wigilijny dzień. Śledzie Osobiście za nimi nie przepadam, a wprost ich nie cierpię. Ale kolacja wigilijna nie jest tylko dla mnie, więc ten smakołyk przygotowuje dla Misia. Śledzie w occie spokojnie można przyrządzić 1-2 dni wcześniej. Ciasto na tartę Ciasto to nie różni się od klasycznego ciasta na tartę. A to przecież może leżakować w lodówce, rozłożone w formie(...)dzień przed Wigilią, a jak wiadomo wtedy jest najgoręcej. Generalnie tego dnia najlepiej szykować wszelakie ryby, które będą na świątecznym stole (np. w galarecie). To także ostatni dzwonek na śledzie. Sałatka jarzynowa Zważywszy na fakt, że jest z dodatkiem majonezu, najlepiej jeśli będzie przygotowywana jak najpóźniej. Wieczór przed Wigilią to już ten czas. Kompot z suszu, smażona ryba
bastalenamnie idealne :) Zdecydowanie bardziej wolę rybę w wersji marynowanej w occie, a nie solonej. To już kwestia gustu :) W dzieciństwie drażnił mnie dodatek cebuli, teraz już tak nie jest. No cóż, z czasem smaki się zmieniają, jednak śledzie z zalewy octowej w dalszym ciągu górą! ;) Polecam. Składniki: 4 płaty śledzi marynowanych w occie 1 cebula 1 opakowanie kwaśnej śmietany
zadanie-gotowanieawokado. Nie ma więc co przepłacać. Można oczywiście kawior w ogóle pominąć i awokado posolić. SKŁADNIKI na 2 porcje: pomidor 1 awokado 1 ząbek czosnku 1 podwójny oryginalny śledź matjas ocet balsamiczny jasny olej bazyliowy 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka czarnego kawioru sól i pieprz do smaku dodatki garniszu do wyboru: zioła: bazylia, pietruszka, oregano, tymianek młode
Sztuka gotowania w/g Samiryjuż wspominałem – z deserów najbardziej lubię śledzie:) Szczególną sympatią darzę śledzie w occie, w przeróżnych odsłonach. Tym razem proponuję je w zestawieniu z suszonymi śliwkami. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemSkładniki: 220 g (3 płaty) śledzi (matias), 2 średnie cebule, 4 łyżki octu, olej, pieprz. Przygotowanie: Gdy śledzie są mocno słone opłukać lub wymoczyć. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, to od razu przejść do drugiego etapu czyli osuszyć, pokroić w kawałki, popieprzyć, skropić octem. Cebulę pokroić w kostkę i wyłożyć ją na śledzia. Na koniec zalać olejem
W kuchni u MonikiŚledzie marynowane w occie to rarytas który można samemu przygotować w domu. Nie jest to skomplikowany przepis a śledzie wychodzą fantastyczne w smaku. Zalewa octowa do śledzi jest świetnie wyważona, nie za ostra dla mnie w sam raz. Kto raz spróbuje ten będzie powracał do tej receptury nie raz. Pomyślałam, że przyda się Wam sprawdzony przepis na śledzie(...)sól i pieprz Zalewa octowa 6 szklanek wody 1,5 szklanki octu 6 łyżek soli 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego Wszystkie składniki zalewy octowej zagotować i ostudzić. Do garnka z zimną zalewą włożyć śledzie i odstawić do zamarynowania na jedną dobę. Przygotowane śledzie wyjąć z zalewy i od strony głowy złapać za kręgosłup lekko
Pieguskowa Kuchniaoccie. Ale w tym roku ja wzięłam śledzie w swoje ręce i specjalnie na Święta proponuję przygotować śledzie w nietypowej marynacie. Święta kojarzą mi się zawsze z zapachem cytrusów, właśnie te moje świąteczne śledzie zostały przygotowane w cytrusowej marynacie. Świątecznego klimatu oprócz skórki i soku z różnych cytrusów dodają tym śledziom pachnące goździki. Przetestowałam już te śledzie na Piotrku, który(...)śledzie nie tylko ładnie się prezentują, ale też rewelacyjnie smakują. Polecam je. Przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie: Składniki: 3 Śledzie typu matias 300 ml mleka 2 pomarańcze 1 cytryna 1 limonka 1 mandarynka 4 goździki 2 łyżki oliwy z oliwek Kolorowy pieprz ½ czerwonej cebuli Matiasy są przeważnie bardzo słone, aby się tego pozbyć moczę zawsze śledzie w mleku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgęstej maślanki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżeczki cukru 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki ugotowane w mundurkach woda + 2 łyżki octu do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Matiasy opłukać i zamoczyć w wodzie z octem na 2 godziny
Gosia gotujekonserwowych4 białe cebule1-2 szklanki octu zalewa od śledzi1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie2 liście laurowe2 łyżki koncentratu pomidorowego Śledzie osączam z zalewy, odstawiam na bok. Pozostały płyn wlewam do dużegogarnka, dodaję ocet, wodę i przyprawy. Obieram i kroję w półplastry cebule,wrzucam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Dodaję również koncentrat pomidorowy, mieszam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki : • 5 płatów śledziowych (500 g) • 3 łyżki octu 10% • 2 cebule • 8 łyżek oleju roślinnego • 5 suszonych śliwek • 2 średnie kiszone ogórki • przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie • 200 g koncentratu pomidorowego • 3 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie : Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać(...)minuty. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Wystudzić i układać warstwami w słoiku lub szklanym naczyniu na przemian ze śledziami wyjętymi z octu. Wstawić do lodówki
KUCHNIA POLSKAŚwięta nie mogą odbyć się bez śledzi. Ja uwielbiam je wtedy jeść i co roku przygotowuje inne, nowe. W tym roku wypróbuje przepis na krajankę w occie i oleju. Są to śledzie najpierw zakwaszone cytryną i octem, a potem marynowane w oleju z ziołami i całymi ząbkami czosnku. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżka soku z cytryny 1,5 łyżki ostrej musztardy np. dijon lub angielskiej świeżo mielony czarny pieprz,sól Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie przez ok 1 godz,następnie zmieniamy wodę i dolewamy do niej ocet(...)łyżkę oleju i moczymy jeszcze ok 2 godz(dodanie octu to była dla mnie nowość i muszę wam powiedzieć ,zę od tej pory tylko tak będę moczyć śledzie-były przepyszne i ocet było czuć minimalnie,ale za to nie były już takie zwyczajne tylko pyszne),śledziki wyjmujemy z wody i kroimy w kawałki ,zalewamy pozostałym olejem i sokiem z cytryny.Wyk
Swojskie jedzonkoimprezowym stole :)Składniki :Około 10 śledzi matias Kilka cebul Pieprz zielony SkworcuSól selerowa SkworcuOliwaOcetZiele angielskie SkworcuLiść laurowy Skworcu Wykonanie :Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na kilka godzin .Cebulę pokroić w pół talarki i posypać solą selerową .Śledzie pokroić na kawałki lub zostawić w całości i posypać pieprzem .Ja takie śledzie układam warstwowo w szklanym naczyniu :cebula(...)kilka ziarenek ziela angielskiego , listek laurowy, śledzie , ziele i listek laurowy , cebula i tak dalej . Całość zalewam oliwą wymieszaną z około 2 łyżkami octu ( zalewy musi być tyle aby dobrze przykryła śledzie).Śledzie odstawić do lodówki , najlepsze są po około 2 dniach gdy dobrze przejdą przyprawami . Gdy podaję je na półmisku zawijam w każdy troszkę cebulki i dekoruję oliwkami .Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprosto. Ugotowane jarzyny idealnie komponują się ze słonym śledziem, a dzięki przełożeniu warstw sałatki domowym majonezem jest ona bardziej wilgotna . Jest po prostu pyszna ! Inne przepisy na sałatki TU . Warstwowa sałatka śledziowa - przepis: Składniki: 5 średnich ziemniaków 6 jajek 5 średnich marchewek 1 średnia cebula 2 łyżeczki octu 7 filetów śledzi w oleju (użyłem kupowanych ze słoiczka) 8 Łyżek(...)tarce o grubych oczkach do osobnych miseczek. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Po tym umieszczamy w misie i dodajemy ocet. Mieszamy. Dzięki dodaniu octu cebula zamarynuje się i będzie lepsza w smaku, i mniej ostra. Filety śledzi osuszamy z oleju i kroimy w średnią kostkę. Polecam użyć dobrej jakości śledzi ze słoika, bo te tańsze zepsują
Kuchnia Łukasza