potrzebna nam już będzie nawet filiżanka kawy na rozbudzenie Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta puszysta Hrabina. Ciasto ciemne: 2 jajka 6 żółtek 12 dkg cukru pudru 8 dkg mąki pszennej 2 dkg kakao(...)łyżeczka proszku do pieczenia 75 ml oleju słonecznikowego Ciasto jasne: 6 białek szczypta soli 20 dkg cukru pudru 3 dkg mąki ziemniaczanej 15 dkg mąki pszennej 1 łyżka octu 75 ml oleju słonecznikowego Masa budyniowa: 500 ml mleka 50 gr budyniu w proszku o smaku waniliowym 10 dkg cukru pudru 25 dkg masła bez soli 3 łyżki kawy cappuccino
mecookszdziwiłam się, że właśnie ta sałatka znalazła się tak wysoko w zestawieniu. Autorem przepisu jest niezrównany Yotam Ottolenghi, więc może właśnie dlatego? :) 1. Sałatka z buraków z fetą i octem balsamicznym Bardzo się cieszę, że najpopularniejszym przepisem 2015 roku okazała się właśnie ta sałatka, ponieważ wprost ją uwielbiam! Już chyba nawet nie zliczę, ile razy ją przygotowywałam. Jeżeli jeszcze(...)nadrobić! A na koniec mam dla Was pytanie: czy są jakieś szczególne przepisy lub tematy, które chcielibyście zobaczyć na blogu? Piszcie w komentarzach :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaKolejna rybka marynowana po pstrągu i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren(...)pieprzu pół łyżeczki kardamonu w ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku
Gosia gotujeNajprostszy i najszybszy przepis świata na pastę w sosie pomidorowym. Makaron ten powstał, gdy w kuchni nie było zbyt wiele rzeczy do wyboru, a i godzina
Karola gotujegazpacho na krem przy pomocy ręcznego blendera. W razie potrzeby dodaj do zupy pół szklanki zimnej wody. Spróbuj i zdecyduj, czy nie trzeba dodać do gazpacho więcej soli, pieprzu, octu winnego lub chilli. Gotowe zielone gazpacho wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Ja przelewam je do dużego dzbanka, tak jest wygodnie. Gazpacho podawaj w miseczkach(...)winogronami, czerwoną papryczką chilli i listkami ziół. Możesz porcję przelać do termosu i zabrać do pracy na zdrowy lunch :) *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia
Chilli Czosnek i Oliwaangielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, goździki całe 2 sztuki, gorczyca 1 łyżka pokrojone cebule, papryki zalać wodą, dodać gorczycę, ziele, goździki i liście laurowe, wsypać cukier, wlać ocet i gotować z 5 minut na średnim ogniu duże, świeże filety śledziowe przeciąć na połowę, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć, mąkę wymieszać z kucharkiem, pieprzem i obtaczać w mące(...)oleju smażyć na złocisto filety i przekładać do głębszego naczynia na filety wylać zalewę słodko kwaśną z papryką, cebulą, przykryć i schować do lodówki najlepiej na 24 godziny - takie śledzie są pyszne i nie tylko na przekąskę..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjogurt oraz sól i pieprz. Sos tatarski podajemy schłodzony. Sos tatarski – sos zimny na bazie sosu majonezowego lub majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Sos tatarski sporządza się z majonezu. W wersji wiedeńskiej dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary i natkę pietruszki. W wersji francuskiej z majonezem łączy się roztarte żółtko ugotowanego(...)drobno posiekany szczypiorek. Można go także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno. Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii jest on popularnym dodatkiem do fish and chips. Więcej ciekawostek
Trzeci talerzreceptur już przetestowałam i są świetne. Zachwyciła mnie zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym czy prezentowane przez mnie dzisiaj chili. Niestety spora część przepisów była już na blogu Marty, który śledzę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że książki raczej nie kupię. Niemniej dzisiejsze danie polecam! Chili Sin Carne 2 puszki lub 1 szkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu(...)łodygi selera naciowego pół szkl. przecieru pomidorowego po 1,5 łyżeczki mielonego kuminu i ostrej papryki po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki cukru trzcinowego olej sól, pieprz 1,5 szkl. ryżu pół laski cynamonu 3 szkl. wody sól do podania - limonka, świeża kolendra Papryki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy nasion. Grillujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryburaki, ugotowane i obrane ze skórki (w Lidlu można dostać takiego pakowane próżniowo) pęczek natki pietruszki 1/2 kostki sera feta, czyli 100 g 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu balsamicznego (lub glassa balsamiczna do smaku) sól Przygotowanie: Buraki pokrój na plasterki lub kostkę. Ja lubię duże kawałki. Włóż je do miski, polej oliwą, octem/glassą balsamiczną i dopraw solą(...)wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp z wierzch pokruszoną fetą. Staraj się nie mieszać fety z burakami, ponieważ barwi nie od nich na różowo. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaokoni (lub śledzi ewentualnie) - szklanka mąki - sól - olej i masło do smażenia Ryby oczyść, umyj i osusz. Oprósz solą z obu stron i obtocz w mące. Rozgrzej olej dość mocno i połóż na nim ostrożnie ryby. Po około 3 minutach przewróć je na drugą stronę. Smaż kolejne kilka minut do złotego koloru. Wyłóż je na ręcznik papierowy, aby osączyć(...)namiar oleju. Gdy ostygną ułóż je w naczyniu. Przygotuj zalewę. - 2 szklanki octu jabłkowego - szklanka wody - łyżka płaska cukru - łyżka płaska soli - kilka liści laurowych - łyżka pieprzu czarnego ziarnistego - szczypta peperoncino - 2 małe cebule Zagotuj wszystkie składniki i zalej ułożone w naczyniu szklanym lub słoiku ryby. Teraz czekamy kilka dni , aż okonie "przejdą" zalewą i zajadamy np. na kolację
Pasje Jolkiśledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie(...)zbliżającego się Sylwestra! Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 2 cebule 100 ml przecieru pomidorowego 500 ml mleka 50 ml oleju 2 łyżki cukru 4 łyżki octu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy w mleku przez około godzinę, następnie płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku. Kroimy w kawałki. Cebulę obieramy, kroimy
Smakowity Blog Kulinarnygłówki szparagów i przesmażamy razem 2-3 minuty. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy całość. W małym garnuszku gotujemy wodę z dodatkiem octu, gdy się zagotuje mieszamy łyżką tworząc wir i wbijamy jajko - gotujemy 2-3 minuty na średnim ogniu. (analogicznie przygotowujemy drugie jajko). Jajko układamy na porcji makaronu, przekrawamy na pół, by zawartość(...)porcja makaronu - około 530 kcal: - białka - 25 g - tłuszcze - 15 g - węglowodany - 70 g - błonnik - 12 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie źródło inspiracji
Moje Kuchenne Rewelacjehansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 8 filetów śledziowych marynowanych w occie 2 ziemniaki 1/2 białej cebuli 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 burak 1,5 gruszki 50 g żurawiny ze słoiczka 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 2 łyżki(...)mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki. Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach do osobnych miseczek. Cebule pokroić w kostkę, każdą z osobną blanszować (przelać gorącą i zimną wodą). Śledzie pokroić na malutkie kawałki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Do ziemniaków dodać śledzia, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki
kulinarnyswiatdomitakże inne przepisy na wigilijny stół: – karp smażony – ryba po grecku – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu – barszcz wigilijny – pierniczki – szybki piernik – kruche(...)angielskiego – 3 łyżki żelatyny sól i pieprz – sok z połowy cytryny – 1 -2 jajka ugotowane na twardo – natka pietruszki – 1 białko – 1 łyżeczka octu z białego wina Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Jeśli masz rybę w całości staraj się odciąć filety tak, aby miały
nietylkopasta.plśledzie z zieloną papryką Śledzie jest na moim stole zawsze miłym gościem, dlatego dziś zaprezentuję kolejne danie z jego udziałem tym razem wzbogacone o wspaniały smak i aromat parzonych nasion lnu, słonecznika i sezamu. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 zielone papryki 1 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny(...)łyżek dobrego oleju garść prażonych nasion ( ja użyłem pomieszanych nasion sezamu, słonecznika, czarnuszki, lnu) sól, pieprz zalewa 1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela
Miód i pieprz