ŚLEDZIE W OLIWIE to super danie wigilijne, ale również są też doskonałą imprezową zakąską na każdą okazję. Warto przygotować je na 3-4 dni przed podaniem-polecam. SKŁADNIKI: 1 kg filetów z matiasa 2 duże cebule białe, jedna czerwona, 2 szalotki 2 listki laurowy 3 ziarna ziela angielskiego łyżeczka pieprzu mielonego sok z jednej cytryny opcjonalnie(...)olej WYKONANIE: sprawdzić jak słone są śledzie (moczyć 2-3 godz. wg. potrzeby), cebulę każdego gatunku pokroić w kostkę, śledzie kroić w paski po skosie, układać w słoiku warstwa cebul- śledzie-liść laurowy, 2 ziela angielskie, posypać pieprzem ewentualnie Vegetą, powtarzać warstwy warstwy można skropić sokiem z cytryny
Kuchnia Beatypokrojone w ćwierć plasterki kiszone ogórki. Dokładnie mieszamy, sprawdzamy czy cebula nie potrzebuje jeszcze soli, pieprzu albo cukru. W słoiku układamy warstwę cebuli z dodatkami, na nią warstwę śledzi, znowu warstwę cebuli, znowu warstwę śledzi, i tak do wykończenia składników. Całość lekko ugniatamy i zalewamy całym płynem z patelni. Jeśli go mało, można dodatkowo uzupełnić słoik olejem. Chowamy do lodówki(...)zapominamy o tym słoiku na przynajmniej 3 dni. Ale i tak śledzie po kaszubsku najlepsze są gdy postoją przynajmniej 5 dni – wtedy kawałki ryby idealnie przechodzą aromatem cebuli, pomidorów i przypraw. ZALEWA do zakwaszenia 50ml octu spirytusowego 10% 250ml wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie, potłuczone 2-3 czubate łyżki cukru ½ łyżeczki czarnego
Karo in the Kitchenświąteczny stół . Wystarczy wszystkie składniki pokroić, dodać śmietanę i wymieszać, nie ma nic prostszego a smakują pysznie. składniki na 4 porcje 50 dag śledzi solonych 2 czerwone cebule 1 jabłko 400 g śmietany 18% szczypta soli szczypta cukru przepis Cebulę drobno siekamy. Obrane jabłko kroimy(...)drobną kostkę. Wymoczone w wodzie lub mleku z nadmiaru soli śledzie odsączamy i kroimy w dzwonka . Do miski wlewamy śmietanę doprawiamy solą i cukrem , mieszamy. Pokrojone śledzie łączymy z cebulą i jabłkiem dodajemy śmietaną i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śledzie wkładamy na pół godziny do lodówki
Smakowite Daniawodzie z niewielką ilością octu min 4 godzNastępnie kroimy w paseczki.Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz.W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy tą czynność do wyczerpania składników następnie zalewamy olejem. Zakręcamy słoik. Śmiało postoi około 1 tyg. w lodówce
NaKońcuJęzykaświetną kompozycję smakową a wielkość "na jeden kęs" pozwalają się nimi delektować jednocześnie.Składniki (proporcje) : 3 filety śledziowe ala matias pół średniej cebuli 1 średnie słodkie jabłko 1 łyżka majonezu 1 duże jajko koperek kapary pieprz Przygotowanie :Śledzia płuczę z zalewy solnej i zostawiam jeszcze na chwilę w wodzie, jajko gotuję na twardo. Cebulę drobno szatkuję, jabłko oczyszczam z gniazda
Mechanik w kuchniPołączenie śledzia ze świeżym ogórkiem jest trochę nietypowe, ale smaczne. Polecam przepis na świąteczny stół. Składniki: 500 g śledzi matiasów długi ogórek 2 małe cebula 400 ml jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie osuszamy je i kroimy w paski grubości ok 5 cm. Ogórka obieramy(...)gorącą wodą i również odstawiamy na 15 minut. Ogórek puści wodę, którą należy dokładnie odcisnąć. Cebulę odcedzamy. Śmietanę mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkiem, cebulą i przyprawami. Sos mieszamy ze śledziem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnepomyślałam, że czas najwyższy na prostą sałatkę śledziową. Prostą bo przygotowaną z podstawowych składników, które każdy zawsze ma w domu takich ja cebula, jabłko, ogórki kiszone… no i składnik główny śledzie. Często ją przygotowuję i zawsze wszystkim smakuje. Pyszna i prosta sałatka ze śledzi – zapraszam serdecznie. Sałatka ze śledzi – składniki:ok. 0,5 kg śledzi (matjasy(...)łyżki majonezuŚledzie namaczam krótko w wodzie. Odcedzam i kroję w dużą kostkę. Cebule i jabłka obieram i kroję w kostkę. Ogórki kroję w kostkę i lekko odciskam sok. Składniki łączę i mieszam z majonezem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin…. i już ;)!Smacznego Post Sałatka ze śledzi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plodsączyć z zalewy, przepłukać, zalać świeżą, zimną wodą i odstawić na ok.1h. Następnie czynności powtarzamy jeszcze 1-2 razy, by zbyt słony smak śledzi nie popsuł nam smaku potrawy.W tym czasie przygotowujemy sobie pozostałe składniki. cebule obieramy, kroimy w kostkę , posypujemy szczyptą soli i odstawiamy.Do drugiej miski kroimy w grzybki, dowolnie, w plastry, kostkę jak nam odpowiada. W trzeciej umieszczamy(...)plastry.Wymoczone śledzie wykładamy na deskę smarujemy z jednej strony musztardą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i kroimy na mniejsze kawałki.Na dno słoika wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę (ok.łyżki), układamy kawałki śledzia, na nim układamy ogórki, cebulę i grzybki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Wykładamy następną warstwę śledzi, na nich układamy ogórki, posypujemy cebulą i kawałkami grzybków, posypujemy
Smaczne Zdrowedzieci w tym dniu delektują się smakiem śledzika. Aby nie nudzić już wszystkich śledziem w oleju, dziś podaję z suszonymi pomidorami. Aromatyczne i pyszne, szczerze polecam! Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych 8 suszonych pomidorów 1/2 szklanki oleju z osączenia pomidorków 1/2 szklanki oleju 1 cebula 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Płaty śledziowe(...)moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. Do miseczki układamy troszke pokrojonych w paski pomidorów, pokrojonej w piórki cebuli, wykładamy część pokrojonych w paski śledzi. Na to znów pomidorki, cebulę, znów śledzie. Posypujemy ziołami, przemieszamy delikatnie. Wlewamy oba oleje. Odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Najsmaczniejsze po 24 godz
Z Majeczką w kuchniCebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i kroimy w dzwonka.Na talerzu układamy plasterki buraków, na nie układamy śledzie i cebulę. Wszystko skrapiamy olejem Kujawskim, kremem balsamicznym i przyprawiamy pieprzem.*Porada: czas moczenia śledzi jest uzależniony od tego jak bardzo są słone. Warto po upływie 2 godzin sprawdzić
Kulinarne przygody Gatityłyżek śmietany 12% 2 łyżki majonezu pieprz Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier. Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze(...)Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 1 kg świeżych śledzi 2-3 cebule 1 marchewka mąka olej do smażenia zalewa octowa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 5-6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Śledzie czyścimy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane(...)rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Cebulę pokroić w plasterki, a marchewkę w cienkie krążki. Do miski wrzucamy połowę cebuli i marchewki na to układamy usmażone śledzie i dodajemy pozostałą cebulę i marchewkę. Całość zalewamy letnią zalewa, odkładamy w chłodne miejsce i gdy ostygnie wstawiamy do lodówki by się przegryzły. Śledzie są gotowe po 2-3 dniach
magiczna kuchnia Kasilubi śledzie, niech kupuje płaty i testuje ten przepis :) Myślę, że się nie zawiedzie... Składniki : 4-5 płatów śledziowych cebula czerwona i mała biała ocet, liść laurowy, pieprz mielony olej słonecznikowy Przygotowanie : Słone płaty śledziowe moczymy w wodzie, jeśli bardzo słone wodę wymieniamy kilkakrotnie Po ostatnim moczeniu śledzie osączamy(...)sicie i wkładamy dosłownie na 10 min. do octu, ponownie osaczmy W tym czasie kroimy drobno cebulę, odmierzamy około 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, wkładamy liść i zagotowujemy ( bez cebuli ) Osączone śledzie kroimy w dzwonka, układamy w słoju lub miseczce, każdy posypujemy mielonym pieprzem prawdziwym i cebulą Kiedy ułożymy już ostatnią warstwę, wlewamy do śledzi przestudzony olej Odkładamy do dnia następnego
Proste PotrawykolorowyŚledzie wymoczyć aby pozbyć sie słonego smaku i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem. Dodać pokrojone śledzie oraz cebulę i dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujepaprykowa z ogromną ilością czosnku. Teraz już wiemy, za nami nie chodziły śledzie - chodził za nami genialny plan. Pyszności wyszły wyśmienicie. ŚLEDZIE: - 1 kg śledzi solonych (płaty bez skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju - 3-4 łyżki majonezu - łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta. płaty(...)śledziowe moczymy całą noc, zmieniając kilka razy wodę, następnie dokładnie osuszamy. Cebulą kroimy w pióra, wygniatamy z przyprawą i olejem, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Na dno słoja nakładamy cebulę, następnie warstwę śledzi, znów warstwę cebuli itd. Zawsze kończymy przykrywając cebulą. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze są po 3-4 dniach o ile jeszcze coś zostanie w słoju :) Ilość oleju i majonezu
Wypisz Wymaluj