śledzi marynowanych 200 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 1 jabłko sól pieprz 1-2 pieczone lub gotowane buraczki 1 łyżka chrzanu 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cuku 1 łyżka oliwy dodatkowo rzeżucha 1 jajko na tardo natka pietruszki Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić(...)nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą i chrzanem, wymieszać. w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą, jajkiem i natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem. Takie śledziki podałam z ziemniakami z wody. To postna potrawa
Gotowanie jest łatwecynamonu ½ łyżeczki octu winnego 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ½ poszatkowanej cebuli (opcjonalnie) Wykonanie W słoiku umieszczamy pokrojone na kawałki śledzie w oleju. Zasypujemy poszatkowana cebulą, cynamonem i żurawiną. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy ocet. Całość delikatnie mieszamy, ewentualnie podlewamy odrobina oleju, aby zawartość była całkowicie pokryta zalewą. Schładzamy w lodówce. Artykuł Wigilijne śledzie z żurawiną
Raj dla PodniebieniaMarynata: 1/2 szklanki białego octu winnego 2 łyżki cukru sól i biały pieprz do smaku Sos musztardowy: 3 łyżki musztardy 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz Przygotowanie : Śledzie opłucz i pokrój na dwu centymetrowe kawałki. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu, ostudź Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem
Proste Potrawyjeszcze nie raz. Śledzie z suszonymi pomidorami Składniki: ok 4-5 filetów śledziowych w zalewie solnej 3-4 pomidory suszone olej ocet (potrzeby gdy mamy pomidory suszone ale niezalane oliwą) 2 małe cebule lub jedna duża Do dzieła!!! Śledzie moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie - kilka razy ją zmieniamy. Kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy(...)kroimy je na mniejsze kawałki i następnie zalewamy na chwilę wrzątkiem aż zmiękną. W słoiku układamy na przemian cebula, pomidory, śledzie i zalewamy je olejem (ja używam słonecznikowego). W przypadku pomidorów bez zalewy możemy do oleju dodać odrobinę octu. Odstawiamy na noc do lodówki. Śledziki są gotowe już na drugi dzień ale radzę poczekać 2 dni to to już jest
sierotka maRysia w kuchniśmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz do dekoracji papryczka powidła Śmietanę wymieszać z powidłami, doprawić do smaku octem, oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć dip w miseczce. Śledzie zwinąć w rolmopsy , można w nie włożyć cebulkę, spiąć wykałaczką. Ustawić rolmopsy w dipie, udekorować powidłami i papryczką
Gotowanie jest łatweszklanki zwykłego cukru 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane kawałki śledzi obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki(...)tłuszczu. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Do rondelka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz kolorowy pieprz. Całość gotować kilka minut. Zalewę ostudzić. Do słoików nakładać naprzemiennie usmażone kawałki śledzia oraz czerwoną cebulkę. Na sam koniec, całość zalać słodką zalewą. Zakręcić słoiki i wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej
Ugotowaćszkl. (250 ml) wody 100 ml oc tu 10% [wg mnie za dużo] 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru Śledzie wymoczyć poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę.Następnie płaty pokroić na części.Cebulę pokroić w półkrążki, ogórka w plasterki a marchew zetrzeć tarce jarzynowej na dużych oczkach.Cebulę przełożyć na sitko(...)cukier zagotować, zostawić na gazie małym około 5 minut.Dodać marchewkę i gotować jeszcze 2 minuty.Zdjąć garnek z ognia i wlać ocet. Wymieszać zalewę i wystudzić.W słoju lub pojemniku układać część cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie oprószyć pieprzem i położyć kilka plasterków ogórka i zalać 2 łyżkami oleju.Na wierzchu rozłożyć cebulę i wszystko zalać wystudzoną zalewą.Odstawić
Moje domowe kucharzeniesmaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem. Składniki: • 250 g filetów ze śledzi – u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju • 2 marchewki • 2 cebule • 1/4 szklanki oleju • 1/2 szklanka rodzynek • 1 łyżka miodu • 2 łyżki octu • sól, pieprz do smaku • garść blanszowanych migdałów Wykonanie: • Marchewki obrać i ugotować al dente. • Cebulę(...)chwilę poddusić. • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wymieszać z cebulą i rodzynkami. • Dodać ocet i zagotować całość. • Na koniec wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i odstawić na kilka godzin
To co kochamszklanka oleju roślinnego Sposób wykonania: Śledzie zalewamy zimną wodą, moczymy około 1 godziny. Następnie filety kroimy w paski, wkładamy do dużego słoika bądź miski i zalewamy octem. Odstawiamy na 30 minut. Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Szalotkę kroimy w krążki. Koperek drobno szatkujemy. Pokrojone warzywa, koperek i przyprawy dodajemy do śledzi. Zalewamy olejem i mieszamy. Odstawiamy
Qchnia po prostuWrapy śledziowe to bardzo prosty i smaczny pomysł na śledzika i tortillę a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Składniki : 4 filety śledziowe a'la
Mechanik w kuchniUwielbiam śledzie pod różnymi postaciami czy to w oliwie,czy w occie,smażone,czy w sosie koperkowym albo w curry.Od wyboru do koloru.Dziś zapraszam na śledzie w oliwie z majerankiem. 500g.filetów śledziowych 5 ząbków czosnku garść majeranku 3/4 szkl.oliwy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę.Śledzie kroimy w kawałki,nacieramy czosnkiem.Układamy w słoiku , zalewając je oliwą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj postnie, tradycyjnie, po polsku. Śledzik. Z cebulą. Ale żeby nie było – w końcu to blog ze sznytem azjatyckim – oprócz cebuli będzie też kolendra
slodkokwasnaplProsta i rzadka spotykana kombinacja, czyli jajka faszerowane śledzikami w occie. Nie wymaga dużo pracy, a dla wielbicieli śledzi może być miłym, smacznym elementem wielkanocnych świąt. Polecam taką pastą nafaszerować jajka, albo zjeść ze świeżym, chrupiącym chlebem . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksłoik i wpatrujemy się jak mało mieści się w nim śledzi. Kupowane na wagę nie są takie tanie. Zaczniemy więc od zamarynowania świeżych śledzi. Składniki: Marynowane świeże śledzie 1 kg tuszek śledziowych ½ szklanki octu 10% 2 łyżki soli Wykonanie: Umyte tuszki śledziowe myjemy i zalewamy ½ szklanki octu wymieszanej z 2 łyżkami soli. Pozostawiamy w lodówce
Smaki Ewyktóre w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy
Taste Of My Day