główki szparagów i przesmażamy razem 2-3 minuty. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy całość. W małym garnuszku gotujemy wodę z dodatkiem octu, gdy się zagotuje mieszamy łyżką tworząc wir i wbijamy jajko - gotujemy 2-3 minuty na średnim ogniu. (analogicznie przygotowujemy drugie jajko). Jajko układamy na porcji makaronu, przekrawamy na pół, by zawartość(...)porcja makaronu - około 530 kcal: - białka - 25 g - tłuszcze - 15 g - węglowodany - 70 g - błonnik - 12 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie źródło inspiracji
Moje Kuchenne Rewelacjehansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 8 filetów śledziowych marynowanych w occie 2 ziemniaki 1/2 białej cebuli 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 burak 1,5 gruszki 50 g żurawiny ze słoiczka 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 2 łyżki(...)mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki. Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach do osobnych miseczek. Cebule pokroić w kostkę, każdą z osobną blanszować (przelać gorącą i zimną wodą). Śledzie pokroić na malutkie kawałki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Do ziemniaków dodać śledzia, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki
kulinarnyswiatdomitakże inne przepisy na wigilijny stół: – karp smażony – ryba po grecku – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu – barszcz wigilijny – pierniczki – szybki piernik – kruche(...)angielskiego – 3 łyżki żelatyny sól i pieprz – sok z połowy cytryny – 1 -2 jajka ugotowane na twardo – natka pietruszki – 1 białko – 1 łyżeczka octu z białego wina Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Jeśli masz rybę w całości staraj się odciąć filety tak, aby miały
nietylkopasta.plśledzie z zieloną papryką Śledzie jest na moim stole zawsze miłym gościem, dlatego dziś zaprezentuję kolejne danie z jego udziałem tym razem wzbogacone o wspaniały smak i aromat parzonych nasion lnu, słonecznika i sezamu. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 zielone papryki 1 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny(...)łyżek dobrego oleju garść prażonych nasion ( ja użyłem pomieszanych nasion sezamu, słonecznika, czarnuszki, lnu) sól, pieprz zalewa 1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela
Miód i pieprzJest bardzo szybki i jako smarowidło na śniadanie czy kolację jak znalazł. Wątróbkę smażoną zwykłam czasami robić do obiadu. Podawałam ją wtedy z jajkiem sadzonym, ziemniakami i ogórkiem na occie. W tej formie nie robiłam już jednak wątróbki dość długo. Tak się złożyło, iż będąc ostatnio na markecie w oko wpadła mi wątróbka z kaczki. Postanowiłam zrobić ją na śniadanie(...)niej był tost, jak i owocowym smakiem granatu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na smażoną wątróbkę. 30 dkg kaczych wątróbek 2 cebule szalotki 2 łyżki masła 1/2 owocu granatu sól pieprz kilka kromek chałki opcjonalnie: sałata rukola
mecooksjogurt z rozgniecionym ząbkiem czosnku, odrobiną soli i pieprzu. Następnie rozsmaruj go na dwóch talerzykach, tworząc miękką pierzynkę dla jajek w koszulkach. Zagotuj wodę w garnku, dodaj do niej ocet. Ustaw gaz tak, aby woda tylko lekko wrzała. Wbij jajka do dwóch osobnych małych miseczek. Przemieszaj wodę w garnku, tak aby zaczęła ona wirować. Następnie ostrożnie przełóż pierwsze jajko(...)paprykę. Gotowe jajka w koszulkach ułóż na łóżeczkach z czosnkowego jogurtu i polej masłem paprykowym. Podawaj od razu, smakują świetnie z opieczonym pieczywem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaKalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie(...)zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią
Tradycyjna KuchniaChciałam znaleźć jak najbardziej tradycyjny przepis na Spaghetti Napoli. Zamarzył nam się taki makaron, gdyż jest on prosty, zdrowy, a zarazem aromatyczny i pyszny. Brnąc w
Karola gotujegarnka i gotuj ok. 20 min, aż pomidory nieco zgęstnieją.* Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podduś na oliwie. Przełóż do sosu pomidorowego, dodaj posiekane papryki i bakłażana. Dopraw octem, cukrem i solą do smaku i gotuj ok. 30-40 min., aż pasta przegryzie się i zgęstnieje. Gotową pastę przełóż do wysterylizowanych słoików, dobrze zakręć i odstaw go góry(...)wodą lub piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. * Zamiast świeżych pomidorów możesz wykorzystać domową passatę pomidorową , lub taką ze sklepu, ok. 600-800 ml. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych(...)potraw. Składniki: 750g płatów śledziowych Matias 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chilli 1 czerwona cebula 100g pora 1 łyżka octu sól pieprz Sos: 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki brązowego cukru 6 łyżek ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie
Szalona Kuchnia EwelinyWielkimi krokami zbliża się Sylwester i szalony okres karnawału. A co za tym idzie będziecie królować na wszelkiego rodzaju imprezach, balach i domówkach. A impreza na
Ostra na SłodkoJuż od dawna myślałam o zrobieniu tego słynnego spaghetti, ale przypomniałam sobie o nim dziś (w sumie nie wiem dlaczego). Włosi mnie inspirują, Włochy uwielbiam, włoskie
Karola gotujewody i zostawiamy by się ostudziły. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy je osobno, na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Jeżeli lubimy, do buraczków dodajemy olej i ocet. 3. Do trzeciego garnka wkładamy jajka i gotujemy je na twardo PATRZ TUTAJ >>> jajka gotowane na twardo Po ugotowaniu, obieramy je z łupiny i także(...)śledziowe opłukujemy, osuszamy i kroimy, w paseczki lub w kostkę. 5. Do miski na sałatkę (najlepiej przezroczystej - ładnie będzie w niej widać wszystkie warstwy sałatki) po kolei, warstwami, układamy: - śledzia - cebul ę - ziemniaki - ziemniaki posypujemy pieprzem - majonez - jabłko - marchew - majonez - jajko - burak - dekorujemy wg naszych upodobań Nasza sałatkę wkładamy do lodówki
Kulinarnie z Polką na KresachHej! Czasem zrobię coś z przypadku, tak całkiem niezaplanowanego. I wyobraźcie sobie, że te przypadkowe potrawy są całkiem niezłe. Teraz musiałam zabrać z zamrażarki leśne grzyby
Tylko pysznieUwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło się bez niego. Czekoladowo-cynamonowy smak aż prosił się o truskawkę. To będzie moja kolejna propozycja na "walentynki" Sos na taką okazję zrobiłam w sposób wytrawny. SKŁADNIKI: Makaron - 400 g semoliny - 4 jajka(...)dania użyłam 250 g makaronu świeżego (porcja na dwie osoby) -sól do gotowania makaronu 1 łyżeczkę - listki świeżej bazylii Sos - truskawki (użyłam świeżych 1 op 500g) - ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek, można też użyć wina czerwonego wytrawnego) - mały kubek naturalnego jogurtu - sok z cytryny do smaku - sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Basia w kuchni