie blaszka wyłożona papierem bez smarowania i bez płatków]. Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki). Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko

Moje domowe kucharzenie
Brak tytułu 176

połowy wysokości ( po o. 1 łyżce stołowej ) 3) Nakładanie konfitury: Naciąć rożek saszetki z konfiturą i wycisnąć z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłożyć resztę ciasta, przykrywając konfiturę. 4) Pieczenie: Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie.  Temperatura pieczenia: ok. 175 stopni C Czas pieczenia: 17-20 min. Kaloryczność:  1 porcja(...)polecam, osobom bez doświadczenia w pieczeniu - nie ma szans by babeczki się nie udały. Przepis dziecinnie prosty. Konfitura jest przepyszna i jak pachnie... Och !!! Babeczki smaczne, idealnie wilgotne i słodkie.  Z pewnością kupię te i inne, bo Dr. Oetker babeczek ma dużo

kolorowotorcikowo
Rzecz o babeczkach 191

dobry początek weekendu, który jak na razie nie wróży słonecznej aury, coś małego i słodkiego. W takie mokre, majowe dni jak ten dzisiejszy nie może obyć się bez czegoś na poprawę humoru. Dlatego śpieszę z nowym przepisem. Choć sama przed sobą obiecałam, że zdecydowanie ograniczam słodycze. Nijak nie udaje mi się dotrzymać danego sobie słowa. W moim przypadku walka(...)cukrem to jak walka z wiatrakami. Ale też dlatego to jest przepis na małe babeczki (obiecuje, że zjem tylko jedną), a nie zaraz na całe, wielkie ciasto.  Tak więc dla tych co z cukrem walczą tak jak ja i dla tych co w ogóle nie zwracają na niego uwagi, czekoladowe babeczki z serową niespodzianką. Babeczki czekoladowo-serowe składniki

Przysmaki Karolki
KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16103

Uniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów   Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny,  składniki do jego przygotowanie zawsze są w domu. Zrobienie tego kremu nie zajmie więc niż 20 minut. Krem ten jest uniwersalny, można go dowolnie barwic tak jak ja to zrobiła, dodawać ulubione smaki, i w ten sposób otrzymamy za każdym(...)razem inny krem. Mimo  użycia  masła wcale nie jest ciężki, wręcz przeciwnie jest leciutki idealnie rozsmarowuje się na cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową

RAROSSA
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami 430

jednak za rzadkie, ponieważ wtedy mogą się nam rozpadać podczas przewracania. Trzeba to wypróbować samemu. Naleśniki smażymy na patelni już bez dodatku tłuszczu. Myślę, że dodanie odrobiny oleju do ciasta jest lepszym pomysłem, niż lanie go na patelnię. Naleśniki do krokietów nie powinny być zbyt mocno przyrumienione na brzegach, ponieważ mogą się wtedy łamać przy zwijaniu. Ostatni naleśnik już(...)było to mięso z kurczaka) 1 średniej wielkości cebula 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (jej ilość zależy od tego, ile soku puszczą pieczarki) przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z ok. 1/4 szklanki mleka bułka tarta olej do smażenia Cebulę i pieczarki kroimy w dość drobną kostkę. Następnie podsmażamy cebulkę na niewielkiej

Ratunku obiad
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 172

tarty. Ostatnio w ogóle mam straszną ochotę przygotowywać tarty ze wszystkim, z czym tylko się da - zarówno wytrawne, jak i słodkie, więc dzisiaj poszedłem na kompromis - wytrawna tarta ze słodką nutą gruszek.  Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), 150 gram masła, 4 jajek, 3 dużych gruszek, 250 gram sera gorgonzola, 200 ml kwaśnej śmietany(...)gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego masła oraz szczyptę soli, a następnie całość miksowałem przy użyciu końcówki do wyrabiania ciasta w blenderze do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Wtedy dodałem jedno jajko, po czym całość zmiksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowałem

Wyprawy kulinarne
Całuski drożdżowe 200

Pulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe. 70 dag mąki 4 dag drożdży 4 łyżki cukru 200 g gęstej śmietany 4 dag masła 2 jajka 2 żółtka cukier wanilinowy szczypta soli dowolne owoce do nadziewania cukier puder do posypania Mąkę posiekać z masłem, zrobić zagłębienie, w którym rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą(...)dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć i umieścić w lodówce na 5-6 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty.  Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Chlebek bananowy (bezglutenowy i bez cukru) 244

Pyszny i słodki chlebek bananowy, idealny na śniadanie. Chlebek jest bardzo prosty w przyrządzeniu, nie zawiera cukru i jest bezglutenowy. Świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym lub masłem orzechowym, polecam :) 3 dojrzałe duże banany 3 łyżki jogurtu greckiego 0/5 szklanki oleju rzepakowego jajko 1/5 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka sody Banany(...)miksujemy z jogurtem, jajkiem i olejem. Dodajemy wymieszane suche składniki. Miksujemy chwilkę do połączenia składników po czym przelewamy ciasto do keksówki (25 x 10 cm). Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Mienta blog
Rolada truskawkowa 214

Kochani ma dla Was coś  słodkiego  a za razem delikatnego...Rolada biszkoptowa z masą śmietanowa i truskawkową. Ta wersja jest przygotowana z maki pszennej do wersji bezglutenowej polecam  mąkę firmy  SCHÄR Składniki: szklanka  pojemności 250 ml. Na biszkopt:  4 jajka szklanka cukru  pół szklanki mąki pszennej  pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę(...)Duża śmietana 36% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru kilka truskawek Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, w tem 180 st tylko tyle aby się zrumieniło. wyłączamy

NaKońcuJęzyka