Mimo, że to świąteczny stół nie może się obejść bez... Artykuł ŚLEDZIE Z OCTEM, CEBULKĄ I PIKLAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEziemniaków ze śledziem – śledź w czosnku i majeranku – śledź w konfiturze z cebuli – tatar ze śledzia – śledź marynowany w occie – śledzie w wiśniówce – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – śledź w oleju ŚLEDZIE skandynawskie Przygotowanie : 30 minut + 3 dni w lodówce Składniki: – 8-10 filetów śledziowych(...)trakcie. Obierz cebule i marchewkę. Cebulę pokrój w ósemki, a marchewki w plastry. Włóż je do garnka, dodaj ocet, wodę, olej, cukier, liście laurowe, pieprz, jałowiec i musztardę. Wszystko podgrzej i gotuj aż uzyskasz konsystencję syropu, ok 5-6 minut. Śledzie pokrój na kawałki, włóż je do słoja przekładając warzywami i przyprawami z przestudzonej zalewy. Tak wypełnione słoje zalej resztą
nietylkopasta.plśledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie i robię je na każde święta. Zresztą nie tylko święta. Śledzie są pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzaniu. Poza tym łatwo je przechować w lodówce. Nie wszyscy lubią śledzie, ich strata…ha, ha…Nie, nie żartuję. Każdy ma prawo lubić to co chce, a ja baaaaardzo lubię śledzie ! Śledzie w musztardzie(...)wiosenne Składniki: 400 g śledzi marynowanych w occie Sos 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, prażone i zgniecione w moździerzu 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soi kikkoman 4 łyżki koperku 2 łyżki szczypiorku 1 czubata łyżka cukru 100 ml oleju 100 ml kwaśnej śmietany sól i biały pieprz do smaku Śledzie przekrój wzdłuż i zwiń
codojedzeniaIdealne na imprezę, super smaczne i szybkie w zrobieniu śledzie z cebulą w occie. Jest to przekąska, która pojawia się na każdym polskim stole, lecz czasami brak sprawdzonego i przede wszystkim łatwego przepisu na ich wykonanie. Tutaj z pomocą wkraczam ja :) Ten przepis na śledzie, jest sprawdzony, i na prawdę nie wymaga umiejętności kulinarnych, wystarczą(...)chęci :) Składniki: * 2 płaty śledziowe a la Matjas (ja użyłam jedno opakowanie płatów śledziowych a la Matjas od Lisnera - 220g) * jedna średnia cebula * 3/4 szklanki ZIMNEJ wody * 1/4 szklanka octu Śledzie kroimy na trójkąty lub po prostu mniejsze kawałki. Cebulę siekamy dość drobno. W słoiku wykładamy po kolei śledzie a potem cebulę, i tak na przemian, aż zapełnimy cały słoik
Klasyka Gotowanianamaczamy . Ja moczyłam ok godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej. Po wymoczeniu, kroimy je w duże kwadraty- prostokąty. Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie ok 4-6 szt, skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie, ocet
Smaki EdytyBruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną 6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO 1 bagietka 2 czerwone cebule ⅓ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 5 suszonych śliwek 2 łyżki rodzynek 2 łyżki żurawiny ocet spirytusowy do skropienia śledzi oliwa(...)cienkie piórka. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Śledzie kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, następnie kroimy w podobnej wielkości kostkę jak śledzie. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. 6. Śledzie z marynowaną cytryną 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 3 cytryny 1 laska
SMYKWKUCHNIśledź obsmażany z octu Śledź jest smaczny pod każdą postacią, a ślesz obsmażany, a później marynowany w octowej zalewie, to jedno z dan które darze szczególnym sentymentem. składniki 1 kg świeżych śledzi ( już oczyszczonych i bez głów) sól, pieprz(...)ziele anielskie, dokładamy cukier i sól. Całość zalewamy wodą, oraz octem i zagotowujemy. Składniki zalewy gotujemy na małym ogniu przez dziesięć minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Rybę wyjmujemy z lodówki dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy śledzia nie za długo, tak aby tylko "złapał kolor"). Teraz usmażone ryby
Miód i pieprzjogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz szczypta suszonej paprki Ser utrzeć widelcem z jogurtem na jednolitą masę, doprawić do smaku solą, pieprzem , oliwą i octem. Śledzie zwinąć w rolmopsy z otworem w środku. Napełnić serkiem Udekorować oliwkami, papryczką i listkami oregano. Resztę serka ułożyć dookoła rolmopsów. Ja użyłam śledzie marynowane w occie, ale można użyć
Gotowanie jest łatwemajeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 70 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej – 150 g zimnego masła + 1-2 łyżki do nasmarowania formy
nietylkopasta.plmajeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 20 minut + moczenie sledzi Składniki: – 6 filetów śledziowych – 2 jaka – 4-6 łyżek mleka – 6 łyżek
nietylkopasta.plmajeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie
nietylkopasta.plmajeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 250 g suszonych śliwek – 100 g moreli – 100 g suszonych jabłek możesz zamiast tych
nietylkopasta.plmajeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 4-5 filetów śledziowych – 1 cebula – 1 jabłko – sok z połowy cytryny
nietylkopasta.plmajeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550 – 30 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – pół łyżeczki
nietylkopasta.plmiski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę. Przygotuj składniki: 4-5 solonych filetów śledziowych, 1 średnią cebulę, opakowania gęstej śmietany, sól, pieprz, cukier, wodę do wymoczenia śledzi, ewentualnie trochę rzadkiej śmietany, ocet. Śledzie umyj, przełóż do miski i zalej je wodą. Wymocz je kilkukrotnie zmieniając wodę, w której się moczą. Do wody do ostatniego moczenia dodaj trochę octu. Wymoczone(...)rzadszej śmietany i wszystko dobrze wymieszaj. Do tak przygotowanej śmietany włóż śledzie. Całość odstaw na chwilę do lodówki. U mnie w domu takie śledzie podaje się z ziemniakami z wody (jako danie obiadowe) lub z pieczywem (jako przystawkę). Takie śledzie w śmietanie można także przygotować z solonych śledzi w całości. Trzeba je tylko przed moczeniem dokładnie oczyścić
blog.moje-pasje.info