śledź w occie - 873 przepisów (strona:12/59)

Śledzik , wtorek 4 -go marca. 231

ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego   Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia.   Wykonanie:   Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać  sól  i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać

Kulinarny karnet Christophera
Śledzie w śmietanie z pulkami 133

tylko na Święta. To kolejny smak mojego dzieciństwa zapamiętany i przeniesiony do mojej kuchni. śledzie w śmietanie 0,5 kg filetów śledziowych małosolnych Matjas albo marynowanych w zalewie octowej 0,4 l śmietany 12% 4 łyżki cukru ocet 2 cebule pieprz ziemniaki Jeżeli używamy śledzi małosolnych musimy je namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu na kilka godzin(mięso(...)staje się bielsze i ości kruszeją) często zmieniając im wodę. Do śmietany dodajemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, doprawiamy łyżeczką octu i pieprzem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z wcześniej przygotowaną śmietaną. Na wierzch układamy śledzie i podajemy z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami, oczywiście przed zjedzeniem musimy je opulać czyli obrać ze skórki. Smacznego! Artykuł Śledzie w śmietanie

Pieguskowa Kuchnia
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 158

limonek oraz miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem z „pustego piernika” i gałką muszkatołową. Ś ledzie z jajami ł ososia i octem Przepis dla 4 osób Składniki: 4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy 500 g raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki obieramy ze skorupy i płuczemy. Cukier wsypujemy na patelnię i na delikatnym ogniu czekamy do momentu, aż zacznie wytwarzać się karmel. Kiedy zacznie on nabierać koloru intensywnego

karmelowy
Opiekane śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej 358

łagodna i delikatnie słodkawa. Wystarczająco jednak kwaśna, aby zmiękczyć drobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu. Składniki: około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych) mąka pszenna do oprószenia śledzi olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 5-6 większych(...)solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przygotować zalewę. Cebule obrać i pokroić w talarki. Wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem zagotować w garnku na niewielkim ogniu. Dołożyć cebulę i gotować jeszcze przez minutę.  Śledzie oprószyć mąką i na średnio rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Układać je w umytych i wyparzonych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w śmietanie 475

lekko solonych śledzi Matjas 1 duża cebula 1 duże kwaskowe jabłko cukier biały pieprz ocet 1 kubek śmietany 18% 3 łyżki majonezu   Śledzie dobrze umyć, osączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić na minimum 1 godzinę. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem oraz śmietaną

Świat Domowej Kuchni
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 162

lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki glazurze balsamicznej

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka ze śledzi marynowanych, jabłka i cebuli 274

Sałatka ze śledzi marynowanych w occie z dodatkiem jabłka i cebuli - wyrazista w smaku i prosta w przygotowaniu. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 535

Prosta... i estetyczna sałatka śledziowa :)  podane  w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach. Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis)  lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym . Czas przygotowania:  40 minut + moczenie śledzi + marynowanie śledzi Porcje: 10    Składniki: 5 ziemniaków, 5 płatów śledzi solonych, 2 czerwone(...)czerwony pieprz do przybrania. Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, 5 średnich korniszonów, 1/2-1 chili. Przygotowanie: Śledzie namoczyć na 1-2 godziny kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć na sicie.  Płaty pokroić w centymetrowe kawałki, zalać olejem i octem, dodać mieszankę przypraw, 3/4 cebuli (posiekanej w drobną kostkę), dokładnie wymieszać. Ostawić do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki wyszorować

SzczyptaSmaQ
Śledzie w sosie koperkowym 250

Pyszności :) składniki: 6-7 solonych płatów śledziowych 400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 % 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki kurkumy Kamis 1 łyżeczka octu 10 % sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki Kamis Śledzie wymoczyć(...)wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Tak przygotowane śledzie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki aby smaki sie przegryzły

Monia miesza i gotuje
Śledzie w zalewie octowej 389

Składniki: 1 kg matiasów 4 średnie cebule Zalewa:  3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 1 łyżeczka cukru kilka ziarenek kolorowego pieprzu Sposób wykonania: Śledzie zamoczyłam na pół godziny w zimnej(...)wodzie, odsączyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Do słoika wkładałam naprzemiennie śledzie z cebulką.  Zalewa: Zimną przegotowaną wodę wymieszałam z octem, cukrem i pieprzem w ziarenkach. Zalałam nią śledzie. Wstawiłam do lodówki na dwie doby

Darcia w kuchni
Śledzie z ziemniakami 160

śmietany 3 cebule 4-5 matiasów pieprz Przygotowanie: Cebulę posiekać, zalać śmietaną i zagotować, wystarczy 2-3 minut. Śledzie w razie potrzeby namoczyć w wodzie z octem lub w … Czytaj dalej Śledzie z ziemniakami

czarrna od kuchni
Śledź siekany 219

oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 łyżki cukru Przygotowanie   Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte ), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito i odsączyłem, delikatnie osuszyłem ręcznikiem papierowym. Następnie posiekałem w drobną kostkę. Cebulę po obraniu i ugotowane na twardo jajka również posiekałem na drobną kostkę. Dodałem do śledzi, wymieszałem. Wlałem oliwę(...)ocet, dodałem cukier. Jeszcze raz dokładnie wymieszałem

R'n'G Kitchen
Stary przepis na zupę śledziową 151

moją babcię. Tutaj chciałam się podzielić z wami starym przepisem.  Zupa śledziowa - składniki: (na średni garnek)  3 szklanki wody 1 szklanka octu 400 ml śmietany  1-2 liście laurowe  cebula  śledzie 1 kg  sól pieprz  ziele angielskie (może być, ale nie koniecznie) Przygotowanie: Wodę z octem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym(...)zagotować. Cebulę kroimy w kostkę, następnie parzymy ją w garnku. Cebulę odcedzić. Następnie jak woda z octem ostygnie dodajemy do niej sparzoną cebulę, pół litra śmietany, sól i dodajemy śledzie.  Uwaga: Śledzie moczymy w wodzie z solą około 2 godziny przed wrzuceniem ich do wody z octem, liściem laurowym i śmietaną. Zimną zupę śledziową podajemy z ciepłymi ziemniakami. Wtedy

Jak u mamy
Śledziowy przysmak 166

wrzątkiem na sitku, studzimy. Żurawinę  zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty, po czym odsączamy i drobno siekamy.  Ogórki i pomidorki drobno kroimy. Wszystko, oprócz śledzi, razem łączymy dodajemy olej, ocet i dokładnie mieszamy. Układamy w półmisku na przemian ze śledziami. Przed podaniem odstawiamy najlepiej na noc do lodówki

Kulinarne przemyslenia