Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam. SKŁADNIKI:1 kg. śledzi -matiasy4 cebule- duże 20 dag.dag rodzynekmały słoiczek koncentratu pomidorowego2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka oleju do smażeniaDodatkowo do słoika:1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno(...)łyżki octu winnego jabłkowegoWYKONANIE:Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona.Do tak przyrządzonej cebuli dodajemy rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękłyNastępny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli
W kuchennym oknie Ewytwierdzą, że ruch to fikcja a chudnie się od żarcia. I tak czytamy i się zniechęcamy. A czym zabić zniechęcenie? Słodkim. No, chyba że jesteście mną to wtedy śledź z cebulą i dużą ilością chrzanu też działa terapeutycznie. Na dodatek wybieramy sobie świetne momenty na rozpoczęcie diety – święta, urodziny, imieniny, Tłusty Czwartek. Wtedy się okazuje, że nasza silna wola
ladykitchendzisiejszy post. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1 słoiczek marynowanych pieczarek,, po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej, 1 por, 1 czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, 1 cytryna, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam obficie sokiem(...)cytryny. Pora kroję w plasterki. Zaparzam około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Paprykę kroję w kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki przekrawam na pół. Cebulę obieram i drobno siekam. Śledzie kroję w paski. Przekładam do salaterki. Dodaję pora, paprykę, pieczarki, cebulę oraz majonez. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Sałatkę doprawiam do smaku pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasiziemniaki, 2 łyżki mąka pszenna, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula,1 łyżeczka vegeta, 1/2 łyżeczki papryka chilli zmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę(...)wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł
W Mojej Kuchni Lubięsmakują fantastycznie.Dodatek pomidorowego sosu, ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech obojętnie!Nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają.Spróbujcie!SKŁADNIKI:* filety śledziowe – ok. 600 g* ogórki konserwowe – 5 szt* cebula – 2 szt* koncentrat pomidorowy / albo passata pomidorowa – 200 g* olej – 125 ml* ocet – 1 łyżka* liść laurowy(...)kostkę.W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, złocimy.Dodajemy resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.Odstawiamy
Ostra na Słodkobyły za słone. Dlatego tym razem postanowiłam je dłużej moczyć. Nie chciałam kupować gotowych. Mało to razy się nabrałam płacąc masę pieniędzy za... cebulę w słoiku? Bo cebuli więcej niż śledzia...? Nie tym razem:) Tym razem znowu podjęłam próbę zrobienia własnoręcznie:) Składniki: 5 filetów a la matias (u mnie ważyły 310 gramów) 1 jabłko 1 cebula (jeśli ostra; a jeśli(...)kawałki - wielkość wedle uznania, ja wolę małe. Przekładamy do salaterki Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i dokładamy do filetów Jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę i przekładamy do salaterki Następnie wlewamy opakowanie śmietany i doprawiamy pieprzem Można przełożyć do słoika, żeby wszystkie składniki się przemacerowały. Wkładamy do lodówki. Śledzie będą najlepsze dnia następnego, ale jeśli ktoś jest niecierpliwy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSałatka śledziowa z ogórkami konserwowymi, cebulą i natką pietruszki z sosem keczupowo-czosnkowym czyli idealna przystawka dla smakoszy śledzi to idealne danie na święta a także inne okazje, szybkie i proste w przygotowaniu. składniki na 3 porcje(...)opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Odsączone z zalewy ogórki konserwowe oraz wymoczone w zimniej wodzie i osuszone płaty śledziowe kroimy w kostkę. Do dużej miski wrzucamy pokrojone śledzie, dodajemy ogórki, cebulę i natkę pietruszki, wlewamy sos keczupowo- czosnkowy i całość dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy na 2 godziny do lodówki
Smakowite Daniaokoło 30-40 dag biały pieprz Moczymy śledzie do 20 minut (trzeba próbować), osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy po obu stronach musztardą, kroimy na kawałki, przyprawiamy białym pieprzem. Śledzie wkładamy do wyższego półmiska Cebulę kroimy w kosteczkę dodajemy na śledzie, następnie kładziemy śliwki uprzednio pokrojone w kostkę, potem pokrojone orzechy, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy przynajmniej dwie warstwy. Można więcej
Humanistka w kuchnismarujemy majonezem. Przekładamy do niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny
UgotujmyTo.plSkładniki: - kilogram solonych śledzi - tyle samo cebuli - 3 – 4 suszone prawdziwki - pół puszki wędzonych szprotek (w oleju lub w pomidorach) - mała puszka przecieru pomidorowego - jeden większy lub dwa małe korniszony - olej do smażenia ------------------------------- Przygotowanie: Na noc namoczyć śledzie i grzyby (oczywiście, osobno). Następnego dnia śledzie obrać z ości i pokroić(...)miazgę. Drobno pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na oleju, ale tylko tyle, by się zeszkliła, a nie zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki. W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami z octu
w mojej kuchnikroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem. Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnyzimnej wody około 2-3 godz. Następnie je osuszyć i pokroić na wąskie kawałki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać śledzie z jabłkiem i cebulą. Do śmietany dodać musztardę, doprawić cukrem lekko posolić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Zalać śledzie śmietaną
O kuchni z uczuciemszczerze że nie mogłam się nimi najeść, zostawiłam je na 24 godziny, aby się "przegryzły", po tym czasie były po prostu rewelacyjne. Składniki 0,5 kg śledzi solonych 2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego rodzynki Sposób Śledzie namoczyć(...)godziny. Po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać koncentrat, sok z cytryny, olej, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz rodzynki. Wszystko razem pogotować przez 2 minuty. Gotowy sos po ostygnięciu połączyć ze śledziami
Kuchenne aromatycebule 4- 5 jajek 5 ogórków konserwowych 200 gram sera żółtego oliwa majonez tradycyjny od Firma Roleski sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny. Cebulę(...)obieramy, kroimy w drobną kostkę, układamy na dnie salaterki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wymoczone śledzie kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki, układamy na cebuli. Ogórki kroimy w kostkę , układamy na śledziach, obrane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę, układamy na ogórkach, smarujemy majonezem, wierzch posypujemy startym żółtym serem
Bajeczna Kuchnia