śledzi kojarzyły mi się często z bezkształtną masą o smaku śledziowym i nigdy ich nie jadłam. Moja sałatka jest uporządkowana, kształtna i kolorowa. Wyszukane składniki i smak gwarantują kulinarny sukces każdej gospodyni. Składniki: • 3 filety śledziowe w oleju • 5 plastrów ananasa w syropie • 1 gotowany czerwony burak • 1 cebula • 1 łyżka octu(...)ananasa pokroić na mniejsze kawałki. • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać ocet, musztardę i przemieszać razem. Zagotować. • Połączyć wszystkie składniki. Doprawić pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Sałatka nie potrzebuje soli, bo śledzie są dość słone
To co kochamjuż je podjadam :) SKŁADNIKI: 10 płatów śledziowych 200 ml oleju 3 średnie cebule 5 łyżek octu 10 % 1 łyżeczka cukru 80 g przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy A jak to zrobić: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, na około 3-4 godziny, zmieniając wodę dwukrotnie. Do rondelka wlać olej, podgrzać i wrzucić
Kuchnia w opałachcebulę drobno pokroić w kosteczkę, papryczkę marynowaną chilli niedużą drobno posiekać razem z pestkami i wsypać do śledzi jajka "L" ugotować na twardo i wystudzone obrać i drobno je posiekać lub rozdrobnić przez kratkę do jajek do smaku doprawić cukrem, olejem, octem winnym, wsypać koperek i wszystko dobrze wymieszać schować do lodówki na godzinę......... taką sałatkę lubimy do żytniego
W Mojej Kuchni Lubięmarchewka 2 cebule 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki oleju Składniki na zalewę: 2 szkl wody 2/3 szkl octu 6 łyżeczek cukru 1 łyżeczka soli 2-3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego Zalewę zagotować i zostawić do wystudzenia. Śledzie namoczyć w mleku, przez około godzinę. Następnie pokroić na kawałki, Cebulę pokroić w pióra, a marchewkę
Agusiowe smakołykitypowy czas na przygotowywanie tych rybek, ale... jest taki czas w życiu kobiety, kiedy częściej niż zwykle sięga po śledzie… Składniki 400 g solonych filetów śledziowych 2-3 czerwone cebule 2-3 marchewki zalewa: 200 ml wody 200 ml octu winnego z białego wina 120 g cukru 2-3 liście laurowe kilka goździków 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka ziaren
OliveandThymetradycyjnych śledzi w oleju. Śledzie z tego przepisu są łagodne w smaku, a cebulka dzięki dodaniu cukru pudru jest miękka, aromatyczna a jednocześnie lekkostrawna . Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 płatów śledziowych solonych typu Matjas - 2 duże cebule - 3 kulki ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 3 łyżki octu jabłkowego(...)ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. Cebulę kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do miski, dodaje cukier puder, pieprz, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i 2-3 łyżki oleju, mieszam dokładnie i odstawiam na chwilkę. Do cebuli dodaję pokrojone śledzie, całość dokładnie mieszam i przekładam do słoja, dopełniając pozostałym olejem tak aby przykrył śledzie. Słój zakręcam pokrywką i przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródBardzo lubię marynowane śledzie, często kupuję sobie 1 podwójny płat i robię z niego sałatki. Ostatnio przygotowałam śledziową sałatkę z burakami. Polecam sałatkę śledziową z morelami Sałatka śledziowa z jarzynami jest też bardzo smaczna. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na domowe ryby marynowane. Przygotowałam więc ryby ( filety z łososia i dorsza) w aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone(...)ryby w całości to wyciągamy duże ości, małe ości zmiękną podczas marynowania. Ryby przygotowujemy dwu etapowo, najpierw trzymamy je w solance, a następnie po wypłukaniu w marynacie na bazie octu winnego, cukru, wody i przypraw. Cukier i przyprawy nadają jej smak, wraz z octem mają też właściwości konserwujące. Natomiast plasterki białej cebuli oprócz ostrości dodają marynacie zapachu i barwy. Solanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki curry 5 ogórków konserwowych 1 średnia czerwona cebula zalewa: 2 szklanki wody 2 szklanki octu 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 ziarna pieprzu 4 goździki 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Zagotować i odstawić do całkowitego wystudzenia
Sto kolorów kuchniramach spotkania promującego ziemniaka ! Oczywiście bohaterem każdego dania był ziemniak, różne odmiany ziemniaków. Ziemniak pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak sałatkowy. Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce. Delikatnie
królestwo garówprzypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech obojętnie!Nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają.Spróbujcie!SKŁADNIKI:* filety śledziowe – ok. 600 g* ogórki konserwowe – 5 szt* cebula – 2 szt* koncentrat pomidorowy / albo passata pomidorowa – 200 g* olej – 125 ml* ocet – 1 łyżka* liść laurowy – 4 listki* ziele angielskie – 1 łyżeczka* cukier(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, złocimy.Dodajemy resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.Odstawiamy do ostudzenia.Pycha
Ostra na Słodkodrugi dzień szykujemy wszystkie składniki, litrowy słoik i składamy wszystko do kupy. Śledzie kroimy w poprzek w centymetrowe paski. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Marchewkę cienko obieramy ze skóry i w równie cienkie plasterki kroimy. Pieprz, ziele angielskie i jałowiec lekko miażdżymy. Wodę mieszamy w garnku z octem, wrzucamy do niej zmiażdżone przyprawy, połamane na pół liście laurowe. Wsypujemy cukier(...)słoika wykładamy trochę cebuli, marchewki i przypraw, nakładamy warstwę śledzi. Znowu wyławiamy z zalewy cebulę, marchew, przyprawy, równomiernie rozkładamy na śledziach. Powtarzamy do wykończenia składników, a wszystko na koniec zalewamy pozostałą w garnku marynatą i przyprawami, zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 dni . Śledzie można przechowywać w lodówce do miesiąca – ale szczerze wątpię
Karo in the Kitchencebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Żółtko (z jajka przed
królestwo garówchyba z milion sposobów. Uwielbiam te ,,Ciocine" z rodzynkami, te ,,Mamine" z pomidorami, te ,,Zwykłe" w occie lub z cebulką w oleju. Są po prostu pyszne!!! Dlatego dziś... Pasta śledziowa z chrzanem łatwe 10 minut wychodzi tak 150 ml Składniki: * 200 gramów śledzia * łyżka chrzanu * łyżeczka śmietany * 1 starte jabłko opcjonalnie * łyżeczka majonezu * ugotowane na twardo jajko Do dzieła!!! Wymoczonego
sierotka maRysia w kuchnitorebkę w poszukiwaniu telefonu, zegarek będę mieć zawsze...na ręku :) A dziś propozycja którą podała mi moja znajoma. Śledzie lubi większość z nas dlatego przepis wydaje się godny polecenia, przygotowany w nowej odsłonie. Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 3 czerwone cebule 1 szklanka cukru 2 liście laurowe musztarda francuska majonez 3 ziarenka ziela, 5 ziaren
Proste Potrawy