połączenie okaże się tak pyszne. Jeśli lubicie włoskie smaki - spróbujcie ich w towarzystwie śledzika :) SKŁADNIKIKilka śledzi w olejuSuszone pomidory w zalewieGarść rukoli1/2 czerwonej cebuliPRZYGOTOWANIEŚledzie odsączamy na papierowym ręczniku. Na każdym filecie kładziemy kilka listków rukoli, suszonego pomidora i kilka piórek cebuli. Ciasno zawijamy i ...gotowe :) Pyszne, niestandardowe roladki śledziowe gotowe :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemarchewką (4,9 pH), które neutralizują nadmiar kwasu. Dlatego śledzie po grecku z dużą ilości marchewki i cebuli są bardzo dobrym śledziowym kompromisem. 400 g śledzi 400 g marchewki 400 g cebuli 3/4 szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mały słoik przecieru pomidorowego Marchewkę ugotować a'la dente i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Śledzie namoczyć w wodzie(...)się "odsolą". Cebulę pokroić w piórka i smażyć na oliwię na małym ogniu ok 10 minut aż zmięknie, następnie dodać rodzynki i marchewkę oraz przecier. Dusić ok 5 minut i odstawić do ostygnięcia. Śledzie pokroić w paski i dodać do przestudzonych warzyw, wymieszać i ostawić na noc, gdyż najlepsze są następnego dnia
Jadło i czytadłoSAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ SAŁATKA ŚLEDZIOWA SKŁADNIKI: • 5 filetów śledziowych- solone (lub w oleju) • 2 czerwone cebule • 2 jajka, 4 marynowane papryki • majonez, jugurt naturalny około 3 - 4 łyżki • świeżo zmielony czarny pieprz i sól, nać pietruszki WYKONANIE: Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku Filety pokroić na małe kawałki, włożyć na półmisek Jajka ugotować(...)pokroić na ósemki Czerwoną cebulę pokroić w piórka , posypać delikatnie solą i odstawić na 5 minut Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w paski Do śledzi dodać cebulę, paprykę wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajka Majonez zmieszać z jogurtem, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą Sałatkę polać sosem, posypać pietruszką
Kuchnia BeatySkładniki: śledzie w oleju ( opakowanie ) 1 cebula grzyby leśne, świeże lub suszone pęczek szczypiorku pieprz w ziarenkach(...)szczypta szczypta jałowca olej Przygotowanie: Grzyby suszone namoczyć i podgotować do miękkości ( wystudzić ) świeże podsmażyć na masełku. Pokroić śledzia w paseczki lub kostkę ( jak kto woli ) Wymieszać śledzie z pokrojonymi grzybami. Cebulę cienko posiekać w piórka, dodać do śledzia wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawić pieprzem i jałowcem ( można dodać mały ząbek czosnku ) zostawić w lodówce aż się przegryzie:-) najlepiej
Gaździnka warzyrazy więcej niż oliwa z oliwek. Dlatego powinniśmy korzystać z niego w naszej kuchni. Jest idealny do wielu dań na zimno jak i na gorąco. Składniki : * kilogram śledzi ala matias * cebula * 4 kulki ziela angielskiego * łyżka octu * pół szklanki oleju rzepakowego * pół szklanki letniej przegotowanej wody Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie , zmieniając wodę przynajmniej dwa razy(...)Odsączyć. Można pokroić na mniejsze kawałki - u mnie zostawiam w całości. Układam śledzie w misce. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Polewam octem. Wrzucam kulki ziela angielskiego. Mieszam olej rzepakowy z wodą i zalewam śledzie. Odstawiam przynajmniej na jeden dzień żeby smaki się przegryzły
Magiczne Życie MartyDzisiaj Wigilia. Mnóstwo potraw wigilijnych, a wśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień.Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę(...)kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko studzimy. W słoiku układamy warstwami śledzie oraz cebulę z rodzynkami i koncentratem pomidorowym.Smacznego
Salonik smakówProste potrawy potrafią zachwycić, dziś eksperymentowałam ze śledziami. Smak korniszonów i czosnku, delikatnej szalotki i czerwonej cebuli w połączeniu z kawałkami śledzi zadowoli każdego miłośnika intensywnych smaków... ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika. SKŁADNIKI: 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej SKŁADNIKI SOS: 3-4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona(...)przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać, połączyć ze śledziami. SMACZNEGO
Kuchnia BeatyNorwegii, Danii i Niemiec. Do mnie dotarły takie propozycje -Beczka śledzi. Filety śledziowe z olejem wiejskim filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry marynowane z olejem rzepakowym z dodatkiem cebuli -Beczka śledzi. Filety śledziowe z suszonymi ziołami koreczki śledziowe marynowane bez skóry, w oleju, z posypką paprykowo-ziołową z dodatkiem bazylii i czosnku -Beczka śledzi. Filety śledziowe z suszonymi pomidorami filety
Z Kuchni Do Kuchnimajonezu 1/2 szklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI wodyWykonanie:Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy , dodajemy pokrojona w talarki cebulę, wkładamy sledzie na noc. Wyjmujemy. Do sledzi dodajemy goszek, starte jabłko, cebulę z zalewy. Dodajemy wymieszany majonez ze smietaną. mieszamy ze sledziami
Z Majeczką w kuchnioczywiście dodatkową porcją octu Polecam nie tylko na święta! Scroll down for recipe in English Śledzie marynowane w occie (4 – 6 porcji) Składniki: 4 śledzie solone (w całości) 2 duże cebule Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1/2 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 ziarenek pieprzu kolorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 duże listki laurowe(...)czym pokrój na dzwonka. Wszystkie składniki zalewy zagotuj, wrzuć cebulę, gotuj przez 5 minut i odstaw do ostygnięcia. Na dno 2 słoików (około 1 l) wrzuć trochę cebuli, ułóż w jedną warstwę śledzi a na nie znowu trochę cebuli. Powtarzaj te czynności aż skończą się składniki, po czym wlej zalewę i olej. Zakręć słoiki i odstaw na minimum
karmelowykilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego.*Jeśli
Kolizje Smakówśledzia". Zaczęło się to mniej więcej 2 lata temu od sałatek. Teraz śledzie pojawiają się na naszym stole regularnie. Dzisiaj proponuję właśnie jedną z sałatek śledziowych. I naprawdę polecam! Składniki dla 4 osób: 3 duże filety śledziowe solone 100 g (ok. pół puszki) czerwonej fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe 100 g marynowanej papryki czerwonej 2 łyżki majonezu(...)łyżka posiekanego koperku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżka oleju Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez 4-6 godzin, kilkakrotnie zmieniając w tym czasie wodę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śledzie wyjąć osączyć na grubym ręczniku papierowym, pokroić w dzwonka. Rybę ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, przykryć warstwą cebuli. Całość skropić olejem, odstawić na 15 minut. Fasolę osączyć
Pełny talerzwrzucic obrana i pokrojona w piorka cebule.Wylaczyc i ostudzic.°Ulubione sledzie wymoczyc w zimnej wodzie,by nie byly za slone.°Sledzie pokroic na 2-3 cm kawalki.°Sledzie na przemian z cebula ukladac w wyparzonym sloiku,zalac zimna marynata razem z przyprawami.Zakrecic.Odstawic do lodowki.Po 3-ch dniach,gdy sie przemaceruja nadaja sie do konsumpcji ,wtedy sa najsmaczniejsze.Podawac z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odstawiamy na 2 godz aby wywietrzała i zmiękła. Rybę osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę, majonez, musztardę, starte jabłko i curry mieszamy. W słoiku układamy warstwami cebule i śledzie, zalewamy powstałym sosem i wstawiamy na kilka godzin ( im dłużej, tym lepiej ) do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenśledzikiem, stał się doskonałym pretekstem do dobrej zabawy i jedzenia w gronie znajomych. Życzę Wam jutro dobrej zabawy ze śledziem na stole w roli głównej! Niech tradycji stanie się zadość. Składniki: 8 filetów śledziowych a'la matias 4 cebule 6 ząbków czosnku 1 korzeń imbiru 6 goździków 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 300 ml oleju rzepakowego(...)sitku i pokroić na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek i imbir w cienkie plasterki. Wszystko mieszamy razem z przyprawami. W słoiku układamy warstwami śledzie, gałązki kopru oraz cebulę z imbirem i przyprawami. Na koniec wlewamy olej i odstawiamy do lodówki. Potrzebują 2-3 dni aby się zamarynować
Smakowity Blog Kulinarny