śledź w occie - 873 przepisów (strona:36/59)

Śledzik po wileńsku 137

zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki. W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami z octu

w mojej kuchni
Śledzie w sosie musztardowym 165

kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledzie w sosie musztardowym Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 4-5 filetów śledziowych Marynata: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 10% 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 laska cynamonu 1 cebula(...)musztardy 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą 2 łyżki śmietany 2 łyżki naturalnego jogurtu koperek Wykonanie: Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy do niej śledzie. Marynujemy przez dwie doby. Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym

Kulinarne przygody Gatity
Postna sałatka śledziowa 204

smaczna sałatka, w której skład wchodzi zaledwie kilka składników. Tyle jednak w zupełności wystarczy. Śledź, ziemniaki, marchewka i jajko. Przepis na tę sałatkę rodem z Podkarpacia  znalazłam w książeczce „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny” (Wielopole Skrzyńskie i okolice). Składniki: 3 filety śledziowe (z octu) 6 średnich ziemniaków 1-2 marchewki 3 jajka 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Trzeci talerz
Śledzie z piekła rodem 624

również na świąteczny czas. Te śledzie cechuje doskonały aromat i smak, i mimo, że pikantne to bardzo dobre! Kto lubi łagodne smaki zachęcam do zrobienia z łagodnym ketchupem Kotlin. Skusicie się ?  Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 1 marchewka 1 czerwona papryka 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 20 dag ketchupu Kotlin(...)pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.  Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę smażymy.  Następnie wlewamy ocet, solimy jarzynką, wsypujemy majeranek do smaku, dodajemy pikantny ketchup   i wszystko dusimy pod przykryciem  kilka minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Do zimnej masy  wkładamy śledzie, mieszamy.  Przekładamy do szklanych pucharków, schładzamy w lodówce.  Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną

Wanilia i Kardamon
Przysmak gajowego - Eli 264

przyprawiony jest mdły .Spotkałam kilka sposobów na zaostrzenie smaku . Dzisiaj opisze mój , sprawdzony .  Skład  7 płatów śledzi ( ja używam zwykłych w orginale są marynowane) 2 cebule garść porządna grzybów suszonych puszka ananasa  4-5 śliwek suszonych ocet balsamiczny  sos rybny pieprz sol Wykonanie Płaty płuczę i moczę (porady babci) kilka godzin , następnie marynuję je octem(...)pokrojone w drobna kostkę śliwki i ananasa. i jeszcze duszę 5 minut . płaty śledziowe kroję w kostkę ok 1 cm i gdy . Gdy grzyby trochę przestygną łącze je z śledziem . Doprawiam pieprzem , w moim przypadku 1/2 łyżeczki .1 łyżeczką sosu rybnego. Można też dosolić ale ostrożnie . Sałatka w lodówce powinna być kilka godzin. Prawdą jest że najlepiej smakuje na drugi

Eli Gotowanie
Śledzie po kaszubsku 209

aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i śledzie) we wszelkiej postaci :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 Składniki: 250g filetów śledziowych a’la matjas Marynata: 70ml octu winnego 250ml wody 2 ziarnka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu ¼ łyżeczki białej gorczycy 1 liść laurowy 1 łyżeczka cukru(...)zbyt słone umieszczamy je od razu w marynacie. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki

Kolizje Smaków
Śledzie opiekane w zalewie octowej 145

śledź. Wykorzystuję całe tuszki średniej wielkości. Potem jak śledź przegryzie się w zalewie można łatwo go rozdzielić i wyjąć cały szkielet. Zamiast całych tuszek można użyć też filetów. składniki: 1 kg wypatroszonych świeżych tuszek śledziowych sól,pieprz mąka pszenna olej do smażenia zalewa 3/4 szklanki octu 5 szklanek wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 2-3 duże(...)łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu i angielskiego ziela Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i przyprawy. Zagotować, w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dodać cebulę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Śledzie dokładnie umyć i osączyć z nadmiaru wody. Oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Panierować

Monia miesza i gotuje
Śledzie z musztardą i olejem rydzowym (ziołowo-korzenne) 176

łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy ziołowej (lub innej łagodnej) 2-3 łyżki soku z cytryny (ew. octu winnego, jabłkowego) 100-150 ml oleju rydzowego Dodatkowo: 5 ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy (duży) 5 lisków bazylii (większych)  Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku). Po tym czasie każdy filet (osuszony) posmarować mieszanką musztard i pokroić na mniejsze

Di gotuje
Śledzie po kaszubsku 676

cebulką. W tym roku postanowiłam poszperać trochę, poszukać i posmakować innych rodzajów śledzi. Mam nadzieję, że zdążę się wszystkimi z Wami podzielić jeszcze przed świętami ;) Dziś zapraszam na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki i ogórków konserwowych. Bardzo smaczna alternatywa do zwykłego śledzia, zapewne dobrze Wam znana.  Może skusicie się na mój przepis?:)   Składniki(...)razy. Cebulę  kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy resztę oleju, ocet, liście laurowe i ziela angielskie, ogórki, wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Wszystko dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z sosem. Mieszamy

Czerwona Porzeczka
Śledzie po cygańsku 2248

pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledzie w sosie pomidorowo - morelowym z cebulą 152

paski. Na patelni blanszujemy cebulę pokrojoną w pióra razem z cukrem, dodajemy przyprawy i koncentrat, chwile razem dusimy, pod koniec dodajemy ocet i pokrojone w plastry morele. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Do przygotowanego słoja lub pojemnika przekładamy warstwowo śledzie i masę pomidorową, zamykamy i odstawiamy

Apetyczna babeczka
ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE 122

mnie najpyszniejsze.A Wasze? 4 filety śledziowe 1/2 szkół.dobrego oleju 1/2 cytryny ( soku) ja jednak dałam octu 1 czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki ostrej musztardy sól pieprz ************************************* Filety wymoczyć w wodzie.Cebulę obrać i posiekać w piórka.Wymoczone śledzie posmarować musztarda,pokroić na kawałki ,posypać cienko poszatkowaną  cebulą oraz koperkiem,delikatnie doprawić solą i pieprzem.Skropi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka śledziowa "Przysmak Gajowego" (bez glutenu, mleka, jajek) 170

Składniki: ziemniaki sałatkowe 1 kg ogórki kiszone 400 g jabłka 2 szt oliwki czarne 140 g kalarepka 2 szt śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie lub occie) ser zółty (np. edam) - niekoniecznie kawałek 200 g pieprz kolorowy pół łyżeczki ziele angielskie kilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie(...)pokroić w kostkę. Grzyby i oliwki pokroić w plasterki. Kalarepki i jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki. Jeśli nie mamy uczulenia na mleko i niestraszne nam dodatkowe kalorie, można dodać również pokrojony w kostkę żółty ser. Przyprawy utłuc w moździerzu

głodny alergik
Sałatka cebulowa – kuchnia podkarpacka 182

porze roku składników: cebuli, marchewki i jajek. Swój szczególny smak zawdzięcza krótkiemu marynowaniu cebuli w zaprawie na bazie octu, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z tego powodu sałatka cebulowa trafi z pewnością w gusta wielbicieli cebuli z marynowanych śledzi czy grzybów, bo to właśnie te smaki, przy czym w sałatce są one zrównoważone łagodną marchewką i jajkami(...)Składniki: 500 g cebuli 500 g marchewki 6 jajek ugotowanych na twardo 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Zalewa do cebuli: 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% Duża szczypta soli i cukru 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy do niej cebulę, gotujemy

Trzeci talerz
SALATKA ZIMOWA SLEDZIOWA 150

śledzi doskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A i z warzywami na pewno się nie pogryzą, np. z burakami czy ziemniakami. Jeśli lubicie pomidory, to do śledzia one również pasują. Sałatka zimowa śledziowa - obłędnie pyszna i kolorowa, zachwyci rodzinę i gości. Polecam!  SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych w occie(...)Krok 5. Na talerzu rozkładamy warstwę porwanej sałaty lodowej, na niej wykładamy sałatkę śledziową. Wierzch sałatki dekorujemy jogurtem greckim , świeżą zieleniną, posypujemy posiekanymi orzechami. Podajemy z ciemnym pieczywem. Smacznego :) Śledzie po grecku

Moja Książka Kucharska