oliwek, która nie lubi niskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne. Składniki: - 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g) - 3 średnie cebule - słoik konserwowych ogórków - 3 łyżki octu - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - świeżo mielony pieprz - odrobina soli - olej z pestek winogron , słonecznikowy(...)rzepakowy + dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik) Śledzie przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać , zalać następną i odstawić na kilka godzin ( conajmniej 2-3) , by się wymoczyły.W międzyczasie można ją jeszcze raz zmienić . Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Odrobinę posolić ( dosłownie 2 szczypty) , zalać 3 łyżkami octu , wymieszać i odstawić na ok.15-20 minut przed przygotowywaniem
Smaczne Zdroweśledziowe solone 300g cebula (2 -3 większe cebule) 1/3 szklanki oleju do smażenia około 60ml 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżeczka gorczycy 100ml przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Przepis na śledzie po kaszubsku. Przygotowanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie co najmniej 2 razy wymieniamy(...)smażymy cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy cukier i smażymy razem jeszcze przez minutę. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i całość smażymy przez 5min. sos powinien mieć przyjemny słodko kwaśny smak. Tak przygotowany sos pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie śledzie w salaterce układamy warstwami na przemian z sosem pomidorowym Śledzie po kaszubsku najlepsze będą następnego dnia
Księga-Smakudosypać jej więcej. Składniki: około 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany około 6 łyżek majonezu 1 średnia cebula 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki przyprawy curry 1/2 szklanki dobrych rodzynek (użyłam rodzynek Jumbo Kresto ) śledzie - użyłam gotowych filetów w oleju sól do smaku szczypiorek do dekoracji Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać(...)kilak minut, żeby stały się szkliste i puściły sok. Dopiero wtedy dodać do śmietany wraz majonezem, octem winnym i przyprawą curry. Sos doprawić ewentualnie solą, ale trzeba uważać z jej ilością, gdyż śledzie są słone. Rodzynki sparzyć, jeśli są zbyt suche. Śledzie pokroić w średniej wielkości paski. Wszystko razem połączyć i odstawić na chwilę, żeby smaki się przegryzły. Można również
Codzienna kuchnia niecodziennaMoja Książka Kucharska Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju) ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek) 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki majonezu 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżka posiekanego koperku 1 średnia(...)złoto PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli
Moja Książka KucharskaKiedy jeszcze sama nie robiłam śledzi w domu, jadłam tylko te które zrobił mój tata. Robił doskonałe, świetnie doprawione i zawsze mi smakowały. Ale... kiedy miałam ochotę zjeść śledzia a w domu akurat nie było, kupowałam w sklepie. Najbardziej smakowały mi śledzie po kaszubsku i po wiejsku. Po kaszubsku pokazałam na blogu tutaj a po wiejsku zrobiłam wczoraj(...)angielskiego oraz cukier. Zostawiłam na gazie małym około 5 minut. Dodałam marchewkę i gotowałam jeszcze 2 minuty. Wyłączyłam gaz i wlałam ocet. Wymieszałam zalewę i wystudziłam. Na dno słoja włożyłam część cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie oprószyłam pieprzem i położyłam kilka plasterków ogórka i zalałam 2 łyżkami oleju. Następnie powtórzyłam układanie składników do słoja
Kuchnia u Krysiwykonania: Filety moczymy w wodzie tak aby pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Śledzie i pomidory kroimy w paski, dodajemy cebulę, zioła i ocet. Zalewamy całość olejem z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy
Qchnia po prostuSkładniki: 5 płatów śledzia a'la matjas 2 cebule 0,5 szklanki octu 10% 1,5 szklanki wody 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny. Odsączamy i kroimy w poprzek na 3 części. Cebulę kroimy w krążki i wkładamy do rondelka. Dodajemy wszystkie składniki zalewy
Qchnia po prostusztuki, ocet 10 % 1 szklanka kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony z podanych składników zagotować zalewę - część śledzi wkładać do słoików
W Mojej Kuchni Lubięwody, 250 ml cukru pudru, 2 liście laurowe, 2 łyżki ziaren pieprzu, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki ziaren gorczycy, 10 goździków, 400 ml białego octu winnego, 15 ziaren ziela angielskiego, Wykonanie; Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki
Anioły w kuchniwody, 250 ml cukru pudru, 2 liście laurowe, 2 łyżki ziaren pieprzu, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki ziaren gorczycy, 10 goździków, 400 ml białego octu winnego, 15 ziaren ziela angielskiego, Wykonanie; Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki
Anioły w kuchnimoczenia śledzi Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około5-7 minut, następnie dodajemy wodę, passatę, ocet winny, koncentrat(...)przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy całość do miękkości warzyw, wyłączamy grzanie i odstawiamy, aż sos przestygnie. Śledzie kroimy w duża kostkę, dodajemy do sosu, przekładamy do słoików, na wierzch układając liść laurowy i gorczycę. Zamykamy. Odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiolejem rzepakowym. Świetne także na śniadanie w pierwszy/drugi dzień Świąt. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy przyprawy się przegryzą ze śledziem. Śledzie korzenne: 4 płaty śledziowe (nie z octu) 4-5 cebul szalotek 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki(...)mielonego kardamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz olej lniany (sam lub pół na pół z rzepakowym) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w mleku lub w wodzie. Osuszamy i kroimy na mniejsze części (pod ukosem). Posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem. Szalotki kroimy w małą kostkę. Ziele angielskie oraz
Poezja smakuŚledź w sosie tatarskim to mistrzowskie połączenie słonawej ryby z kremowym sosem z kiszonymi górkami, marynowanymi grzybkami i cebulką. Moja ulubiona wersja świątecznego śledzika. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias cebula biała 2-3 kiszone ogórki(...)marynowanych grzybów leśnych 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy dijon łyżeczka miodu ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu sól, czarny pieprzem mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby
Pyry na Gazśledzia, który przecież wiedzie prym wśród wszelkich dań tego typu . składniki 1 kg świeżych płatów śledzi 2 solidne łyżki soli 1/3 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody 2 cebule 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna pieprzu 4-6 ziaren ziela angielskiego wykałaczki sposób(...)przygotowania Śledzie myjemy( jeżeli mamy całe śledzie, to je patroszymy i pozbawiamy głów), a następnie dokładnie płuczemy. Do garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz sól. Całość zalewamy dwiema szklankami wody, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy jedną pokrojoną w krążki cebulę i koncentrat pomidorowy, gotujemy
Miód i pieprzgodziny Składniki: 600 g buraków 440 g filetów śledzia a la Matjas około 1 szklanki maślanki 1 cebula świeżo zmielony pieprz krem z octu balsamicznego 3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia Wykonanie: Śledzie wkładamy do maślanki i moczymy je przez około 2 godziny*. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na blaszce(...)cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i kroimy w dzwonka. Na talerzu układamy plasterki buraków, na nie układamy śledzie i cebulę. Wszystko skrapiamy olejem Kujawskim, kremem balsamicznym i przyprawiamy pieprzem. *Porada: czas moczenia śledzi jest uzależniony od tego jak bardzo są słone. Warto po upływie
Kulinarne przygody Gatity