śledź w occie - 873 przepisów (strona:19/59)

Śledzie w oleju z miodem i warzywami 132

planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z oleju, miodu i białego octu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami.  Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki kiszone - 1/2 szklanki oleju - 5 łyżek(...)octu winnego z białego wina - 1 pełna łyżka miodu - liść laurowy - ziarna pieprzu i liścia angielskiego Przyprawy i dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej.  2. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy.  3. Śledzia kroimy w podłużne kawałki, układamy

Apetyczna babeczka
śledzik w śmietanie 160

Śledzia w śmietanie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziś serwuję go w mojej wersji- z papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Takie lubię najbardziej.  Składniki: 200 g filetów śledziowych a'la matias 1 biała cebula 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 3/4 szklanki śmietany kwaśnej sól pieprz cukier Filety(...)wymoczyć, aby nie były zbyt słone. Pokroić na niezbyt wielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko, paprykę i ogórka pokroić w większe cząstki. Śmietanę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać do śledzi i warzyw. Wszystko razem wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka ze śledziem i jabłkiem 157

cebula 1 kwaskowe jabłko 2 ogórki konserwowe pieprz Przygotowanie : Filety do tej sałatki można przygotować na dwa sposoby tzn. zrobić je na ostro tzn. w occie albo w oleju Tak przygotowane śledzie kroimy w paseczki, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i cebulę oraz starty na grubych oczkach tarki ogórek konserwowy Składniki mieszamy, posypujemy ewentualnie pieprzem czarnym mielonym Płaty śledziowe

Proste Potrawy
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 124

pierników 1 szalotka Przygotowanie: Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie w sosie jogurtowo- koperkowym 258

śledziowymi.  Szybka przekąska, która smakuje bajecznie ;) Polecam! ;) Składniki: 6 sztuk filetów śledziowych (matijas) 300-400g gęstego jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku łyżka octu winnego z białego wina sól, pieprz Śledzie moczymy przez 8-10 godzin. W tym czasie wodę zmieniamy 2 razy. Jogurt mieszamy z octem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety kroimy na mniejsze

Czerwona Porzeczka
Śledzik w oleju z odrobiną octu 1207

ocet 20 ml -słoik 900 ml WYKONANIE Kupione śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godz. zmieniając wodę co 30 min. Ja lubię śledzie dość słone więc moczę 2-3 godz. Kto lubi mniej słone musi zmienić czas moczenia na dłuższy. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra jak kto lubi natomiast czosnek w cienkie plasterki . Gdy uznamy że śledź jest już dość wymoczony kroimy go w mniejsze kawałki i wkładamy do słoika przekładając cebulką, i czosnkiem. Każdą warstwę delikatnie skrapiamy octem. Na koniec całość zalewamy olejem. Wkładamy do lodówki na 2-4 dni. Śledzik zrobiony w tak prosty sposób jest pyszny polecam

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Śledzie w oleju z czosnkiem i majerankiem 132

tylko od święta, ale również w dni powszednie :) Składniki: 1 kg matiasów 2 główki czosnku 4 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu  olej Wykonanie: Śledzie moczę w wodzie z octem (na 1,5 litra wody - 1/4 szklanki octu) przez kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka, układam w słoiku i zalewam olejem. Czosnek obieram i rozcieram, dodaję

Bea(u)ty kitchen
Śledź po "fińsku" 151

gdyż słodki smak jest doskonale równoważony ostrością musztardy. Śledzia najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły.Ale jeszcze wcześniej  wkładam śledzia do octowej zalewy. Śledź z takiej marynaty może być podawany na wiele sposobów, a jedną z opcji jest właśnie "fiński" dodatek. To moje comfort food. 8 płatów śledziowych pół paczki groszku mrożonego(...)Zalewa octowa 1 litr wody szklanka octu 10% 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren białej gorczycy 1 łyżka cukru 1 -2 cebule   Śledzie moczymy kilka godziń w wodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i ziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy w krążki i sparzamy wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy w słoiku, dodajemy

Simple Dish
Smakowite tuszki śledziowe w zalewie ( również do słoika ) 174

Ziele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody 200 ml octu ( spirytusowego 10% ) 1 łyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu),  cebulę pokrojoną(...)plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię po smażeniu (nie wyrzucamy pozostałości) wlewamy wodę, ocet i pozostałe składniki. Zagotowujemy. Zalewą zalewamy śledzie w misce i w słoikach. Przykrywamy a słoiki zakręcamy. Przechowujemy z lodówce. Najlepsze są jak przejdą zalewą po dwóch dniach. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Śledzie w sosie musztardowym 126

przypuszczałam kiedyś, że będę zachwycać się smakiem śledzi w sosie musztardowym.  Do tej pory moimi ulubionymi były w śmietanie i w occie.  Przypadek jednak sprawił, że skosztowałam tego przysmaku. Takie właśnie śledzie zrobię na święta i będę robić jak tylko będzie ku temu okazja. Składniki: * 6 płatów matiasów * 3 łyżki musztardy francuskiej * 2 łyżki musztardy dijon(...)łyżeczka octu jabłkowego  * 1 cebula * 1 łyżeczka curry * 1/2 łyżeczki kurkumy * pieprz czarny - opcjonalnie Płaty kilkakrotnie opłukałam i zostawiłam namoczone w wodzie przez ok. 6 godzin.  Po tym czasie odsączyłam je i pokroiłam w paseczki 2 cm.  Połączyłam wszystkie składniki sosu ze sobą i cienko pokroiłam cebulę w piórka. Wszystko razem wymieszałam śledzie, sos i cebulę

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie w sosie musztardowym 321

łyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier.   Zalać wrzącą wodą.   Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić

kulinarnyswiatdomi
wyśmienite śledzie w pomidorach z piekarnika... 151

czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem - w drugim naczyniu ułożyć resztę śledzi i polać resztą sosu piekarnik nagrzac na 200 C, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię
domowe moskaliki 219

ryby jest wiele,  ale ja dziś przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki. składniki 1,5-2 kg świeżych śledzi sól zalewa  2,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 4-6 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 1 duża cebula sposób przygotowania Śledzie myjemy( jeżeli mamy(...)niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy pokrojoną w krążki cebulę gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy. Osolone śledzie płuczemy układamy je do słoików, uważając przy tym aby w słojach pozostawić miejsce na zalewę ( najlepiej jest śledzie ułożyć

Miód i pieprz
Śledzie z konfiturą z czerwonej cebuli 207

language:EN-US;} Śledzie z konfiturą z czerwonej cebuli Składniki - konfitura z czerwonej cebuli: Czerwona cebula – 8 sztuk Cukier – 6 łyżek Ocet balsamiczny – 300ml Cynamon - szczypta Goździki - kilka sztuk  Suszone lub wędzone śliwki - 4 sztuki  Śledzie - 5-6 sztuk Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier, cynamon i goździki – rozpuszczamy(...)Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia i zmięknięcia cebuli. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki. Na talerzu układamy kawałki śledzia i podajemy z konfiturą z cebuli

Kuchnia Bon Appetit