śledź w occie - 873 przepisów (strona:34/59)

Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie 185

Zalewa: pół szklanki wody 4 łyżki oleju pół szklanki (150 ml) keczupu łagodnego (może też być pikantny) 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru (dałam trzcinowy) po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, papryka ostra, sól, pierz   Przygotowanie Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej namoczyć je wieczorem, dzień przez przygotowaniem). Wszystkie składniki na zalewę przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie z karmelizowaną cebulą 188

Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki octu balsamicznego garść suszonej żurawiny (użyłam suszonych czereśni, ale mogą być też wiśnie, rodzynki lub śliwki) szczypta przyprawy korzennej(...)pół plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, posolić i dusić do miękkości. Dodać ocet, cukier, miód i odsączoną żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić. Schłodzone śledzie odsączyć z nadmiaru oleju lub marynaty, pokroić na prostokąty, ułożyć na półmisku, a na nie wyłożyć karmelizowaną

Czerwień i błękit
Śledzie po kaszubsku. 164

Zrobiłam te śledzie po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Najlepiej smakują jak postoją w lodówce dwa, trzy dni. Chociaż można jeść już na drugi dzień, to dla niecierpliwych :) Ja próbowałam na drugi dzień, ale moim zdaniem z każdym dniem były smaczniejsze. Składniki: 9 średnich filetów śledziowych a'la matjas (miałam(...)oleju) 500 g. cebuli 1/2 szklanki oleju 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 4 płaskie łyżki cukru 8 łyżek octu 1 łyżeczka soli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (210 g.) pieprz do smaku ziarenka gorczycy Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Odstawić na godzinę. Olej wlać na patelnię i chwilę podgrzać, dodać cebulę pokrojoną w pióra. Chwilę podsmażyć

Agusiowe smakołyki
Śledzie w zalewie z żurawiną i kolendrą 174

Kolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco.     8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody  150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego Semco 100 g suszonej(...)żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość podlać  marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy,zalać pozostałym na patelni płynem. Słoik zakręcić,wstawić do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki

Kolorowa kuchnia Elki
Śledzie w pikantnej salsie 159

cebulkę, dodać do niej paprykę, chwilę smażyć, dodać wodę, delikatnie poddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać ocet, przyprawy, cukier, miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać ogórki pokrojone w kostkę, śledzie pokrojone w paski, całość wymieszać, przełożyć do pojemnika lub salaterki i włożyć do lodówki na kilka ok. 12 godzin

Mix smaku
Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą. 145

śledzi solonych i postanowiłam z nimi poeksperymentować. Jednym z takich eksperymentów są właśnie śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo ciekawe w smaku i wyglądzie. Podbiły nasz sylwestrowy stół. Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 2 czerwone cebule - 25 gram suszonych pomidorów kostka od  SKWORCU - 3 łyżki octu jabłkowego(...)ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. Cebulę kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do miski, dodaje suszone pomidory, pieprz, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i 2-3 łyżki oleju, mieszam dokładnie i odstawiam na chwilkę. Do cebuli dodaję pokrojone śledzie, całość dokładnie mieszam i przekładam do słoja, dopełniając pozostałym olejem tak aby przykrył śledzie. Słój zakręcam pokrywką i przekładam

Kuchnia z widokiem na ogród
ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE Z CEBULKĄ 120

zalewą robię opiekane śledzie,reszta idzie na marynowane,które właśnie Wam polecam. Składniki:   1 kg -1,5 kg płatów śledziowych matias  2-3 cebule pokrojone w talarki 7 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 5-6 ziela angielskiego 4 liście laurowe Cebulę pokroić w talarki i zagotować z octem,wodą i pozostałymi(...)składnikami na zalewę ok 5 min.Wystudzić.  Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie - ok 2-3 godz,w zależności od stopnia słoności śledzi.Wyjąć z wody dokładnie wysuszyć.Pokroić na mniejsze kawałki. Zalewę odsączyć na sicie - cebula ma być osobno. W słoiku układać naprzemiennie śledzie z cebulą tj śledzie,cebula,śledzie ,cebula i tak do wyczerpania składników. Śledzie

Niespełnione zdolności kulinarne
Tatar ze śledzia marynowany w wódce 793

już nie przygotowywać żadnych śledzi, ale jednak wpadłam na pomysł, aby śledzie potraktować moją wódką cytrynową rozmarynówką , może być normalna wódka i chciałam się tym pomysłem z Wami podzielić, gdyż to był bardzo dobry pomysł . Tatar ze śledzia marynowany w wódce to pyszna przekąska, przystawka która będzie smakować dorosłym gościom, którzy uwielbiają śledzie. Bo śledzie się lubi albo nienawidzi(...)zwykłe solone 1 plaster melona 1 mały ogórek koperek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego (u mnie domowy) łyżka cytrynowej rozmarynówki lub wódki 2 łyżki oliwy pieprz do smaku, ewentualnie sól Przygotowanie: Jeśli do przygotowania tatara wykorzystujemy śledzie solone to najpierw płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie moczymy je w zimnej wodzie kilka godzin. Śledzie osuszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka śledziowa z burakami. 169

ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Wykonanie: Buraki umyć i gotować ze skórką do miękkości. Marchew i ziemniaki umyć i gotować ze skórką

zadanie-gotowanie
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 160

oczywiście starać się wybierać mięso ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto

Powiedz dietom nie
Maślaki marynowane 153

Maślaki marynowane są bardzo smacznym dodatkiem do wielu sałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę. Składniki: 2 kilogramy maślaków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy  Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie

Bajeczna Kuchnia
filety śledziowe w lekko ostrej papryce z warzywami.. 149

płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, ocet 10 % 1 łyżka, woda 3/4 litra cebulę, marchew, paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę, ostrą papryczkę chilli z marynaty pokroić przed dodaniem na patelnię filety śledziowe dobrze opłukać i wymieszać je z kucharkiem, odstawić na 30 minut - wylać filety na sito aby obciekła woda - kupiłam śledzie bez głów i sama je filetuję, ale można(...)minut mieszając - wlać wodę, dać koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryczkę chilli z pestkami, cukier, ocet, kucharka, przyprawę w płynie i gotować na mniejszym ogniu z 15 minut na usmażone filety wlać gorącą zalewę i zostawić najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły smaczne śledzie w lekko ostrej papryce z warzywami..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 148

suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej do zalania śledzi Jeżeli używamy filetów śledziowych solonych a’la matjas to trzeba je namoczyć w wodzie z odrobiną octu na 3 godz. W przypadku filetów w oleju wystarczy je wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kostkę, posolić(...)porcję farszu cebulowego, zwinąć i spiąć wykałaczką. Gotowe zawijasy śledziowe ułożyć ciasno w naczyniu, posypać ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym. Zalać olejem i odstawić do lodówki. Artykuł ŚLEDZIE PO KASZUBSKU pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Tatar ze śledzia z jabłuszkiem 107

średnie cukier sól ocet pieprz ziołowy   Wykonanie: Zaczynam od buraczków czyli gotuje je w łupinkach, a po ugotowaniu mielę, doprawiam cukrem solą i octem( na oko do smaku). Matias kroje w kosteczkę,korniszony, jabłko i cebule również w drobną kosteczkę. Foremkę serce kładę na talerz i na dno łyżeczką kładę buraczki, wyrównuje dno. Śledź,ogórek,jabłko i cebule

Różowa kuchnia
Śliwki Węgierki w Zalewie Octowej i Ocet Śliwkowy 159

powidła z goździkami, powidła bez przypraw, aż w końcu pomyślałam, a może by tak? Może by tak coś mniej słodkiego z tych śliwek zrobić? Padło na śliwki w occie. No to szukam, szperam po tym całym internecie i czytam. Ojej, tyle czasu moczyć, odcedzać, moczyć, jakaś masakra. Zrobiłam kolejne powidła. Jednak te śliwki nie dawały mi spokoju. Wypchnęłam Lenia(...)mocno octowej. Bo przecież, nie trzeba ich niańczyć przez 96 godzin :) Do czego takie śliwki są dobre? Do mięs, do śledzi, do widelca, czyli wyżerać prosto ze słoika też można :)  Składniki: 1 kg śliwek węgierek 275 ml octu 10% (1/2 i 1/4 szklanki) 250 ml wody 3 laski cynamonu 20 goździków 500 g cukru Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz

Blondynka Gotuje