podobno pochodzi z woj. lubelskiego.. A to nie prawda moi drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z cebulą, niby zupa ale nie zupa,taki trochę gulasz śledziowy. Widziałam, to na własne oczy podczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym
pieprzny smaczekrozmięknie tak szybko.Składniki2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką1 duży ogórek konserwowy1 czerwona cebulka2 łyżeczki majonezu½ łyżeczki musztardymini pumpernikielczarny pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek oraz cebulkę drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy mieszanką majonezu i musztardy. Na wierzch
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :)~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~Składniki:350g matiasów400g gęstego jogurtu naturalnegojabłko winne np. renetaogórek kiszonypół małej cebulisól, pieprzJeśli matjasy są solone, moczymy je w wodzie przez kilka godzin
Kuchenny Skrawek NiebaSą to moje archiwalne zdjęcia , które niedawno odnalazłam na karcie od aparatu. Soczyste kolory sosu od razu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda
Bon Appetit Małgorzatyłyżki cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej dodatkowo : wykałaczki do spinania Składniki na zalewę wlewamy do garnka , dodajemy pokrojoną w średnie kawałki cebulę i doprowadzamy do wrzenia – odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie , patroszymy pozbawiamy głów i dokładnie płukamy . Następnie pozbawiamy je kręgosłupa i rozcinamy na dwa płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie
Ogrodnik w podróżyUwielbiam śledzie pod każdą postacią, a ta sałatka uwiodła mnie swoją lekkością, dlatego często gości na moim stole :) Składniki:5 płatów śledziowych solonych,3 cebule,4 jajka, 3-4 średnie marchewki,2 ziemniaki,230 g majonezu,1 mały kubeczek(...)jogurtu, 1/2 pęczka pietruszki.Śledzie należy odmoczyć przez ok. 2-3 godziny. Marchewki i ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie. Śledzie kroimy w kostkę i układamy w misce pierwszą warstwę. Na to kładziemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Mieszamy majonez z jogurtem i wylewamy połowę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę oraz ziemniaki i układamy odpowiednio dwie kolejne warstwy
Delicious TitbitsIdealna sałatka dla zabieganych, możemy ją zrobić w pół godziny. Śledzie i warzywa tworzą pyszną smakową kompozycję.Składniki: 5-6 solonych filetów śledziowych puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4 kiszone ogórki 3 jaja ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu(...)łyżki śmietany pieprz 1. Filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Jaja gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia. Warzywa konserwowe odcedzamy na durszlaku. Ogórki, cebule i wystudzone jajka kroimy w drobną kostkę. Śledzie odcedzamy i drobno kroimy. 2. Łączymy wszystkie składnik, dodajemy pieprz, majonez i śmietanę, dokładnie mieszamy. Sałatki nie przyprawiamy solą, śledzie są wystarczająco słone
Apetyczna babeczkaWykonanie: Filety namoczyć w zimnej wodzie około 2 godzin, a następnie je osuszyć i pokroić w ukośne kawałki. Jajka pokroić na ćwiartki. Cebulę i korniszony pokroić w kostkę, a paprykę w paseczki. Na talerzu układać kawałki śledzia,jajka i papryki. Posypać cebulką, ogórkiem i odsączonym groszkiem. Posypać pieprzem. Śmietanę wymieszać z jogurtem, solą ,pieprzem i słodką papryką. Polać sałatkę. Schłodzić
O kuchni z uczuciemjednym z moich przepisów ! zapraszam !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym. Składniki : 5 filetów śledzie w zalewie solnej 5-6 dużych główek cebuli sól morska i pieprz olej do smażenia 1 czerwona papryka 3 ziela angielskie 2,3 liście laurowe 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
Sprawdzone przepisy kulinarneśledziowo-ogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich 300-400 g śledzi a'la matias w leju 100 ml oliwy z oliwek cukier 3 łyżeczki pieprz czarny mielony 1 łyżeczka 2 duże cebule Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy do słoika. Zasypujemy to pieprzem i cukrem. Zamykamy słoik(...)cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki ( mogą to być kostki ) i przekładamy do słoika Cebulę możemy pokroić w piórka, krążki lub posiekać. Również dodajemy do słoika. Całość zalewamy oliwą z oliwek. Zamykamy
ClauditteMissCookingPolecam delikatnego w smaku śledzia w majeranku. Warto go mieć w lodówce przygotowanego wcześniej, a gdy najdzie ochota na śledzika to będzie jak znalazł. 6 płatów śledziowych małosolnych 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)cytryny olej rzepakowy lub pół na pół z lnianym 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego Śledzie wymoczyć (jeśli są mocno słone), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki o szerokości ok.3 cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę (można przelać wrzątkiem to będzie lżejsza na wątrobę), czosnek drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając pozostałe składniki. Ilości oleju
Kuchcik gotujewątpienia jedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:)Składniki;12 solonych filetów śledziowych,czerwona cebula pokrojona w krązki,2 marchewki pokrojone w talarki,2 gałązki koperku /same listki/,Zalewa;400 ml wody,250 ml cukru pudru,2 liście(...)angielskiego,Wykonanie;Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko
Anioły w kuchniwątpienia jedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:) Składniki; 12 solonych filetów śledziowych, czerwona cebula pokrojona w krązki, 2 marchewki pokrojone w talarki, 2 gałązki koperku /same listki/, Zalewa; 400 ml wody, 250 ml cukru pudru, 2 liście(...)angielskiego, Wykonanie; Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:) /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji
Anioły w kuchniprzynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju,250 g marchwi,2 cebule czerwone,1 mała puszka przecieru pomidorowego,60 g rodzynek,1/3 szklanki oleju ryżowego,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki(...)pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku. Przełóż do słoika i szczelnie przykryj
Moniki Smakołykiwięc od śledzi. Ale jakie? Najlepsze na świecie! Po latach odnaleźliśmy przepis na pyszne śledzie w śmietanie jakie robiła kiedyś moja babcia. Polecam! Śledzie w śmietanie Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, jabłko winne, kiszony ogórek, 2 łyżki octu, łyżeczka cukru, łyżka majonezu, 2-3 łyżki śmietany, woda(...)czasu uzyskania odpowiedniego dla nas smaku pod względem słoności. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Cebulę zalewamy wrzącą wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i po ostygnięciu zalewy dodajemy pokrojone w 3-4 ukośne kawałki śledzie. Po kilku godzinach (najlepiej aby śledzie były w zalewie całą noc) odcedzamy filety i dodajemy
paapilotkaajabłko.Składniki:400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany,1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku,1 średnia cebula,3-4 liście laurowe,łyżeczka ziaren ziela angielskiego,świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,sól,no i oczywiście śledzie :)(Nie podaję ilości śledzi na taką porcję sosu śmietanowego, gdyż to zależy od upodobań. Jedni lubią mniej śmietany, inni więcej
Codzienna kuchnia niecodzienna