cebule 3 łyżki musztardy francuskiej 2 ogórki konserwowe lub 6 malutkich korniszonów wykałaczki ZALEWA: 125 ml octu z jabłek 6% (lub winnego, białego) 125 ml wody 3 łyżki cukru 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie moczymy w wodzie 2 godziny (po godzinie zmieniamy wodę). 2 cebule obieramy(...)odkładamy. Każdego dużego ogórka dzielimy na 3 części. Przygotowujemy zalewę: ocet, wodę, cukier, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy przekładamy do rondelka, zagotowujemy, następnie dodajemy 2 cebule pokrojone w krążki, gotujemy jeszcze pół minutki i studzimy. Wymoczone śledzie układamy na deseczce skórą do dołu, na każdym smarujemy pól łyżki musztardy, układamy
Rozpustne gotowaniewielkanocnym stole. Zacznijmy więc od śledzi. Ale jakie? Najlepsze na świecie! Po latach odnaleźliśmy przepis na pyszne śledzie w śmietanie jakie robiła kiedyś moja babcia. Polecam! Śledzie w śmietanie Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, jabłko winne, kiszony ogórek, 2 łyżki octu, łyżeczka cukru, łyżka majonezu(...)ostygnięciu zalewy dodajemy pokrojone w 3-4 ukośne kawałki śledzie. Po kilku godzinach (najlepiej aby śledzie były w zalewie całą noc) odcedzamy filety i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, kiszonego ogórka, ocet, cukier oraz wymieszaną śmietanę z majonezem). Całość delikatnie mieszamy. Smacznego
paapilotkaawarstwę ogórków kiszonych i na to plastry cebuli. Na te 3 warstwy włożyć 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Znów warstwa ułożona z śledzi, ogórka i cebuli. NA DRUGIEJ WARSTWIE POLAĆ 1 ŁYŻKĄ OCTU I 1 ŁYŻKĄ OLIWY . I TAK NA PRZEMIAN co drugą warstwę. Udusić w słoju i przykryć. Pozostawić na kilka godzin , żeby przeszło
Pysznosci Babci Basigotować z 10 minut wlać ocet i gotować z 2 minuty - zalewę odstawić do wystudzenia świeże, średnie śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć głowy, opłukać i całe włożyć do zalewy na 3 dni - schować przykryty garnek do lodówki marynowane śledzie wylać z zalewy i teraz z nich usunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie
W Mojej Kuchni Lubięroku na wigilijny stół. A teraz lecę zajrzeć jeszcze do makowca, który siedzi w piekarniku Śledzie w zalewie pomidorowej 1 kg świeżych śledzi 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g) 1 szkl wody 0.5 szkl octu 0,5 szkl oleju 4 łyżki cukru 1 liść laurowy 4 cebule 5 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu 2 goździki 2 łyżeczki soli
Pieguskowa Kuchniałyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 100 ml oleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy lub 2 mniejsze słoiki Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą(...)zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: pomidory, przecier pomidorowy ocet, cukier, rodzynki, imbir, ziele angielskie, listek laurowy. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Teraz śledzie oraz
Uwaga Babcia Gotujewypróbowałam przepis z jakiejś gazetki,trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne-zdecydowanie będę do nich wracać-pychotka-polecam SKŁADNIKI: 700 g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego łyżka octu 10 % 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy
Swojskie jedzonkośledzi z zalewy octowej 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 3 z łyżki cukru pół szk oleju pęczek kopru Musztardę wymieszać w naczyniu z octem i cukrem, ucierać jak majonez dodając po łyżce olej aż do zużycia, na koniec dodajemy posiekany koperek i pokrojone w kostkę śledzie. Mieszamy i przekładamy do salaterki
Gotowanie jest łatweniebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf składniki: - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych) - dwa , trzy buraki - czerwona cebula - cztery średniej wielkości ziemniaki - jabłko - 1/4 puszki groszku konserwowego - 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu na marynatę: - półtorej szklanki wody - pół szklanki octu winnego - łyżeczka cukru - łyżeczka soli Jeśli używamy płatów(...)niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf składniki: - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych) - dwa , trzy buraki - czerwona cebula - cztery średniej wielkości ziemniaki - jabłko - 1/4 puszki groszku konserwowego - 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu na marynatę: - półtorej szklanki wody - pół szklanki octu winnego - łyżeczka cukru - łyżeczka soli Jeśli używamy płatów
Kubki smakułyżek, cebula 4 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki kupiłam u rybaków śledzie świeże bez głów tzw. tuszki, sama je wyfiletowałam i dobrze opłukałam, filety posypać kucharkiem, pieprzem cytrynowym i odstawić na godzinę do lodówki(...)pomidorowy (użyłam swój domowy), podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, dodać cukier, ocet, pieprz, kucharka, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - pysznie aromatyczne śledzie w sosie smakują do bułki z masłem lub ciemnym pieczywem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięplastrach, 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki majeranku lub tymianku, sól, pieprz i ocet winny do smaku, 2 małe korniszony (opcjonalnie), zielenina do przybrania . Przygotowanie: Śledzie umyć i osuszyć na sicie (te z solanki namoczyć na 2 godziny kilka razy zmieniając wodę), pokroić na małe kawałki. Plastry buraka pokroić
SzczyptaSmaQmarynowane w oleju lnianym , Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką, Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami . Składniki: 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera) 2 marchewki 2 czerwone cebule kilka gałązek koperku 125 ml octu jabłkowego 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżki owoców jałowca 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki musztardy francuskiej(...)Zagotować marynatę i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Zdjąć garnek z ognia, dodać ocet, olej i pokrojone czerwone cebule, pozostawić do wystudzenia. Filety włożyć do słoika i dodać marynatę z warzywami, dołożyć gałązki koperku. Zamknięty słoik, wstawić do lodówki. Śledzie są gotowe do jedzenia po 2 dniach. Smacznego
Codziennik Kuchennymarynowanych grzybków 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny(...)ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno. Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę odstawić do lodówki
Codziennik KuchennyPonieważ fanką śledzi jestem, wciąż poszukuję nowych smaków które w połączeniu ze śledziami utworzą zgrany duet, tercet czy sekstet. Tutaj połączenie jest znakomite, koper, ziarna i ocet winny, delikatniejszy od zwykłego i dużo zdrowszy. Polecam gorąco na świąteczny stół ale i na co dzień. Dodam tylko że te oryginalne śledzie skandynawskie są bardzo słodkie bo użyto do tej porcji
Moje Małe CzarowanieSKŁADNIKI 6 śledzi matiasów 3 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki miodu pszczelego 2 łyżki octu 2-3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego do smaku: pieprz WYKONANIE Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone. Zalewa: Na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojone(...)kostkę cebule. Zeszklić, a następnie dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i nieco pieprzu. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia. Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Śledzie są gotowe do spożycia po jednym
Passions hobbies life