śledź serwowane jako deser to średnio udany pomysł, ale w roli przystawki odnajdują się znakomicie. Zresztą sprawdźcie sami:) Śledź z gruszką, cytryną i cebulką Składniki: 250g śledzi 1 cytryna 1 cebula 1 twarda gruszka oliwa 4 ziela angielskie 1 liść laurowy oliwa pieprz Cebulę poszatkować w prążki, umytą gruszkę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić razem ze skórą w cienkie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatutaj, bo nawet Ci co sceptycznie do tej potrawy podchodzili to się i tak tym jedzonkiem zajadali:) Danie doskonałe na imprezę jako przystawka:) Składniki: 0,5 kg śledzi; garść rodzynek; 3 średnie cebule; 1 łyżeczka cukru; 1 słoik majonezu (najlepiej majonez kielecki) chrzan w słoiczku (do smaku); sól i pieprz do smaku; Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w kosteczkę, dodać
In my kitchenDobry śledzik nie jest zły - tym razem rozdanie z duszonym jabłkiem Śledź z duszonym jabłkiem Składniki: 4 płaty śledziowe solone 1 średnia cebula 1 duże jabłko / lub 2 mniejsze 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju szczypta soli i pieprzu Śledzie wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel(...)plastry. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulę, jabłka, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając. Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli. Śledzie połącz z przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się "przegryzła
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 1,5 kg śledzie świeże, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba vegeta, - ile potrzeba pieprz czarny mielony, 350 ml papryka marynowana, 4 sztuki cebula biała, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 2 łyżki cukier, 1 szklanka ocet 10 %, 4 szklanki wodaśledzie kupiłam już oczyszczone u rybaków: bez głów i wnętrzności, dobrze umyte(...)przekładać je do dużej miski do usmażonych śledzi wlać marynatę z papryki i dodać paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki w garnuszku zagotować wodę, cebulę pokrojoną, ziele i liście laurowe, cukier i wlać gorącą do śledzi z papryką ostudzone schować do lodówki, najlepsze są po dwóch dniach........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępostnych dni, jeżeli jeszcze nie robiliście śledzi w wariancie z rodzynkami to szczerze polecam! Potrzebować będziesz: 6-7 filetów śledziowych solonych 5 łyżek oleju 3 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego garść rodzynek sól, pieprz Śledzie wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel je na mniejsze części.Cebulę pokrój w półplasterki(...)patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulę, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż się zeszkli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i rodzynki, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając. Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli.Śledzie połącz z przygotowanym, przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się "przegryzła
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakwaśnej 2 łyżki majonezu1 duże jabłko1 cebula1lub 2 ogórki korniszony szczypiorek suszony pieprz zielony Skworcusól , szczypta cukru Wykonanie :Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka drobno pokroić lub zetrzeć.Śmietanę wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku .Dodać
Sama słodycz i szczypta chiliodrobina jasnej gorczycyPrzygotowanie:Śledzie obmyj z oleju i namocz przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Następnie przepłukaj śledzie pod zimną, bieżącą wodą i osusz.Na dużej patelni rozgrzej olej i włóż cebulę, smaż do zeszklenia, po czym dodaj cukier.Cały czas mieszając dodać liść laurowy i ziele angielskie(...)smaż przez minutę.Dopraw solą i dodaj koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. gorczycę.Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia.Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki i pozostaw na kilka dni. Najsmaczniejsze
karmelowysyta i aromatyczna :)Składniki:1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubipół litra mleka do moczenia śledzi1 l wody2 - 3 cebule4 łyżki octu250 ml śmietany 12 albo 18 %2 liście bobkowe / laurowe4 kuli ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzu ziołowegosól i cukier do smakuziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań.Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze(...)żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego.ugotowana cebula z octemchłodnik śledziowy
Bon Appetit Małgorzatyprzypalić. Przyprawy przełożyć do zalewy i zamieszać.Odsączone, pokrojone na mniejsze kawałki śledzie układać w słoiku lub na półmisku (w misce) przekładając je aromatyczną zalewą (nie mieszamy śledzi z zalewą), cienko pokrojoną cebulą i zalewając całość pozostałym olejem. Odstawiamy na co najmniej 1-2 dni do lodówki (pod przykryciem), by smaki się przegryzły.Smacznego
Smaczne Zdroweogórków konserwowych1 kg matiasów1 czerwona cebulasól, pieprz sos tatarski z jajkiem- przepis tutajWykonanie:Moczymy śledzie.Ziemniaki gotujemy w mundurkach.Ugotowane ziemniaki kroimy w gubą kostkę. Wymoczone śledzie kroimy w paski. Ogórki w półtalarki. Cebulę- w półtalarki.Wszystkie składniki łączymy- dodajemy cały sos tatarski z tego przepisu .Solimy I pieprzymy do smaku I sałatka gotowa :)życzę smacznego
Smaki Edytyzbliżający się wielkimi krokami karnawał ... Śledzik w oleju z warzywami SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy w plastry bądź kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę oraz paprykę - zalewamy olejem i zostawiamy pod przykryciem na około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiem jak u Was, ale u mnie w Wielki Piątek tradycyjnie zjada się śledzie. Jak dotąd niezmiennie wpadały w objęcia cebuli, pływały w śmietanie i zalewie octowej. I były pyszne! Ale ja uwielbiam nowości, eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Po wpisie Dorotus w Magii Smaków wiedziałam, że w tym roku moje śledzie będą opływały miodem, kusiły czerwienią(...)pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane
KUCHARNIAProsta i pyszna sałatka śledziowa, która co roku gości na naszym świątecznym stole. Doskonała na wigilijny stół ponieważ zawiera postne składniki. Do pozostałej sałatki z wigilijnej
Monia miesza i gotuje