sledzie z cebula - 520 przepisów

Polskie owoce morza – śledź z cebulą 193

wodą mineralną z Vichy. Ja moi drodzy lubię śledzie. Jak plebs jakiś taki. Więc dziś będzie wiejski klimat z akcentem produktu certyfikowanego. Poznajcie przepis na mojego ukochanego śledzia z cebulą, którym się lansuje przy każdej okazji czegoś słodkiego Potrzebujemy filety śledziowe matias ok. 1 kg mleko 1 l 3 duże cebule białe 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka(...)przyprawy do momentu aż zaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy na półplasterki, ja to robię za pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy

ladykitchen
Śledzie z cebulą i ziołami w oleju 206

czasie śledzie odsączyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.2. Cebule drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Dodać szczyptę cukru i soli.3. W słoiku na przemian układać cebule i śledzie, posypać każdą warstwę odrobiną ziół, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalać olejem. Zakręcony słoik odłożyć do lodówki na 48 godzin.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia szeroko otwarta Polecam także pyszne śledzie

Kuchnia domowa Ani
Śledź z cebula i cytryną w oleju 279

Moja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie z karmelizowaną cebulą 207

Karmelizowaną cebulę można podać miedzy innymi do śledzi. Jej słodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule(...)smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić. Schłodzone śledzie odsączyć z nadmiaru oleju lub marynaty, pokroić na prostokąty, ułożyć na półmisku, a na nie wyłożyć karmelizowaną cebulę

Czerwień i błękit
Śledź w oleju z cebulą 328

jeden dzień przed Sylwestrem, najlepsze będą wtedy, gdy się lekko przegryzą z cebulą. Podaję je z razowym chlebem posmarowanym masłem. Tak mi najbardziej smakuje. Śledź w oleju z cebulą(...)Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 2,5 godziny + 12 godzin w lodówce Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie  (u mnie Lisner) mleko lub maślanka do moczenia śledzia 2 cebule olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie:Śledzia moczymy w mleku bądź w maślance przez około 2 godziny. Płynu musi być

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie z papryką, cebulą i ziarnami 191

Uwielbiam śledzie w każdej postaci. Dziś mam dla Was propozycję na śledzie z papryką, cebulą i pysznymi ziarnami. Takie śledziki najlepiej smakują jak się przegryzą czyli na trzeci dzień od przygotowania. Niby zwykłe ale jednak inne. Na Wigilię czy Sylwestra jak znalazł. Ale możecie też je zrobić bez okazji, bo takie łasuchy jak ja zawsze się skuszą.rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
Śledź w pomidorach z cebulą 336

Bardzo prosta propozycja podania śledzia solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem.Składniki:60 dag solonych płatów śledziowych 1 szklanka przecieru pomidorowego, ok 1 i 1/2 małego słoiczka, jeśli macie domowy przecier to będzie idealnie7 - 8 średniej wielkości cebul3 pełne łyżki dobrej jakości majonezuoliwa lub olejsólpieprz2(...)pokroić w talarki i zeszklić, lekko posolić i popieprzyć. Do zblanszowanej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, możemy tez podlać 2-3 łyżkami wody. Smażymy razem ok. 3-4 minuty, dodajemy maggi i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.3. Wystudzoną masę pomidorowo - cebulową łączymy z majonezem. Tak przygotowaną masą przykrywamy śledzie i odstawiamy do lodówki

Apetyczna babeczka
śledzie matiasy ze śliwkami suszonymi, czerwoną cebulą i pieprzem kolorowym... 246

Składniki: 6 sztuk matiasy filety, 2 sztuki cebula czerwona, 3/4 szklanki śliwki suszone, - do smaku pieprz kolorowy ziarnisty, 1 łyżka cytryna sok, - ile potrzeba olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w oleju 148

tylko. Nie ukrywam, że nie jestem zbyt wielkim smakoszem śledzi ale dobrze przyrządzony zjem. I taki właśnie jest śledź według opublikowanego przepisu. Śledzie w oleju   Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, pieprz, ostra papryka, olej. Wykonanie: Filety śledziowe musimy wypłukać a następnie przełożyć do naczynia z wodą i moczyć do momentu uzyskania(...)odpowiedniego pod względem słoności smaku. Następnie posypujemy filety pieprzem i ostrą papryką. Filety śledziowe kroimy w 3-4 ukośne kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian cebulę, śledzie, cebulę, śledzie.. itd.     Całość zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na dobę. Smacznego

paapilotkaa
Śledzie w oleju... 218

powalczyć z samą sobą i kuchnią w roli głównej... :) Śledzie a'la matias... :) Śledzie w oleju... SKŁADNIKI: - 1 kg śledzi a'la matias - 4 średniej wielkości cebule - olej  PRZYGOTOWANIE: Najpierw śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie, tak około 1,5 godziny. I jeden pewien trik obraną cebule, jak potrzymamy w misce z bardzo zimną wodą(...)Następnie kroimy śledzie w kawałki np. jeden płat na 3 części oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na koniec układamy śledzie i cebulę warstwami na przemian w słoiku, cebula, śledzie i tak do napełnienia słoika. Na koniec zalewamy wszystko olejem, ale uwaga, żeby olej rozprowadził się równomiernie należy przy samej ściance słoika wsadzić nóż i odepchnąć śledzie

Zainspiruj się kuchnią
Śledzie po skandynawsku z koperkiem, marchewką i jałowcem 212

cukier. Kiedy cukier się rozpuści, ściągamy z ognia. Śledzie odsączamy, kroimy w kawałki, około 2 cm Słoik sterylizujemy w piekarniku lub wyparzamy wrzątkiem. Układamy na przemian warstwy śledzia, koperku, cebuli i przypraw. Na koniec zalewamy zalewą, tak aby przykryć śledzie. Przechowujemy w lodówce. Śledzie powinny być gotowe już po pięciu dniach. Jeśli słoik jest dobrze wysterylizowany, to można przechowywać(...)cukier. Kiedy cukier się rozpuści, ściągamy z ognia. Śledzie odsączamy, kroimy w kawałki, około 2 cm Słoik sterylizujemy w piekarniku lub wyparzamy wrzątkiem. Układamy na przemian warstwy śledzia, koperku, cebuli i przypraw. Na koniec zalewamy zalewą, tak aby przykryć śledzie. Przechowujemy w lodówce. Śledzie powinny być gotowe już po pięciu dniach. Jeśli słoik jest dobrze wysterylizowany, to można przechowywać

CookYourself
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 231

Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną,4. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu,5. Buraczki ugotowane starte na tarce, dobrze osączone,6. Śledzie pokrojone w paski7. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną8. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu9. Marchewka ugotowana starta na tarce10.Śledzie pokrojone w paski11 Cebula pokrojona w drobną kostkę(...)Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku.Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego  Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia

Kulinarny karnet Christophera
Śledzie cytrynowe w oleju rzepakowym 188

zachowania równowagi przy świątecznym stole ;) Jednak, czy srebrny śledź, dzięki złotemu olejowi rzepakowemu spełni świąteczne życzenie jak złota rybka? Nie wiem, ale śledzie gorąco polecam. Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (ok. 6 sztuk) 2 średnie cebule 2 cytryny ekologiczne (niepryskane) 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki kolorowego pieprzu 1½ szklanki oleju rzepakowego Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej(...)cienkie piórka. Cytryny dobrze umyć, pokroić w plasterki. Śledzie osączyć na ręczniku papierowym, pokroić w średnie dzwonka. Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. W słoiku układać warstwami cebule, śledzie, cytryny, przesypując przyprawami. Zakończyć warstwą plasterków cytryny. Zalać olejem rzepakowym, odstawić na 1 dobę do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Smacznego

Pełny talerz
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolką 350

Dzisiaj pomysł na śledzia - czyli sałatka z cebulą, korniszonami i czerwoną fasolką. Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Poniższa sałatka pasuje idealnie na rodzinne spotkania, jak i święta.  Składniki dla 4 osób: 300 g śledzi a'la matyjasy (bez zalewy!) 1 puszka czerwonej fasoli, 2 małe cebule garść korniszonów pieprz majonez Śledzie odsączyć z zalewy i 2 razy namoczyć(...)najlepiej pozostawić je w wodzie na pół godziny). Cebulę obrać i drobno posiekać. Fasolkę odsączyć z zalewy. Korniszony drobno pokroić. Wymoczone śledzie pokroić w kostkę. Do miski wsypać pokrojone śledzie, cebulę, ogórki i fasolkę czerwoną. Posypać pieprzem i za pomocą majonezu (1-2 łyżki) wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną sałatkę schłodzić. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, ponieważ smaki się

Ugotować
Sałatka śledziowa (warstwowa) 315

się sprawdziły. Polecam!Składniki:4 buraki4 duże ziemniaki4 marchewki1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć)sól, pieprzmajonezSposób przygotowania:1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać.2. Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę.3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę(...)drobno posiekać.4. W salaterce układamy warstwami: połowa śledzi, połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy), połowa buraków, warstwa majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki, pieprz, sól, buraki, majonez. Dowolnie dekorujemy.5. Sałatkę schładzamy przez kilka godzin. Wierzch się zrobi ładny różowy :)6. Jeśli nie chcemy sałatki układać warstwami, to po prostu mieszamy

Kuchnia domowa Ani